Vzpon trikorderjev - Wello in Scanadu Scout

Alenka Selčan 10. marec 2014
/PublishingImages/wello-hero.jpg

Konec leta sem ob napovedih za 2014 omenjala vzpon pametnih naprav, ki bodo kot znameniti trikorder iz Zvezdnih stez hitro razbrale naše vitalne funkcije. Če se nam je novembra zdel zdravstveni pregled s skupkom naprav, ki tvorijo Smartphone physical, skorajda magija, naj vam danes predstavim iPhone Wello, s katerim posnamete selfie od znotraj!

 

Prototip je lahek in tanek okvir za iPhone, ki nam le nekaj trenutkov zatem, ko prste namestimo na senzorje, javi, kakšno je naše zdravstveno stanje. Wello v kratkem času razbere naš srčni utrip, krvni tlak, odstotek kisika v krvi in telesno temperaturo. Z manjšim dodatkom, ki ga pritrdimo na Wello, pa lahko merimo tudi kapaciteto pljuč.

Wello ima samostojno baterijo, ki zdrži dva meseca. Prek Bluetootha LE se poveže z iPhonom, ki mu prek aplikacije javi vse zajete podatke, tako da lahko vodimo svojo medicinsko kartoteko, lahko pa ga uporabljamo za vso družino, saj aplikacija narejena tako, da shranjuje podatke več različnih oseb.

Proizvajalec Azoi obljublja, da bo Wello na voljo tudi uporabnikom Androidov, a ne kot okvir, temveč kot samostojna naprava. Čeprav Azoi še ni dobil FDA-žegnja, je že začel pobirati prednaročila in če vas je Wello prepričal, si ga lahko zagotovite za 145 €.

A ne skrbite. Tudi, če ne ujamete prvega nakupovalnega vlaka, bo tovrstnih naprav, ki jim bi zavidal celo dr. McCoy, še obilo. Naj spomnim na Scanadu Scout, ki že od leta 2011 obljublja vse to, kar ponuja Wello in še več.

 

Scoutu naj bi družbo delala tudi sestrica ScanaFlo, ki je malodane osebni laboratorij za laike. Gre za urinski tester, ki zna v urinu razbrati stopnjo glukoze, beljakovin, levkocitov, nitratov in drugih pomembnih snovi in nam prek ustrezne aplikacije pomaga ugotavljati zdravstveno stanje kar doma.

 

To lično žepno napravico, za katero so lansko pozno pomlad na Indiegogo poželi milijon in pol ameriških dolarjev, lahko po tedanjih napovedih pričakujemo že ta mesec, zato bom v upanju na skorajšnje poročilo o prihodu na trg z detaljnejšim opisom še malce počakala, zaenkrat pa le še nekaj Scanadu utrinkov iz letošnjega CES-a.

 

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
10. marec 2014
1985
20. marec 2014
Vzpon trikorderjev - Wello in Scanadu Scout
Android, iOS