[WP7] Find my phone

Tilen Žagar 24. september 2013
/PublishingImages/findmyphone2.jpg

Ste eden od tistih pozabljivcev, ki vztrajno izgubljajo telefon (ja Maruša, tebe gledam) ali še slabše, so vam ga ukradli? Če ste prepričani, da se ni mobitel samo nekje založil, ampak so vas prav zares okradli, takoj pokličite Center za pomoč uporabnikom na telefonsko številko 041 700 700 in krajo prijavite. Poleg svojih osebnih podatkov, telefonske in davčne številke je dobro imeti pri roki tudi IMEI telefona, s pomočjo katerega se lahko blokira tudi mobitel, ne samo SIM kartica.

Druga, manj nesrečna in ponavadi bolj verjetna možnost je, da telefon nekje v kavču ali na vrtu čaka, kdo ga bo prej našel, vi ali sneg (ja Uroš, tebe gledam). V obeh primerih si lahko pomagate tudi sami (in s tem ne mislim, da greste med vigilante). Windows Phone 7 nudi za take primere storitev "find my phone".

Nastavitve na telefonu

Dokler imate telefon še pri roki, se v sistemskih nastavitvah sprehodite do podstavke find my phone. Kljub opozorilu o večji porabi baterije vam priporočam, da obkljukate prvo možnost. Tako bodo vaša navodila telefonu posredovana preko podatkovne povezave namesto posebnih SMS sporočil, kar je po mojih izkušnjah precej bolj zanesljivo, kakšnih opaznih vplivov na baterijo pa nisem opazil.

Če se bo telefon zares pustil najti, se prepričajte v sistemskih nastavitvah. Poleg možnosti find my phone mora pisati connected. Potrebovali boste Live račun, tudi za tisti pomembnejši del, iskanje telefona, če ga že ne uporabljate za nameščanje aplikacij s spletne tržnice Marketplace.

Poleg tega pa se je dobro držati tudi nekaj bolj splošnih ukrepov pri varovanju telefona. Ne izključite varovanja SIM kartice s PIN kodo. Tudi trivialne štiri enake številke so mnogo boljše kot nič. Za dobro mero pa lahko v nastavitvah lock+wallpaper vključite še geslo, ki ga je treba vpisati vsakič, ko odklenete telefon.

Find my phone na internetu

Torej, telefon je dobil noge. V tem trenutku so verjetno najbolj pomembne hitre reakcije. Izgubljen telefon bo prej ko slej ostal brez baterije, dovolj motiviranemu tatu pa še taka zaščita ne bo prav dolgo povzročala problemov.

Povežite se na splet in odklikajte na naslov: https://www.windowsphone.com/en-US/find

Zadnja znana lokacija telefona. S psom se sprehaja po brezpotjih.

Na izbiro imate več možnosti. Poleg iskanja telefona na zemljevidu ga lahko še zaklenemo, pobrišemo vse podatke na njem ali pripravimo do zvonenja. Telefon, ki ga "pokličemo" preko find my phone bo zvonil z največjo možno jakostjo ne glede na nastavitve in tudi brez SIM kartice.

Erase pobriše vse podatke na telefonu, kar pride prav, če so na njem kakšne kočljive osebne ali poslovne informacije in ne želite nobenega tveganja (načrt za Zvezdo Smrti, ki ne sme priti v roke upornikom).

Bolj smisleno sporočilo verjeteno vsebuje podatek, kako stopiti v stik z vami.

Lahko pa telefon samo zaklenemo s številčno kodo po lastni izbiri in opremimo s sporočilom na zaslonu. Ta lahko precej pomagajo k vrnitvi telefona, saj lahko poleg svojih kontaktnih podatkov v sporočilu igrate tudi na psihološke note, poleg tipičnih obljub bogatih nagrad se lahko dobro obnesejo tudi "ustrahovalne" taktike. Če tatu daste vedeti, da vam je povsem jasno, kje telefon je in prihajate ponj, se lahko situacija reši presentljivo hitro.

Obstaja pa možnost, da je telefon na območju, kjer ni GPS ali omrežnega signala in določanje lokacije in ostale možnosti niso mogoče. V tem primeru vas Microsoft obvesti z elektronsko pošto takoj, ko se telefon najde. Se mi je pa med testiranjem večkrat zgodilo, da je spletni vmesnik javil, da je zaklepanje telefona spodletelo, telefon pa se je kljub temu v roku nekaj deset sekund zaklenil. Takšna sporočila vsekakor niso najbolj vspodbudna in ne vplivajo dobro na že tako slabo stanje živcev ob izgubi telefona. Naj vas moji rezultati vsaj malce potolažijo. Navodila telefonu vseeno delujejo. Vsaj v mojem primeru. Večino časa ...

Zaklenjen telefon.

Jaz vam sicer želim, da zgornjih storitev ne bi nikoli potrebovali. Če pa že, bodite pripravljeni in naj vam bo članek v pomoč. In ne pozabite o izgubljenem telefonu obvestiti tudi operaterja.

Za vas sem izgubljal Nokio Lumio 800.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
1798
24. september 2013
[WP7] Find my phone
Windows Phone 7