Vse več škodljive programske opreme tudi na mobilnih telefonih

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/androidsecurity-androidcommunity.jpg
Android MalwareŽal postajajo mobilni telefoni vse bolj zanimivi tudi za nepridiprave, ki se s pomočjo škodljive programske opreme poskušajo dokopati do občutljivih podatkov na naših telefonih. Android telefoni so bili lani še posebej priljubljena tarča, a na srečo Google pridno dela na tem, da bi ohranil Android Market varen.

Android vse bolj na udaru

Podjetje Juniper je v lanskem letu zaznalo kar 155 % porast mobilne škodljive programske opreme. Če so bili še dve leti nazaj najbolj na udaru manj pametni telefoni s platformo Java ME, je lani to ne preveč prestižno titulo prevzel Android. Omeniti velja, da v statistiko niso vključeni podatki za Applov iOS, kar pa ne pomeni, da iOS naprave niso izpostavljene nevarnostim.

Deleži napadov na mobilne naprave po operacijskih sistemih

Deleži napadov na mobilne naprave po operacijskih sistemih (vir slike: ReadWriteWeb; podatki: Juniper)

Po Juniperjevih podatkih so vohunski programi daleč najbolj pogosta nevarnost na mobilnih napravah; pojavili so se namreč kar v 63,39 % zaznanih primerih. Sledijo jim SMS-trojanci (36,43 % primerov), ki delujejo v ozadju aplikacij in pošiljajo premijska SMS-sporočila storitvam, ki so v lasti napadalca. SMS-trojanci so pogosti v lažnih namestitvenih aplikacijah in piratiziranih različicah aplikacij.

Googlov "Bouncer" skrbi za bolj varen Android Market

A naj te ti podatki ne odvrnejo od uporabe pametnega telefona in aplikacij. Priporočamo le dobro mera previdnosti in uporabo preverjenih aplikacij. Dobra novica je tudi ta, da Google že nekaj časa s storitvijo Bouncer samodejno pregleduje vse aplikacije, ki se pojavijo na Android Marketu, in išče zlonamerno obnašanje.

(Vir slike: AndroidCommunity.com)

(Vir slike: AndroidCommunity.com)

Android Market za razliko od Applovega App Store ali Microsoftovega Marketplace namreč nima posebnega procesa za pregledovanje in potrjevanje aplikacij, zato je večja verjetnost, da se v aplikacijski trgovini pojavijo sumljive aplikacije. A če gre verjeti Googlu, Android Market Bouncer že dobro opravlja svoje delo, saj saj so v drugi polovica lanskega leta zaznali 40 % manjše število prenosov potencialno nevarnih aplikacij.

Poleg tega velja omeniti še, da ima Android Market možnost odstranjevanja škodljivih aplikacij na daljavo. Se pravi, če Google naknadno ugotovi, da določena aplikacija ogroža uporabnike, jo lahko samodejno pobriše iz vseh okuženih telefonov.

Kakšne so pa tvoje izkušnje? Si se v zadnjem času srečal/a s kakšno zlonamerno aplikacijo?

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
318
24. september 2013
Vse več škodljive programske opreme tudi na mobilnih telefonih
Android