Windows Phone 8.1

Uroš Miklavčič 3. april 2014
/PublishingImages/WindowsPhone8-1-hero.jpg

Microsoftova platforma Windows Phone je od svojih skromnih začetkov pa do danes prehodila dolgo pot. Zadnja nadgradnja, ki sliši na ime Windows Phone 8.1, prinaša ogromno novosti, ki imajo potencial, da platformi Windows Phone zagotovijo večji tržni delež, ki je nuja za njeno preživetje v prihodnosti.

 

Cortana

Najprej je bila Siri, nato je prišel Google Now, sedaj pa je Microsoft predstavil Cortano – virtualno asistentko, ki živi na vašem mobitelu in vam prek glasovnih ukazov pomaga pri delu. Cortana se je prvič pojavila kot lik z umetno inteligenco v igri Halo. Zaradi njene priljubljenosti so se pri Microsoftu odločili, da si sposodijo njeno ime in glas ter ju prenesejo na platformo Windows Phone v obliki virtualne asistentke. Pri tem pa so ji vdihnili tudi nekaj karakterja, ki ga je pokazala že v igrah in tako Cortana pridobi nekoliko tudi na svoji globini. Microsoft verjetno upa, da se bodo tako uporabniki lažje navezali nanjo. Kljub vsemu je treba razumeti, da Cortana nima prave umetne inteligence, ampak se zanaša na Microsoftovo platformo Bing, prek katere pridobiva vse potrebne informacije, ki jih od nje zahtevate.

 

Cortana pa je, po predstavitvah sodeč, zelo napredna že v svoji prvi inkarnaciji. Tako ji lahko poveste, naj poišče restavracije z mehiško hrano v vaši bližini. Cortana vam bo postregla s seznamom najbližjih restavracij, pri čemer pa se njene zmožnosti še ne končajo. V tem trenutku lahko Cortani rečete, da pokliče tretjo restavracijo s seznama in klic se bo samodejno začel. Cortana torej razume več kot le osnovne ukaze: namesto vas lahko vklopi oz. izklopi Bluetooth povezavo ali pa Wi-Fi. Lahko ji naročite, da vas recimo opomni, da se naslednjič, ko boste poklicali določeno osebo, z njo pogovorite o sestanku. Cortana si bo to zapomnila in vas ob naslednjem klicu tej osebi opomnila, da ji omenite sestanek.

Najbolj izstopajoča lastnost Cortane pa je njen t. i. Notebook, v katerega si beleži vaše rutine, ime, hobije in tako naprej. Sčasoma, ko vas bo bolje spoznala, bo znala vaše zahteve bolje postaviti v kontekst vaših navad ter tako bolj učinkovito ustreči vašim željam. Ker pa Cortana vse te aktivnosti beleži na eno mesto, lahko kadarkoli odprete to njeno beležnico in si ogledate, kaj si je o vas zabeležila ter s temi podatki tudi prosto upravljate.

 

Cortana bo znala upravljati tudi z drugimi aplikacijami. Tako ji boste, recimo, lahko naročili, da objavi nov tvit prek Twitter aplikacije, zažene Skype video klic ali odpre Facebook aplikacijo.

Kolikor je bilo torej možno videti na predstavitvah, je Cortana veliko bolj napredna in izpiljena kot Siri in očitno bo Google Now njen edini resni konkurent. Če se bo Cortana izkazala tudi v realnem svetu, izven kontroliranih scenarijev na predstavitvah, pa bo jasno zelo kmalu, ko Cortana počasi, prek nadgradenj, pride tudi do lastnikov trenutnih modelov mobitelov Windows Phone. Nadgradnja, po besedah Microsofta, prihaja v naslednjih mesecih – kdaj točno naj bi to bilo, pa zaenkrat še ni jasno. Seveda pa lahko kupite prihajajoči Lumii 930 oz. 630, ki že imata nameščen Windows Phone 8.1.

V zakup je treba vzeti tudi dejstvo, da Cortana ne razume slovensko in da bodo določene funkcionalnosti na voljo ali uporabne samo v Ameriki oz. ozemljih večjih narodov.

Action Center

Končno je tudi Windows Phone dobil svoj kotiček za obvestila in hitre nastavitve. Lastnost, ki jo je pred leti kot prvi predstavil Android in kasneje še iOS, je sedaj na voljo tudi tukaj. Microsoft se je pametno odločil, da ne bo bistveno posegal v koncept, ki ga uporabniki drugih platform že poznajo – s potegom po ekranu od zgornjega roba navzdol se vam odprejo hitre bližnjice za hitre nastavitve ter seznam aktualnih obvestil. Koncept resnično ni nič novega, a je Action center ena tistih zadev, ki jih je Windows Phone krvavo potreboval.

Personalizacija

Z novo verzijo prihaja tudi nekaj več možnosti za personalizacijo vašega domačega zaslona in zaklenjenega zaslona. Na domačem zaslonu boste lahko sedaj, poleg barv, ploščicam nastavili za ozadje tudi sliko, ki se bo nato raztezala čez vse ploščice, ki to omogočajo – nekako tako kot slika za ozadje.

Nove možnosti postavitve vam bodo na voljo tudi za informacije, ki se pojavijo na zaslonu, ko mobitel zbudite. Z drugačnimi temami boste lahko vdihnili nekaj svežine tudi sem.

 

Izboljšana tipkovnica

Tipkovnica je tudi doživela večjo posodobitev in sedaj zna bolje predvidevati vaše pisanje. Sčasoma se nauči, kje najpogosteje delate napake in te napake popravi namesto vas. Podobno kot na tipkovnici Swype na Androidu (in tudi na Googlovi privzeti Android tipkovnici) lahko sedaj na Windows Phone tipkovnici besede pišete z vlečenjem prsta od črke do črke. Obe novi funkcionalnosti skupaj sta omogočili, da je Microsoft podrl Guinnessov svetovni rekord, ki ga je do sedaj držal Samsung Galaxy S4 s tipkovnico Swype, za kar debelih 8 sekund. Očitno novosti resnično omogočajo hitrejše tipkanje.

Ostalo

Poleg vsega tega je Microsoft posodobil še Skype, Koledar, aplikacije za poslušanje glasbe, gledanje video posnetkov in poslušanje podcastov. Izboljšave so doživeli še aplikacije za e-pošto, aplikacija Ljudje, aplikacija za fotoaparat in druge sistemske aplikacije za Wi-Fi ter podobno.

Windows Phone je odrastel

Kot je razvidno ,je Microsoftov mobilni operacijski sistem končno odrastel in manjka mu le še, da se zapolni vrzel pri aplikacijah. Slednja postaja iz dneva v dan manjša in pri Microsoftu so obljubili, da jo bodo do konca leta tudi popolnoma zapolnili. Če jim to uspe, bo Windows Phone resen konkurent na trgu in ne več samo alternativa. To pa je za potrošnike samo dobro, saj večja konkurenca pomeni bolj konkurenčne cene in hitrejši razvoj.

Vira fotografij: blogs.windows.com in windowsphone.com.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
3. april 2014
2007
11. april 2014
Windows Phone 8.1
Windows Phone 8