Vrnitev k preprostosti in preglednosti

Marjan Kodelja 16. marec 2021 Čas branja članka: 4 min
/PublishingImages/energ-nalepke-kodelja-mar21-hero.jpg

Od začetka meseca morajo biti z novimi energijskimi nalepkami opremljeni pomivalni, pralni in pralno-sušilni stroji, hladilniki in zamrzovalniki ter računalniški in televizijski zasloni. Za potrošnika je najbolj pomembno, da nova in stara nalepka nista primerljivi, kajti drugačno označevanje spremljajo tudi spremembe v metodologiji merjenja porabe električne energije.

Energijska nalepka je od predstavitve leta 1992 postala pomemben način za primerjavo energijske učinkovitosti gospodinjskih in naprav zabavne elektronike. Žal so metodologija izračuna in ravni porabe ves čas ostajale enake – kljub vse boljši energijski učinkovitost naprav, kar je deloma posledica razvoja in vpeljave novih tehnologij ter zahtev po varovanju okolja. Nalepko so temu trendu prilagajali z dodajanjem znakov »+« poleg najboljše kategorije A, kar pa je povečevalo kompleksnost in hkrati zmanjševalo razumljivost. Najhuje je bilo, da so bili skoraj vsi izdelki označeni z »zelenimi« kategorijami, medtem ko so kategorije tja do črke G bolj ali manj samevale. Razen redkih izjem ni nobena nova naprava tako potratna pri porabi energije, kot je veljalo za najslabše naprave iz te kategorije pred slabimi tremi desetletji. Zato ni bilo dovolj le zmanjšanje števila kategoriji in sprememba meja med njimi, ampak je bilo nujno spremeniti tudi metodologijo merjenja porabe.

Podatki na stari in novi nalepki se precej razlikujejo. Vrača se preprosta lestvica od A do G. Zato ne bodite presenečeni, če je izdelek, prej označen z A+++, torej iz kategorije energijsko najbolj varčnih naprav, po novem označen z B, C ali celo D. Še vedno porabi toliko kot prej, sprememba je posledica novega načina označevanja. Dejstvo je tudi, da (verjetno) vsaj nekaj časa z A ne bo označena nobena naprava. S tem se poskuša zagotoviti, da bo prenovljena lestvica zdržala nekaj časa in da ne bo kmalu spet sledilo dodajanje »plusov« poleg kategorije A. To ni edina razlika. V zgornjem desnem kotu je koda QR. Preberete jo s pametnim telefonom in počakate, da se na zaslonu odpre spletno mesto z dodatnimi koristnimi podatki.

Pod lestvico je na zelo preprost in hkrati izredno razumljiv način prikazana poraba energije v kilovatnih urah glede na vrsto izdelka. Pri hladilnikih je prikazana letna poraba energije, pri pomivalnih, pralnih in pralno-sušilnih strojih poraba energije za 100 ciklov, pri zaslonih in svetilih pa za 1000 ur uporabe. Razlog je očiten, kajti hladilnik dela ves čas in je poraba bolj ali manj enaka pri vseh uporabnikih, medtem ko je poraba pri drugih napravah odvisna od načina uporabe. Za televizor to pomeni, da bi bila letna poraba enakovredna porabi, zapisani na nalepki, če bi bil dnevno prižgan v povprečju 2,7 ure. Pri drugih treh kategorijah je izračun podoben. Kogar zanimajo podrobnejši podatki o porabi, lahko za izračun uporabi spletno orodje Belt Zveze potrošnikov Slovenije.

Medtem ko so prvi trije elementi nalepke – koda QR, lestvica in podatek o porabi – enaki ne glede na vrsto izdelka, se število in vrsta pikogramov v spodnjem delu močno razlikujejo. Najpreprosteje je, da jih prikažemo s sliko.

Pralni stroj

 

Pralno-sušilni stroj

 

Pomivalni stroj

 

Hladilniki in zamrzovalniki

 

Zasloni

 

Nove nalepke izhajajo iz zaveze Evropske unije, da bo v boju proti podnebnim spremembam povečala energijsko učinkovitost in zmanjšala porabo energije. K temu bo med drugim pomembno pripomoglo prijaznejše oblikovanje izdelkov in razumljivejša energijska nalepka. Gre za načelo, da če vsak prihrani malo, se to zelo pozna na ravni države, kaj šele na ravni širše skupnosti!


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
16. marec 2021
5593
31. marec 2021
Vrnitev k preprostosti in preglednosti