Walkman: praded nosljive elektronike, ki je sprožil revolucijo

Uroš Miklavčič 4. julij 2014
/PublishingImages/walkman_hero.jpg

Sony je 1. junija 1979 za vedno spremenil način, kako poslušamo glasbo, ko je na trg poslal prvi model prenosnega predvajalnika glasbe, ki je znal predvajati kompaktne kasete. Njegovo ime je postalo sinonim za prenosni predvajalnik glasbe: Walkman. Vse od takrat in v osemdesetih in devetdesetih je bil »vokmen« samoumeven sestavni del vsakega najstnika, kot so danes pametni mobiteli. Od njegovega rojstva do njegovega konca, leta 2010, so Sonyjevi inženirji oznako Walkman odtisnili na marsikatero napravo, a danes se ne bomo poglobili v zgodovinski pregled teh naprav. Raje bom poskušal bolje razložiti, kako je walkman nastal in kako je vplival na načine, kako danes poslušamo glasbo.

 

Praded nosljive elektronike

Po vseh veljavnih definicijah je bil walkman verjetno eden prvih primerkov nosljive elektronike, kot jo pojmujemo danes. Prvič je omogočil, da si za pas pripnete napravo, vanjo zatlačite kaseto z vašo najljubšo glasbo, si na glavo poveznete par slušalk ter svobodno zakorakate v svet. Vse je bilo tako preprosto - glasba je postala mobilna. Seveda je danes to nekaj popolnoma samoumevnega, saj je poslušanje glasbe na mobitelih, MP3-predvajalnikih in celo pametnih urah v nekaj desetletjih postala realnost. Walkman je zastavil nov koncept, ki ni radikalno vplival samo na način, kako poslušamo glasbo, ampak je tlakoval pot tako novim medijem za shranjevanje glasbe kot popolnoma novim poslovnim modelom znotraj glasbene industrije.

 

Tranzistor in kaseta

Sony pa ne bi mogel izdelati prvega walkmana brez dveh ključnih tehnoloških prebojev, ki sta nastala leta preden je prvi walkman ugledal luč sveta. Tranzistor, ki je temelj miniaturizacije v svetu elektronike, je nastal v Bellovih laboratorijih leta 1948. Ta majhna revolucionarna komponenta je bila ključ do miniaturizacije elektronskih komponent. Za razliko od elektronke (njegove predhodnice) je bil tranzistor majhen, učinkovit in predvsem bolj zanesljiv. Kmalu so na trg prišli prvi majhni prenosni radijski sprejemniki, ki jim še danes nekatere babice ali dedki pravijo kar »tranzistor«. Zdaj veste, zakaj.

 

Drugi kos sestavljanke so bile t. i. kompaktne kasete, ki so nosile podatke v obliki magnetnega zapisa na posebnem traku, ki se je previjal iz enega koluta na drugega. Ta kos tehnologije je predstavil Phillips leta 1963 v Berlinu. Kljub obstoju drugih magnetnih medijev v obliki kaset se je Phillipsov standard nekako obdržal in do konca sedemdesetih let postal dovolj kakovosten, da so ga začeli množično uporabljati tudi v glasbeni industriji. Pravo eksplozijo pa je povzročil prav Sony s svojim Walkmanom in tako so kasete in prenosni predvajalniki kraljevali skozi osemdeseta leta.

CD, MP3 in splet

V začetku devetdesetih je na trg prišel nov medij, ki je slišal na ime Compact Disc in popularnost kaset in ustreznih prenosnih predvajalnikov je začela strmo padati. Prenosni predvajalniki so dobivali nove oblike, mediji so se spreminjali in ni bilo dolgo, ko je tudi CD doživel svoj zaton in se je moral umakniti predvajalnikom, ki so izkoriščali nov format digitalnega zapisa, MP3, in niso več potrebovali fizičnega medija. Od tam naprej je zgodba znana: začela se je vojna na področju pretakanja glasbe prek spleta. Seveda se je glasba nelegalno kopirala vse od časov vinilnih plošč, a problem je postajal vse bolj pereč z vsakim novim medijem.

 

Kasete so bistveno olajšale kopiranje glasbe in snemanje pesmi z radijskih kanalov. Seveda je pri takem početju močno trpela kakovost, saj so bile kopije hitro polne šumov in drugih motenj. To prepreko je premostil CD, ki je z digitalnim zapisom izločil vse možnosti za razne šume. Takoj za petami CD-ja je prišel MP3 – zapis, ki je sicer žrtvoval nekaj kakovosti, a je omogočil, da se je na en sam CD zapisalo kar desetkrat več pesmi. Če ste na klasičen avdio CD spravili 22 pesmi, ste jih na enak CD z zapisom MP3 spravili kar 220. Seveda ni bilo dolgo, ko so proizvajalci predvajalnikov ugotovili, da lahko s takšnim zapisom še bolj zmanjšajo naprave in prvi MP3-predvajalniki brez medija so prišli na trg. MP3 pa je s svojo kompaktnostjo sprožil še en fenomen – v sinergiji z vse višjimi hitrostmi internetnih povezav so se začele pojavljati storitve, kjer so si uporabniki med seboj izmenjavali glasbo v tem kompaktnem zapisu. Rodil se je Napster, ki še danes velja za prelomnico v načinu distribucije glasbe.

Glasba izgubi medij

Vse od izuma tranzistorja, prek novih medijev, kot sta bila kompaktna kaseta in CD, pa do predstavitve kompaktnega formata MP3 ni noben korak tako skalil vode kot ravno preskok glasbe na splet. Napster, ki je bil idejni otrok Seana Parkerja in Shawna Fanninga, je bil prototip vseh sodobnih storitev za pretočne vsebine. Seveda je prišlo deljenje glasbenih datotek hitro na radar založbam in velikanom glasbene industrije. Tako je kazalo, da se bo pot Napsterja neslavno končala, ko je v igro vstopila Metallica. Kljub izvensodni poravnavi z Metallico je Napster dokončno pokopala skupinska tožba večjih glasbenih založb.

 

Čeprav je glasbena industrija tisti dan slavila kot zmagovalka, pa se je izkazalo, da je bil pravi zmagovalec Napster, ki je v ljudeh zasejal idejo o prostem pretoku glasbe. Kljub neštetim poskusom glasbene industrije, da zatre glasbo na spletu, so storitve, kot je bil Napster, rasle hitreje kot gobe po dežju. Kazaa, e-Mule, eDonkey in kasneje BitTorrent so industrijo končno spravile na kolena. Ko je Apple predstavil iTunes Store leta 2008 in prepričal glasbene založbe, da je napočil čas, da se prenehajo upirati novim modelom in jih raje sprejmejo, se je zdelo, da je mogoče ustvariti nov poslovni model, ki bo uspešno generiral dobiček. Kako prav so imeli pri Applu – model je zaživel in prinesel ogromne dobičke.

A še preden je lahko iTunes Store resnično poletel, je v ozadju že nastajala nove ideja: pretočne vsebine - glasba in video na zahtevo. Tako se je rodil še en model za poslušanje glasbe, ki ni več temeljil na nakupu posameznih pesmi in albumov, ampak je ponujal neomejeno poslušanje glasbe v zameno za mesečno naročnino ali popolnoma brezplačno z vmesnimi oglasi. Tako imamo danes storitve, kot je Deezer, ki nam omogočajo, da poslušamo katerokoli glasbo, ob kateremkoli trenutku, kjerkoli, če le imamo internetno povezavo. Še več, naročniki si glasbo lahko celo prenesejo na svoje naprave in jo poslušajo tudi, ko nimajo internetne povezave. Tako smo dobili najboljše obeh svetov – glasbo na zahtevo in naše najljubše pesmi na naših napravah.

 

Danes

Vse od legendarnega Walkmana, ki je sprožil domine, pa do danes, ko imamo vsako pesem z nekaj kliki takoj na voljo, se je zgodilo ogromno prelomnih trenutkov. Toliko, da ni mogoče povzeti vseh in zato me zanima, kaj je za vas najbolj pomemben trenutek v zgodovini poslušanja glasbe na poti. Kaj je bil vaš prvi predvajalnik in katerega predvajalnika se najraje spominjate? Se še spominjate kaset ali se vaši spomini začnejo šele pri CD-jih ali celo kasneje? Delite svoje spomine ob 35. obletnici Walkmana.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
4. julij 2014
2095
14. julij 2014
Walkman: praded nosljive elektronike, ki je sprožil revolucijo
Android, BlackBerry OS, iOS, Windows Phone 8