Windows Phone Summit; predogled Windows Phone 8

Tilen Žagar 24. september 2013
/PublishingImages/Win8Summit1.png

Včeraj ob 18.00 zvečer po našem času je Microsoft v San Franciscu gostil Windows Phone Summit, na katerem so javnosti prvič predstavili naslednika Windows Phone 7, kunštno poimenovanega Windows Phone 8.

Sprememb se v novih oknih kar tare, najbolj pomembna pa je, da osnova operacijskega sistema ne bo več Windows CE. Windows Phone 8 si bo jedro delilo z Windows 8 (Windows RT?). Delila si bosta vse, od brskalnika do datotečnega sistema, omrežne tehnologije ... Še več, gonilniki, pisani za Windows 8 naj bi se brez predelave odlično znašli tudi na telefonu. Ravno na USB tiskalnik in Xbox igralni plošček na novi Lumiji sicer ne bi računal, a Windows Phone 8 bo bolj soroden računalnikom kot mobilnim telefonom.

Osem sprememb

Novo jedro operacijskega sistema omogoča čuda novih stvari, v zrak pa niso gledali niti programerji, ki pilijo Windows Phone 8. Poglavitne novosti so predstavili v osmih točkah.

  1. Podpora najnovejši strojni opremi. To vključuje večjedrne procesorje, višje ločljivosti zaslona in podporo SD karticam. Prvi telefoni v jeseni bodo imeli 2-jedrne procesorje, so pa nova Okna na osebnih računalnikih preizkusili na 64-jedrnem sistemu, tako da vsaj v teoriji ovir za več kot dve jedri ni. Veliko pozornosti namenjajo tekočem delovanju in varčnosti z baterijo na novih procesorjih. Že znani ločljivosti 800 x 480 se pridružujeta 720p (1280 x 720) in 1280 x 768. Vmesnik in aplikacije se bodo ločljivosti zaslona prilagajale samodejno. Spomin telefona bomo po novem končno lahko razširli z SD kartico in tako tudi prenašali dokumente, glasbo in fotografije.
  2. Internet Explorer 10. Privzet brskalnik v osmici bo IE 10. Pravijo, da je pri izvajanju JavaScript 4x hitrejši kot brskalnik v WP 7.5 in ima mnogo boljšo podporo standardu HTML5.
  3. Deljena strojna koda med Win8 in WP8. Kar bo omogočalo enostaven prenos aplikacij iz računalnikov na telefon, veliko bolj zmogljive aplikacije in igre in preprostejšo predelavo aplikacij za iOS in Android.
  4. Podpora NFC. Tehnologija brezžičnega prenosa s kratkim dometom se bo znašla tudi na mobilnih Oknih. Pokazali so nekaj primerov, kot sta prenos podatkov iz telefonskega imenika med tablico in telefonom in hitro povezavo v večigralsko igro samo z dotikom naprav. Tehnologija in ideje so, kako se bo vse skupaj prijelo, pa bo odvisno od izvedbe.
  5. Digitalna "Denarnica". Ki naj bi nadomestila plačevanje s kreditnim in debitnim karticam. Moje osebno mnenje je podobno kot pri NFCju. Škodi sicer ne, nekam v tej smeri pa gre tudi Google.
  6. Za zemljevide bo skrbela Nokia. Zaenkrat je uživanje v vodeni navigaciji in zemljevidih, shranjenih na telefonu, rezervirano za lastnike Lumij. V Windows Phone 8 bo to del operacijskega sistema!
  7. Skrb za poslovne uporabnike. Enkripcija podatkov, varni zagon, podjetja bodo lahko nameščala svoje aplikacije brez Marketplacea, sistemski upravitelji bodo imeli centralni nadzor nad aplikacijami in telefonom ...
  8. Nov začetni zaslon. Ena izmed največjih kozmetičnih sprememb bo nov uvodni zaslon. Vsem ploščicam bomo lahko spreminjali velikost, pridružila pa se jim je še nova dimenzija, velikosti četrtine standardne kvadratne ploščice. Aplikacije bodo večji prostor znale izkoristiti, povečana SMS ploščica bo prikazovala sporočila brez da jo odpremo, povečan Nokia Drive pa bo že na uvodnem zaslonu prikazoval zemljevid in navigacijska navodila.

To so spremembe, ki jim je Joe Belfiore namenil največ pozornosti. Potem so tu še prava večopravilnost, podpora 50 jezikom (Microsoft, bo slovenščina med njimi?), integracija internetne telefonije, kjer je na predstavitvi telefon na popolnoma enak način prikazal klic z mobilnega in Skype omrežja itd.

Sodelovanje in razvoj aplikacij za Windows Phone 8 so potrdila podjetja kot je Autodesk, Fmod in Havok. Telefone bodo razvijali Nokia, Huwaei, Samsung in HTC, medtem ko bo za strojno drobovje skrbel Qualcomm.

Kaj pa stari uporabniki?

Pri vsem tem govorenju o novih procesorjih, ločljivostih in NFCju izgleda, kot da je Microsoft pozabil, da trenutna generacija Windows Phone telefonov tega nima. Zaradi tega bo treba pogoltniti nekaj pelina. Trenutni Windows Phone telefoni namreč ne bodo nadgrajeni na Windows Phone 8. Ampak ni vse tako črno.

Za njih Microsoft pripravlja Windows Phone 7.8. Kaj točno poleg novega začetnega zaslona bo v njih vključeno še ni znano, niti ali bo nadgradnja doletela vse telefone ali samo izbrane modele. Vsekakor bi si želel vsaj še bolj povezane internetne telefonije, nove prevode in Nokia zemljevide na vseh napravah, ampak za točne odgovore bo treba še počakati. Je pa Microsoft obljubil vsaj 18 mesecov podpore za vse Windows Phone telefone. Upam, da se ne bo ugriznil v jezik.

Posnetek celotne konference je na voljo na Channel 9.

vir: Windows Phone Blog, ArsTechnica (slike)

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
1791
24. september 2013
Windows Phone Summit; predogled Windows Phone 8
Windows Phone 7, Windows Phone 8