Vonj po popečeni slanini za dobro jutro in lep dan

Alenka Selčan 7. marec 2014
/PublishingImages/bacon-budilka-hero.jpg

“Ko domišljija zacveti,
te lahko le vonj privede
do najvišjega prebujenja.”
Oscar Mayer

Vonj. Čut, ki najbolj subtilno prodre do obronkov podzavesti in privleče na plan še tako obledele spomine. Raziskave kažejo, da so spomini, ki jih spodbudimo z vonjem, močnejši. Če nas zbudi prijeten vonj, bomo tisto jutro navkljub sivini vsaj malenkost srečnejši, in malo verjetno je, da bomo po tem, ko se nam v nos prikrade vonj po sveže kuhani kavi, znova zaspali.

O tem, da je vonj lahko odlična budilka, je razmišljal tudi Oscar Mayer. A Oscarju ni kaj dosti mar za jutranjo kavo. Njegovo idealno jutro je zabeljeno z vonjem po popečeni slanini. Ker so užitki, ki jih ne moremo deliti z drugimi, bore malo vredni, si je Oscar (oziroma njegov Inštitut za napredek slanine) domislil nenavadno napravo za iPhone, ki jo oglašuje s tem privlačnim oglasom:

 

Če ste, vsaj kar se zajtrkov tiče, Oscarjeva mesojeda duša dvojčica, ste na njegovi spletni strani najbrž že poskušali dobiti ta super dodatek za vaš iPhone, ki vam bo podmazal jutra. A glej ga, zlomka. Navkljub prepričljivi reklami zadeva (še) ni naprodaj. Ne obupajte! Tisti, ki vam vonj po popečeni slanini res ne gre iz glave, lahko na spletni strani rešite vprašalnik, in če vam bo uspelo, boste z malce sreče 4. aprila tudi vi pristali v peščici izbrancev, ki se bodo prebujali ob Oscarjevi omamni budilki.

Kako z virtualnim vonjem oplemenititi pametne naprave, je izziv, s katerim se ukvarja nemalo proizvajalcev, pa tudi marsikatera prvoaprilska šala je že padla na ta račun. “Vohati je verjeti,” je bil slogan lanskoletne Googlove potegavščine Google Nose, ki je za nos potegnila marsikatero v novodobno tehnologijo zagledano dušico. Pa vendar so le nekaj mesecev za tem začele kapljati tovrstne novosti.

Google Nose je tako motiviral ustvarjalce projekta Ophone. Ti so lani v Parizu predstavili prototip, ki sicer ni mobitel, kot zavaja njegovo ime, temveč naprava, katere poslanstvo je, da oddaja dišeča sporočila.

 

Ophone trenutno premore 320 različnih vonjev, ki pa se lahko sestavljajo v cele dišavne simfonije. Lastniki Ophona se bodo le težko odrekli povabilu na kavo, če jim bomo hkrati poslali še vonj po njej. Prek aplikacije bomo lahko sestavljali kompozicije vonjev po lastnem okusu in morda človeštvo zavoljo tehnologije, ki naslavlja naš peti čut, čaka povsem nov način neverbalne komunikacije, nemara celo nova umetniška zvrst. O tem razmišljajo tudi ustvarjalci pariškega Le Laboratoire, kjer je Ophone nastal, saj že pripravljajo serijo umetniških eksperimentov pod naslovom Olfactive Project, pri kateri naj bi med drugimi z dizajnerjem parfumov Olivierjem Pescheuxjem sodelovala tudi mojstrska oblikovalca zvočnih pokrajin Carsten Nicolaï (Alva Noto) and Ryoji Ikeda.

Kinestetične tipe ljudi bo navdušila tudi japonska napravica Scentee. Gre za dodatek za pametne mobitele, ki za slabih 35$ obljublja virtualen vonj, ki vas bo prepričal, da je riž, ki ga jeste, obogaten z vsemi možnimi pregrehami.

 

Odlična potegavščina za vse s plitvimi žepi in tudi za tiste, ki skrbijo za vitko linijo. Morda je prav tu navdih za budilko z vonjem po slanini dobil tudi Oscar.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
7. marec 2014
1984
8. september 2014
Vonj po popečeni slanini za dobro jutro in lep dan
iOS