Xiaomi na trgu pametnih mobitelov zaseda že drugo mesto

Tehnik 23. julij 2021 Čas branja članka: 4 min
/PublishingImages/stanje-na-trgu-kavcic-jul21-hero.jpg

Samsung in Apple sta na trgu pametnih mobitelov že dolgo časa v ospredju in verjamemo, da bosta še kar nekaj časa. Jima pa v prihodnje verjetno ne bo lahko, saj kitajski proizvajalci vse bolj pritiskajo nanju. Sodeč po predhodnih ocenah analitičnega podjetja Canalys jima je bil v zadnjem obdobju še posebej nevaren Xiaomi.

Predhodne ocene podjetja Canalys kažejo, da je bil Xiaomi v drugi četrtini letošnjega leta po številu dostav pametnih mobitelov drugi najuspešnejši. Prehitel je ameriškega velikana Apple. Še vedno pa je zaostajal za južnokorejskim Samsungom.

Po predhodnih ocenah Canalysa je Samsung v drugi četrtini letošnjega leta zavzemal 19-odstotni tržni delež na trgu pametnih mobitelov (tržni delež je izračunan glede na količino dostav naprav). Xiaomi je bil s 17-odstotnim tržnim deležem na drugem mestu, Apple pa s 14-odstotnim na tretjem. Sledita še dva kitajska proizvajalca, Oppo in Vivo. Oba sta imela 10-odstotni tržni delež.

 

Kot razkriva Ben Stanton iz Canalysa, je Xiaomi količino dostav v Latinski Ameriki povečal za kar 300 %, v zahodni Evropi za 50 %, v Afriki pa za 150 %. Izjemna rast. Povpraševanje po Xiomijevih mobitelih je torej vse večje. Verjetno zaradi tega, ker so njegovi pametni mobiteli vse kakovostnejši, hkrati pa so tudi cenovno dostopni. Stanton pravi, da je povprečna prodajna cena Xiaomijevih pametnih mobitelov za 40 % nižja od Samsungove in za 75 % nižja od Applove. Če bi bili Applovi mobiteli cenejši, bi bilo tako povsem mogoče, da bi Apple še naprej zasedal drugo mesto po številu dostav.

Samsung, Xiaomi, Apple, Oppo in Vivo so zabeležili precejšnjo rast dostav pametnih mobitelov na letni ravni. Sodeč po predhodnih ocenah Canalysa je Samsung zabeležil 15-odstotno rast, Xiaomi kar 83-odstotno, Apple 1-odstotno, Oppo 28-odstotno, Vivo pa 27-odstotno.

 

Zanimivo, da giganta Huaweija ne najdemo med petimi podjetji, ki so v drugi četrtini letošnjega leta dostavili največ pametnih mobitelov. Ta kitajski proizvajalec je bil na primer v tretji četrtini lanskega leta še vedno na visokem drugem mestu. Vsekakor verjamemo, da še zdaleč ni rekel zadnje besede. Ne bomo presenečeni, če se bo kmalu spet pojavil pri vrhu.

 

Canalysove predhodne ocene o dostavah pametnih mobitelov v drugi četrtini letošnjega leta si lahko pogledate tudi v spodnji tabeli.

Pri Telekomu Slovenje so vam na voljo mobiteli številnih proizvajalcev. Med drugim tudi mobiteli Samsung, Xiaomi in Apple. Kateri mobiteli vse so vam na voljo, si lahko pogledate na tej povezavi.

Od Applovih mobitelov so vam pri Telekomu Slovenije na voljo vsi štirje najnovejši iPhoni. Torej iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro in iPhone 12 Pro Max. Vse te štiri mobitele lahko dobite tudi na 36 obrokov. Priporočili bi vam tudi model iPhone SE 2020, ki je prodajni hit pri Telekomu Slovenije.

 

Ponudba Samsungovih mobitelov pri Telekomu Slovenije je še posebej pestra. V njej se med drugim nahajajo Galaxy A32, ki ima zelo nizko ceno in zelo solidne specifikacije, ter paradni modeli Galaxy S21 5G, Galaxy S21+ 5G in Galaxy S21 Ultra 5G, ki so primerni za najzahtevnejše uporabnike.

 

V ponudbi Telekoma Slovenije je tudi kar nekaj mobitelov podjetja Xiaomi. V času pisanja tega članka je bil med njimi model Mi 11i 5G, ki nudi dobro razmerje med ceno in kakovostjo. V ponudbi je bil tudi vrhunski model Mi 11 Ultra, ki navdušuje tako z videzom kot s svojimi specifikacijami. Je pa zaloga tega modela pri Telekomu Slovenije precej omejena. Preverite, ali je v tem trenutku na zalogi.

Viri: Canalys.com (tekst), Samsungmobilepress.com (sliki), Blog.mi.com (sliki).


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
23. julij 2021
5728
23. julij 2021
Xiaomi na trgu pametnih mobitelov zaseda že drugo mesto