Vodnik za nakup sesalnika

Marjan Kodelja 24. februar 2023 Čas branja članka: 5 min
/PublishingImages/tehnik-vodnik-sesalnik-kodelja-feb23-hero.jpg

Najprej ugotovite, kaj sploh potrebujete

Nakup sesalnika nikakor ne bi smel biti stihijski, saj če ne pravšnji, potem z njim ne boste zadovoljni. Izbirate med običajnimi, pokončnimi, ročnimi, robotskimi in industrijskimi, tako da se seznanite z lastnostmi in zmogljivostmi ter upoštevate njihove prednosti in slabosti.

V sodobnem gospodinjstvu en sam sesalnik ni več dovolj, če želimo, da smo razbremenjeni in da je stanovanje vedno čisto. Poleg robotskega je priporočljiv še pokončni ali običajni, da občasno z njim posesamo kote in stopnišča, ki so za robota nedosegljiva področja. Niti običajni ali pokončni sesalnik največkrat ne pokrije vseh potreb. Priporočljiv je še ročni, da z njim odstranimo smeti z mize ali rešimo manjše razsutje. Industrijski so čisto druga pesem. Popolni so za sesanje delavnice, kleti, sobe po brušenju in kitanju ali čiščenje avtomobila. Da bi z njim sesali vsak dan in ga vlekli za sabo, si težko predstavljam.

Od robotskega do industrijskega sesalnika

Običajni sesalniki so najbolj pogosti, saj so preprosti za uporabo in univerzalni. Med njimi je manj modelov opremljenih z baterijo, večino priključimo v električno vtičnico in se med sesanjem izogibamo kablu, ki ga vlečemo za sabo. Še največ težav nam bo povzročil, ko bomo iskali mesto zanj in za morebitne sesalne dodatke.

Prednosti: visoka zmogljivost, dostopnejša cena ter pestra izbira modelov in dodatkov za sesanje.

Slabosti: doseg omejen z dolžino električnega kabla.

Ko se odločate zanj, preverite dolžino kabla (običajen je razpon nekje med 6 in 15 metri) in ali ga samodejno navija, kakšni sesalni priključki so dodani in ali jih potrebujete, ali ima indikator polnosti vrečke oziroma posode za smeti in ali lahko prilagajate sesalno moč, kar pride prav med sesanjem občutljivejših predmetov.

Pokončni sesalniki so preprostejši za uporabo, saj za sabo ne vlečemo ohišja z motorjem in največkrat tudi kabla ne, če se odločimo za baterijski model. Zanje je lažje najti prostor, kamor jih popravimo, ko jih ne potrebujete. Nekaj težav povzročijo baterijski, saj je prostor hrambe hkrati prostor, kjer baterije tudi polnimo.

Prednosti: lahko stoji brez podpore, največkrat so lahki in kompaktni, medtem ko imajo modeli brez baterije tudi visoke sesalne moči (enake močem običajnih sesalnikov).

Slabosti: baterijski modeli imajo omejen čas uporabe in sesalno moč in nekateri električni modeli niso dovolj močni za sesanje preprog.

Sesalnih dodatkov je manj, a vseeno preverite, kateri so na voljo. Obenem se odločajte na podlagi teže in pri baterijskih modelih podatka o času sesanja z najvišjo močjo. Ta vam bo hitro razkril, ali je izbrani model sploh primeren vašemu stanovanju, a na splošno velja, da so sesalniki te kategorije primerni za manjše stanovanj ali kot drugi domači sesalnik.

 

Ročni sesalniki največkrat srečamo v kuhinji, saj smo se navodili, da z njimi predvsem odstranjujemo smeti z miz in kuhinjskih površin. So priročni in takoj na voljo, a hkrati omejenih zmogljivosti.

Prednosti: so kompaktni, lahki, majhni, preprosti za uporabo, prenosljivi in večinoma delujejo na baterijo.

Slabosti: niso primerni za daljše čiščenje zaradi omejenega časa delovanja in imajo manjše sesalne moči.

Posebna vrsta so kombinirani pokončni sesalniki z odstranljivim srednjim delom z motorjem, ki ga je nato moč uporabiti kot ročni sesalnik. Žal imajo zaradi tega manjše sesalne moči in niso najbolj primerni, da bi bili edini sesalnik v gospodinjstvu.

Robotski sesalniki so ponekod izrinili druge sesalnike. Večina sodobnih modelov oblikuje tloris stanovanja, sposobni so sesanja po urniku in kombinirani celo sočasnega brisanja tal. Nekateri imajo kamero spredaj, s katero prepoznajo in se izogibajo predmetom na tleh.

Prednosti: sesajo sami, pomagajo vzdrževati čistočo doma, sesajo preproge in trdne površine ter nudijo aplikacijo za nadzor od daleč.

Slabosti: ne morejo v celoti zamenjati običajnega sesalnika, majhna sesalna moč in visoka cena zmogljivejših modelov.

Ponudba robotskih sesalnikov je silno pestra, zato postaja vse težja izbrati optimalnega. Odločajte se na podlagi velikost stanovanja in podatka o maksimalnem času sesanja, funkciji brisanja tal, če vam pride prav in na podlagi cene.

Industrijski sesalniki so posebna oblika običajnih sesalnikov, ki so narejeni za sesanje velikih površin. Kot so pisarne, delavnice in podobno. So zmogljivi, a nerodni za uporabo.

Prednosti: imajo vzdržljivo konstrukcijo, velik prostor za smeti, omogočajo mokro in suho sesanje ter so primerni celo za sesanje pepela in saj iz peči.

Slabosti: višja nakupna cena in teža.

 

Od vrečke do vode

Pri nekaterih kategorijah sesalnikov se lahko odločate še kam odlagajo smeti (prah) in kako filtrirajo tok zraka. Možnosti ni malo. Vrečke za enkratno ali večkratno uporabo, posode za smeti, vodni filtri, število in prepustnost filtrov.

Sesalniki z vrečkami pobrano umazanijo shranijo vanje, pri čemer so lahko za enkratno ali večkratno uporabo. Slednje je vse redkejše, saj je preprosteje in bolj higiensko polno vreči stran in vstaviti novo. Strošek nakupa ni pretiran, posebej, ker je vsake toliko potrebo zamenjati tudi vrečko za večkratno uporabo, ki pa je seveda dražja.

Kljub vsemu so vse bolj priljubljeni sesalniki, ki umazanijo in prah skozi filter prenesejo v posodo (košek) za smeti. To je zato treba redno prazniti in očistiti filter. Nekateri novejši uporabljajo tako imenovani ciklonski učinek – umazanijo iz vsesanega zraka odstrani centrifugalna sila. Največkrat so stene posode prozorne, da ste na tekočem, kdaj je treba posodo izprazniti. Bolje, kot da bi morali sesalnik odpreti in sneti vrečko oziroma posodo.

Za manjša stanovanja z do neto površine sesanja 50 m², bo zadoščala vrečka ali posoda za smeti prostornine med 2 in 2,5 litra. Za do 150 m² je primernejša prostornina med 3 in 4 litre ter pri večjih površinah še kakšen litre več. Tu pa še trčimo ob industrijske sesalnike s posodami za smeti v izmeri celo do 25 litrov.

Odločimo se lahko še za vodne sesalnike, pri katerih morate biti pozorni na dvoje. Ali vodo uporabljajo za filtriranje zraka, omogočajo mokro sesanja ali celo oboje. Prednost vodnega sistema je, da odstrani vonj in najmanjše delce, zato so primerni za gospodinjstva z astmatiki in alergiki. Očitna je slabost. So dokaj hrupni in jih je težko čistiti. Drugače se v umazani tekočini zlahka razvijajo mikroorganizmi.

Sesalniki z mokrim sesanjem so uporabi za »pranje« preprog in oblazinjenega pohištva. Posesajo prah in hkrati tkanino očistijo z raztopino vode in čistilnega sredstva. Primerni za redno čiščenje tal, pa tudi za občasno čiščenje oblazinjenega pohištva in preprog. Poleg tega so zmožni sesati razlito tekočino. Slabost je višja cena in zamudnejše vzdrževanje oziroma čiščenje.

 

Moč, poraba in glasnost

Na napravi navedena moč običajno predstavlja moč motorja, kar še ne pomeni, da je močnejši sesalnik učinkovitejši. Optimalno sesanje ni odvisno le od gole moči, temveč od zasnove in sesalnega dodatka. Slabo izdelane cevi in ohišje, znatno zmanjša učinkovitost. Ravno tako je na primer dodatek s krtačo učinkovitejši od takšnega, ki se zanaša izključno na tok zraka. Sesalna moč je zato bolj izmuzljiv podatek. Ocenjujejo, da običajno predstavlja 20-35 % vhodne moči. Poleg tega je pomembna še prepustnost filtra. Slabi preveč prepusten filter bo v prostor vrnil veliko prahu, ki ga je sesalnik posel, kar dodatno poslabša njegovo učinkovitost. HEPA (High Efficiency Particulate Air) filtri iz steklenih mikrovlaken postajajo čedalje bolj aktualen način filtracije. Višji kot je razred takega filtra, bolj brezhibno je filtriranje zraka. Trenutno najvišji razred je filter HEPA 17, ki zajame 99,999995 % nečistoč v zraku.

Vhodna moč je pomemben podatek, ko nas zanima porabe energije. V skladu z uredbo Evropske unije, povezano z varstvom okolja, je proizvodnja standardnih gospodinjskih sesalcev omejena na 900 W vhodne moči.

Raven hrupa pri sesanju je podana v decibelih v razponu med 60 in 85 dB. 60 dB nas ne bo pretirano motilo, medtem ko je 80 dB že enako jakosti zvokov hrupne prometne ulice.

Še o nečem velja razmisliti. Koliko in kakšni priključki so na voljo v kompletu. Človeško je razmisliti, da jih je bolje več, kot manj, čeprav večine nikdar ne boste rabili. Če bi radi sesali preproge ali je v družni domači ljubljenček, potem je nujna turbokrtača. Po možnosti z lastnim pogonskim motorjem. Po pomenu sledijo univerzalni nastavek za sesanje vseh vrst tal, krtača za čiščenje oblazinjenega pohištva, nastavek za sesanje špranj oziroma drugih težko dostopnih mest in morda še kakšen bolj ali manj uporaben sesalni dodatek.

kupi

Za konec razmislite še o dizajnu. Posebej, če ne nameravate imeti sesalnika varno skritega v omari. Ko ni v uporabi ga boste ves čas gledati in veliko bolje je, da je njegovega estetika prilagojena osebnemu okusu in notranji opremi. Posebej to velja za pokončne in ročne sesalnike, ki jih redkeje spravljamo v omare.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
24. februar 2023
6118
28. februar 2023
Vodnik za nakup sesalnika