Vse več nezgod zaradi uporabe mobitela med hojo

Alja Isakovič 24. september 2013
/PublishingImages/mobitel-hoja-prepoved.jpg

Priznam, da sama kar pogosto tapkam na svoj pametni telefon kar med hojo. Pri prečkanju ceste sicer ponavadi oči začasno odvrnem od zaslona, pa vendar na to tudi kdaj pozabim. A vse več raziskav opozarja na to, da nas lahko takšne navade pripeljejo na urgenco. Poškodbe zaradi nepozorne hoje so pogoste predvsem pri mlajših uporabnikih.

Ameriška raziskava je pokazala, da je leta 2010 na urgenci pristalo kar 1.500 pešcev, ki so bili med hojo nepozorni zaradi uporabe mobitela. Število tovrstnih poškodb se je od leta 2005 podvojilo. Največkrat so bili med poškodovanimi uporabniki med 16 in 25 letom starosti, med incidentom pa jih je bila večina nepozorna zaradi pogovarjanja po mobitelu in ne zaradi SMS-anja. Seveda pa ti podatki ne vključujejo nesreč, ki so jih povzročili nepozorni vozniki avtomobilov.

Te številke niti niso presenečenje. Kot kaže neka druga ameriška raziskava, se med prečkanjem ceste skoraj tretjina uporabnikov ukvarja s svojim mobitelom. Do te številke so prišli z opazovanje na tisoče uporabnikov pri prečkanju prometne ceste.

Po poročanju Guardiana se zato čez lužo že pojavljajo mesta, ki kaznujejo uporabo mobitela med hojo. Ne eni Londonski ulici pa so ulične svetilke in znake obdali v blazine, da bi bilo bližnje srečanje z njimi manj boleče. Angleži prav tako ugotavljajo, da se je število nesreč med pešci povečalo tudi pri otrocih in to ravno pri starosti 11 let, kar naj bila ravno povprečna starost, ob kateri angleški otroci dobijo svoj prvi mobitel.

Kanadski raziskovalci zato že razvijajo sistem CrashAlert z dodatno kamero, ki spremlja pot pred raztresenim uporabnikom mobitela in ga o morebitnih ovirah pravočasno opozori. No, vseeno se mi zdi, da je najbolj učinkovita rešitev dobra mera zdrave pameti in pozornosti, sploh pri prečkanju cest ali hoji v gneči.

Nam zaupaš, ali si med nepozorno hojo zaradi mobitela že kdaj imel/a kakšno neprijetno srečanje na cesti?

Vir: textually.org, The Guardian

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
537
24. september 2013
Vse več nezgod zaradi uporabe mobitela med hojo