Windows 8 bo tablicam prijazen

Tilen Žagar 24. september 2013
/PublishingImages/Windows_8_pre-release_at_D9_conference.jpg

O "pravih" Oknih na Tehniku ne pišemo veliko, saj so domena osebnih računalnikov, prenosnikov in strežnikov, saj so pri Microsoftu za telefone in dlančnike sprva skrbeli z ločeno vejo Windows Mobile in sedaj Windows Phone 7. To se utegne z naslednjo izdajo Oken, Windows 8, spremeniti.

Prvi znak, da se nekaj pripravlja, je bila najava, da bodo Windows 8 prvi Windowsi, ki bodo poleg Intelovih arhitektur IA-32, x86-64 in Itanium podpirali tudi ARM. Medtem ko so prvi najbolj popularna izbira za osebne računalnike in strežnike, so precej manj priljubljena izbira za telefone, tablice in vse ostale male prenosne naprave, kjer je poleg zmogljivosti pomembna tudi energijska varčnost. Praktično vsi najbolj priljubljeni telefoni (Samsung Galaxy S, Desire S, iPhone ...) in tablice (iPad, Galaxy Tab) tako uporabljajo enega od ARM procesorjev.

Stanje na osebnih računlanikih se verjetno ne bo kaj hitro spremenilo, jasno pa je, da mora Microsoft, če želi svoj košček pogače na hitro rastočem trgu tabličnih računalnikov, vključiti tudi ARM. Nenavadno pri tem je, da medtem ko konkurenta (Apple in Google) operacijski sistem, primarno namenjen uporabi na pametnih telefonih, širita na tablice, je Microsoft ubral ravno nasprotno pot in na tablice namesto Windows Phone pripeljal kar prava Okna.

To sicer ni njihov prvi tak poizkus, saj smo že videli (in pozabili) tablice z Windows 7. Poleg vseh ostalih problemov je bil največji verjetno uporabniški vmesnik, neprimeren za delo s prsti. Podobne nevšečnosti so pestile Windows Mobile, ko so prsti enkrat zamenjali stajluse, Microsoft pa je to odlično rešil z uporabniškim vmesnikom v Windows Phone 7.

Zato ne preseneča, da se ta v prirejeni in doplonjeni obliki seli tudi na Windows 8. Kako bo to izgledalo, so pokazali na nedavni konferenci D9. Vmesnik naj bi bil po njihovih besedah primeren tako za prste kot klasično kombinacijo miši in tipkovnice. Za preverjanje trditeve je zaenkrat še prezgodaj, gre pa vsekakor za drastičen premik pri uporabniškem vmesniku.

Spodnji video je tako povzoročil kar nekaj hude krvi in žolčnih odzivov pri uporabnikih, vendar gre za razvojno različico, poleg tega je pa vse ljubitelje klasičnega UIja Microsoft potolažil, da bo vmesnik možno spremeniti v znan "Windows Classic", kar je sicer stalnica zadnja leta.

Tablice, ki jih bo poganjal Windows 8, bodo morale imeti zaslon z minimalno resolucijo 1024 x 768 oz. 1366 x 768 za tako imenovani "side-by-side" multitasking, ki ga lahko vidimo v posnetku. Z uporabo SSD trdih diskov bo zagon trajal vsega 6 sekund, zanimivo pa ARM Windowsi ne bodo združljivi s standardnimi in bodo potrebali programe, prevedene za to arhitekturo (kar naj bi bilo sicer trivialno,  vendar bomo to še videli).

vir: ArsTechnica [1] [2]

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
1731
24. september 2013
Windows 8 bo tablicam prijazen
Windows Phone 7