Windows 8 tudi uradno izšli

Tilen Žagar 24. september 2013
/PublishingImages/win8event_start.jpg

Na tem delu spleta nas sicer klasični operacijski sistemi ne zanimajo preveč, tudi če gre za Microsoftova Okna, ki so prisotna na več kot 90% vseh osebnih računalnikov in se jim tako že težko izognemo. Zadnja različica, Windows 8, ki so jo danes uradno predstavili in splovili na prireditvi v New Yorku, kani to spremeniti.

Razlogov za to je več. Win8 prinašajo eno izmed največjih sprememb uporabniškega vmesnika v zgodovini Oken. Microsoft je širokopotezno popolnoma prenovil začetni zaslon, ki je sedaj po zgledu Windows Phone sestavljen iz živih ploščic in dodal geste, s čimer so zasloni na dotik končno postali enakopravni tipkovnici in miški. Microsoft seveda meri na tablice, kjer zaenkrat še vedno dominira Applov iPad.

Nov začetni zaslon v Windows 8. (foto: Noah Devereaux/Wired)

To potrjuje tudi posebna različica Windows 8, namenjena procesorski arhitekturi ARM. Windows RT, kot se imenujejo, so sicer omejeni na nove Metro Modern UI aplikacije, od klasičnih aplikacij pa sta nam na voljo brskalnika po disku in spletu Explorer in Internet Explorer 10 ter priložena zbirka pisarniških programov MS Office 2013. Kljub tem omejitvam naj bi bili Windows RT čistokrvni Windowsi in med drugim že v osnovi podpirajo 420 milijonov naprav, kot so tiskalniki, tipkovnice, spletne kamere in zasloni. Pri Microsoftu se zato ne brez razloga bahajo, da bodo tablični računalniki z Windows RT "najbolj produktivne" tablice do sedaj.

(foto: Noah Devereaux/Wired)

In pa seveda mnogo tesnejša povezava novega operacijskega sistema z Windows Phone 8, ki ga bo Microsoft predstavil v ponedeljek. WP8 in Win8 si poleg jedra delita še kup višjenivojske tehnologije in sta si mnogo bolj sorodna, kot Windows Phone 7 in 8. Če citiram Steva Ballmerja:

Tukaj je telefon, odličen telefon, narejen tako, da deluje podobno kot Windows 8. Ta telefon je Windows Phone 8.

Naj bo tako povezljivost in deljenje aplikacij z novimi Lumijami, HTCji ali Samsungovim ATIVom ali poplava novih tablic z Windows RT in Windows 8, nova Okna bomo vedno pogosteje srečevali tudi v mobilnem svetu. Glede na nabor strojne opreme (vključno z Microsoftovim Surfaceom), ki so jo pokazali na dogodku ob predstavitvi, to niti ne bo tako slabo :)

(foto: Noah Devereaux/Wired)

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
1802
24. september 2013
Windows 8 tudi uradno izšli
Windows Phone 8