Vrtnarjenje in načrtovanje vrta s pomočjo aplikacij. Zavihajmo rokave, čas je!

Renata Anžič Trtnik 1. april 2019 Čas branja članka: 5 min
/PublishingImages/vrtnarjenje-anzic-apr19-hero.jpg

Pomlad je čas, ki nas požene na noge in predvsem ven iz stanovanj. Nekateri jo še posebej povezujemo z vrtnarjenjem. Predstavlja nam rekreacijo, veselje do dela z zemljo in rastlinami, nagrada pa sta uživanje ob pogledu na barvno preprogo rož ali pa gurmansko razvajanje z lastnimi pridelki. Ne nazadnje si le tako res zagotovimo ekološke pridelke. Tokrat se posvetimo predvsem zelenjavnemu vrtu.

Začne naj se z idejo, kaj radi jemo

Morda se vam zdi, da je to ideja šele za na konec, vendar ni. Včasih preprosto ob vsej ponudbi sadik in semen izgubimo zanos, saj ne vemo povsem natančno, kaj bi na vrtu želeli imeti. Zato le premislimo, kaj radi pojemo, in načrtovanje vrta bo steklo.

Izbira prostora in lega

Določimo prostor za vrt, ki naj bo na ustrezni legi, torej ne na preveč sončni, niti na senčni, naj bo tudi čim bolj zaščiten pred vetrom.

Načrtovanje zelenjavnega vrta

Ko smo določili prostor, določimo še velikost, obliko, potrebe gospodinjstva in tip vrta: naraven, v posodah, dvignjene grede.

Na kaj moramo še pomisliti ...

Pri zasaditvi upoštevajmo sestavo tal, saj bo ta narekovala pridelek. Prav tako ne smemo pozabiti na odcednost tal. Če voda zastaja v tleh, je treba urediti drenažni sistem, nekateri si pomagajo z organskimi snovmi, ker je v njih veliko deževnikov, ki naredijo celo mrežo drenažnih kanalov. Določimo prostor za trajne vrtnine in enoletnice. Ne pozabimo na kotiček, kjer se bodo podružile začimbnice. Upoštevajmo pa tudi načelo dobrih sosedov in kolobarjenja.

Redna opravila

Ko je vrt že zasajen in rastline lepo rastejo ter obrodijo, ne pozabimo na nujna opravila: zalivanje, pletje, okopavanje, zastiranje, gnojenje, zatiranje škodljivcev in bolezni.

Pridelki kot nagrada

To je zagotovo najlepši del celotnega procesa, ko pobiramo sadove svojega truda. Res da je nepopisen užitek tudi spremljati samo rast rastlinic, ki se krepijo in vedno bolj dobivajo svojo obliko. Kdaj bomo pridelek pobirali in uživali v njem, je seveda odvisno od tega, kaj smo zasadili. Idealno je, da skozi celotno rastno obdobje, od zgodnje pomladi do pozne jeseni. Prav tako je pomembno shranjevanje: bomo sproti porabili, vložili, zamrznili, shranili v suh in zračen prostor, morda v temno klet, zakopali v vlažen pesek ali ga kar pustili v zemlji še dolgo (na primer nekatere korenovke).

 

Vrtnarjenje in sodobna tehnologija z roko v roki

Če nismo posebej vešči dela z zemljo in smo mlajših letnikov, bi morda lahko začutili stisko ob vprašanju, kako se lotiti. Naši starši in stari starši, ki so pogosto še živeli v hišah z vrtovi ali na podeželju, so bili mnogo bolj opremljeni s tovrstnim znanjem. Za nas pa se kot obliž na rano ponujajo aplikacije, ki nas varno peljejo skozi celoten postopek, nas seznanijo z rastlinami in njihovimi lastnostmi ter ponudijo konkretne nasvete. Prav pohvalno je, da imamo tudi nekaj slovenskih, ki so res dobro zamišljene in bodo v pomoč tudi takim, ki se morda prvič spoprijemajo z vrtnarjenjem.

Naredi.si – interaktivna brezplačna spletna aplikacija za izris zelenjavnega vrta

Za mobilne naprave je ni, si jo pa lahko naložite na tablico ali računalnik. Leta 2014 je postala Zmagovalec ljudstva znotraj projekta WEBSI ter osvojila 3. mesto v kategoriji Posebni digitalni projekti. Strokovnjaki Kluba Gaia in podjetja Unichem so skupaj z agencijo AV Strudio zasnovali interaktivno spletno aplikacijo Naredivrt.si za izris in načrtovanje samooskrbnega zelenjavnega vrta. Preprost vodnik popelje od potreb gospodinjstva do najljubše zelenjava, kako osnovati vrt, kdaj ga zasaditi, kdaj je ugoden dan za sajenje (setveni koledar), katere rastline lepo sobivajo (dobri sosedi), dodani so opomniki, razlaga kolobarjenja, sadilne razdalje in tako dalje. Predlagam, da si ogledate video in si prenesete aplikacijo:

 

Posadi.si – vse informacije za vrtnarjenje na enem mestu

To je brezplačna aplikacija za vrtnarjenje, ki si jo lahko naložite na mobilni telefon (za Android). Prav tako pa je na voljo tudi spletni portal s planerjem vrta, ki ga najdete na spletni strani www.posadi.si. Izdelani sta po vzoru setvenih koledarjev. Le dobro preglejte stran, saj je res bogata s ponudbo vsebin: planer vrta, pojasnila v zvezi z mobilno aplikacijo, možnost postati beta tester pri menjavi semen, vrtni senzor (možnost vključitve v testno skupino), vrtni meter (razmaki rastlin v vrtu in zakaj so pomembni), v vrtnem butiku boste spoznali, katero orodje potrebujete za svoj vrtiček in ga imeli tudi možnost kupiti, blog pa je sploh poln koristnih informacij in nasvetov ...

 

Ob koncu naj omenim še nekaj tujih aplikacij, ki so koristne in dobro ocenjene:

Agrobaza – plevel, insekti. V pomoč pri boleznih rastlin, prepoznavanju škodljivcev in pri uporabi pesticidov; za Android.

Gardenate – zelo podoben princip kot omenjeni slovenski aplikaciji. Na voljo za Android in iOS;

Moon and garden – aplikacija za biodinamično vrtnarjenje po načelih vpliva lune (za Android in iOS).

Aplikacije gor ali dol, brez motike ne bo šlo, prav tako ne brez razbolenega hrbta, ampak vse to je tudi koristno razgibavanje za telo. Pa obilo pridelka!


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
1. april 2019
4545
1. april 2019
Vrtnarjenje in načrtovanje vrta s pomočjo aplikacij. Zavihajmo rokave, čas je!
iOS, Android