X-mini RAVE in HAPPY - test na dlani

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/x-mini_RAVE_HAPPY-buddy_jack.jpg

K poletju in dobri družbi sodi tudi dobra glasba. Prenosna zvočnika X-mini, ki sem ju tokrat testirala, ne bosta poskrbeli le za predvajanje glasbe iz tvojega mobilnega telefona, saj lahko modela RAVE in HAPPY delujeta tudi samostojno. Te zanima, kako se v praksi obneseta ta simpatično majhna zvočnika, ki sta hkrati prijazna tudi do tvoje denarnice?

Zvočnika x-mini RAVE (levo) in x-mini HAPPY (desno)

Zvočnika X-mini RAVE (levo) in X-mini HAPPY (desno)

Sama sem pred kratkim postala zadovoljna lastnica malčka X-mini MINI II, ki ga je na Tehniku že podrobneje predstavil Jan. MINI II je postal moj stalni spremljevalec tako ob pisanju člankov za Tehnika kot ob kuhanju, zato sem bila vesela priložnosti, da potestiram tudi dva novejša člana družine X-mini: X-mini RAVE, ki vključuje radijski sprejemnik in X-mini HAPPY, ki lahko s pomočjo SD-kartice deluje tudi kot samostojni MP3 predvajalnik.

Skupne lastnosti družine X-mini

Zvočnika x-mini RAVE (levo) in x-mini HAPPY (desno) brez težav sedeta v dlan

Zvočnika X-mini RAVE (levo) in X-mini HAPPY (desno) brez težav sedeta v dlan

Vsi X-mini zvočniki, ki sem jih do sedaj testirala, imajo kar precej skupnih lastnosti. Vsi so podobno zmogljivi, a kljub temu dovolj majhni, da sedejo v dlan in skoraj v vsako torbico. Izdelani so iz kakovostne, na otip prijetne plastike. Modela RAVE in HAPPY sta oba črne barve, razlikujeta pa so po plastiki na zgornji strani in sivem (RAVE) oz. modrem (HAPPY) pokrivalu pod kapico.

Ob spodnji strani imajo vsi X-mini zvočniki gumb za vklop, klasični 3,5 mm avdio vhod, vhod za kabel, ki poskrbi za polnjenje preko USB in/ali avdio priključek ter gumb za nastavljanje glasnosti. Posebnost X-mini zvočnikov je gotovo tudi ta, da se lahko zložijo kot harmonika za lažje prenašanje naokoli. Ob poslušanju pa je le priporočljivo zvočnik razpreti, saj je tako zvok bogatejši.

Zaprt x-mini HAPPY (levo) in razprt x-mini RAVE (desno)

Zaprt X-mini HAPPY (levo) in razprt X-mini RAVE (desno)

Simpatična lastnost zvočnikov X-mini je še lično zložen avdio kabelček na spodnji strani zvočnika, ki ga lahko povežemo s telefonom ali drugo napravo s klasičnim 3,5 mm avdio vhodom. Na spodnji strani imajo X-mini zvočniki tudi precej svetlo modro lučko, za katero je škoda, da ti ne zna sporočiti, kdaj je baterija skoraj prazna. Sicer pa se moram tudi sama strinjati z Janovim mnenjem, da je lučka na zvočnikih malce preveč svetla. No, morda pa ti lahko zato zvočnik kdaj pride prav še kot dodatna svetilka ;)

Najpomembnejša lastnost X-mini zvočnikov pa je seveda kakovost zvoka. Na tem področju so me vsekakor prijetno presenetili, saj je zvok za tako majhno napravico jasen in glasen. Močnejši basi znajo zvočnike celo malce zazibati na mizi. In če je zvok enega zvočnika X-mini čisto korekten, se prava zabava začne, ko skupaj povežeš več zvočnikov. S sistemom "Buddy Jack" lahko namreč preko avdio vhoda več minijev povežeš v eno samo srečno, veliko družino, ki s skupnimi močmi ustvarja še glasnejši in bogatejši zvok. Če torej uspeš prijatelje prepričati, da si vsak nabavi svoj X-mini, imate lahko na skupni žurki že kar prijeten zvok!

Zvočnik x-mini RAVE priklopljen na telefon, x-mini HAPPY pa pomaga obogatiti zvok

Zvočnik X-mini RAVE priklopljen na telefon, X-mini HAPPY pa pomaga obogatiti zvok

Pomembna lastnost je seveda tudi ta, da imajo zvočniki X-mini dovolj zmogljivo baterijo, da preživijo celoten žur. Odvisno od modela in načina rabe se le-ta uradno giblje od 8 do 12 ur, kar je za večino situacij povsem dovolj. Pri uporabi doma in testiranju sem se morala kar pošteno potruditi, da sem spraznila baterijo, tako da obljube proizvajalca vsekakor držilo. Vsem zvočnikom družine X-mini je v simpatični valjasti embalaži priložena še mehka torbica za lažje prenašanje in USB kabel za polnjenje, ki ga lahko hkrati uporabiš kot podaljšan avdio kabel.

X-mini RAVE: zvočnik in prenosni radio

 • Dimenzije: 62,3 x 49,2 mm
 • Masa: 98,6 g
 • Zvočnik: 40 mm (4 OHM)
 • Izhodna moč zvočnika: 2,5W
 • Frekvenčno območje: 110 Hz - 18 kHz
 • Signal/šum: ≥89dB
 • Popačenje: ≤0,3%
 • Čas igranja: do 8h
 • Kapaciteta baterije: 550mAh
 • Čas polnjenja baterije: 3h
 • Ostalo: 3,5-mm AV priključek, Bass Xpansion System, vgrajen FM radio sprejemnik

Glavna posebnost modela RAVE je vgrajen radijski sprejemnik, zaradi česar ima zvočnik pri stikalu za vklop in izklop še dodatni položaj, v katerem vklopimo radijski sprejemnik. Najbolj očitna razlika pa je gotovo majhen, modro osvetljen zaslonček na spodnji strani zvočnika, ki prikazuje trenutno radijsko frekvenco. Ob zaslončku najdemo še dva gumba - in + za spreminjanje frekvence.

Uporaba vgrajenega radia je torej čisto enostavna. Če katerega izmed dveh gumbov za spreminjanje frekvence dlje podržimo, bo X-mini RAVE sam poiskal postajo z dovolj močnim signalom. Pri iskanju postaj je sicer zvočnik občasno imel težave, a ko je bila postaja najdena, večjih težav ni bilo. Radijskih postaj zaradi preprostega vmesnika ni možno shranjevati, je pa uporabno to, da si zvočnik ob izklopu zapomni nazadnje poslušano postajo, ki nas tako spet pozdravi ob ponovnem vklopu radijskega načina. Ob testiranju se je RAVE odlično izkazal kot navadni zvočnik in ob ustreznem signalu tudi kot prenosni radio, tako da je ta model dobra izbira za tiste, ki bi radi svoj zvočnik uporabljali še za samostojno poslušanje radia.

X-mini HAPPY: zvočnik in samostojni MP3 predvajalnik

 • Dimenzije: 60 x 49,1 mm
 • Masa: 88 g
 • Zvočnik: 40 mm (4 OHM)
 • Izhodna moč zvočnika: 2,5W
 • Frekvenčno območje: 230 Hz - 20 kHz
 • Signal/šum: ≥70dB
 • Popačenje: ≤5,0%
 • Čas igranja: do 12 ur
 • Kapaciteta baterije: 550mAh
 • Čas polnjenja baterije: 2,5 ur
 • Ostalo: 3,5-mm AV priključek, Bass Xpansion System, MP3 predvajalnik preko SD čitalca

Posebnost tega modela je v zmožnosti predvajanja MP3 skladb iz SD-kartice, kar pomeni, da ga lahko uporabljamo kot samostojni MP3 predvajalnik. Temu prilagojeni so tudi gumbi in vhodi na spodnji strani zvočnika. Kar nekaj prostora zaseda reža za SD-kartico, posebnost pa je tudi združen multi funkcijski gumb za vklop, nastavljanje glasnosti zvočnika ter upravljanje z MP3 predvajalnikom. Na uporabo tega gumba se je potrebno malce navaditi, je pa vsekakor zanimiv način, kako v en sam gumb stlačiti več funkcionalnosti!

Ker lahko HAPPY uporabljamo kot samostojni MP3 predvajalnik, so zvočniku priložene tudi ušesne (in-ear) slušalke, a žal pri le-teh pogrešam nastavke za manjša ušesa. Velja pa opomba, da SD kartica ni priložena paketu, tako da boš moral/a za ta del poskrbeti kar sam/a. Zvočnik HAPPY ima tudi malce posebno lučko na spodnji strani. Če HAPPY uporabljaš kot navadni zvočnik, lučka utripa modro, če kot MP3 predvajalnik, pa utripa rdeče. Če sem čisto iskrena, bi mi bil zvočnik bolj všeč, če lučka ob predvajanju glasbe ne bi utripala. Sprva sem namreč mislila, da je to signal za prazno baterijo, a žal je potrebno utripanje gledati ves čas uporabe.

No, kljub temu tudi zvočnik HAPPY odlično opravlja svojo primarno nalogo, tako v primeru, ko ga priklopimo na zunanjo napravo kot v primeru, da deluje samostojno. Kot samostojni MP3 predvajalnik sicer ponuja le osnovne možnosti. Sam se na primer odloči, v kakšnem vrstnem redu bo predvajal MP3 skladbe na SD-kartici. Za dodajanje in brisanje posnetkov lahko zvočnik z vstavljeno kartico preko USB kabla povežeš z računalnikom in datoteke preprosto preneseš na kartico, čeprav mi to ni uspelo z vsemi karticami. HAPPY sprejema SD-kartice od 2 do 32 GB, ne podpira pa vrste Class 6. X-mini sicer priporoča uporabo kartice do 8 GB, saj je pri večjih karticah branje počasnejše in lahko pride do zamikov.

X-mini RAVE in HAPPY: video test na ves glas

Za konec te vabim še k ogledu videa, v katerem si lahko podrobneje ogledaš oba zvočnika ter se na lastna ušesa prepričaš, da znata biti oba malčka precej glasna in da oba rada malce zaplešeta ob močnejših basih.

Povzetek: majhni, zmogljivi, po ugodni ceni

Vsi X-mini zvočniki, ki sem jih do sedaj spoznala, so me navdušili s svojo glasnostjo navkljub priročno majhni obliki, seveda pa je dodatna prednost tudi cena. Najcenejše modele dobiš že od 19,90 € naprej, za X-mini RAVE je potrebno odšteti 44,90 €, za X-mini HAPPY pa 69,90 €.

Multifunkcijska modela RAVE in HAPPY sta namenjena tistim, ki želite prenosni zvočnik kdaj uporabiti tudi samostojno, ko v bližini ni na voljo računalnik ali telefon. RAVE to omogoča z vgrajenim radijskim sprejemnikom, HAPPY pa lahko s pomočjo SD-kartice deluje kot preprosti MP3 predvajalnik. Oba sta izjemno preprosta za uporabo, saj v izjemno prenosni obliki ponujata le funkcije, ki jih najbolj potrebujemo.

Zvočnike X-mini lahko kupiš tudi v Mobitelovi E-trgovini, več o zvočnikih pa izveš na uradni Facebook strani.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
390
24. september 2013
X-mini RAVE in HAPPY - test na dlani