Yummly: kralj receptov

Tehnik 1. april 2014
/PublishingImages/yummly-hero.jpg

Spletnih strani in mobilnih aplikacij s kuharskimi recepti vsekakor ne manjka. Pravzaprav se skoraj zdi, da je objava receptov, navodil in morebitno filozofiranje o plusih in minusih načina priprave skoraj tako pomemben del interneta, kot fotografije mačk v prikupnih pozah. Vsekakor je dobrodošlo, ko iščemo inspiracijo za kosilo. In sedaj je praktično vse na voljo na enem mestu.

Aplikacije in strani, kot so denimo Epicurious, Allrecipes.com, pa tudi slovenska Kulinarika.net so super, ampak so omejene s številom receptov, ki so objavljeni. Yummly, po drugi strani, te omejitve nima, saj zbira recepte iz ogromnega števila virov, vključno z Epicurious, Allrecipes.com in cele gore blogov o hrani; skupno ponuja prek milijon receptov in nenehno dodaja nove. Pri tem pa je ključno kaj z njimi naredi. Prebere seznam sestavin, jih "prepozna" in uporabniku pove podrobnosti, ki se avtorju recepta morda niso zdele pomembne. Na primer: ali je recept brez glutena, ali je veganski, ali vsebuje oreščke, ali vsebuje gorčico? Poleg tega si zapomni uporabnikove okuse in predlaga podobne recepte. A vse to je šele začetek. Yummly je na voljo prek spletne strani Yummly.com, aplikacije za iPhone in od nedavnega tudi za iPad in je v angleščini. Najprej si oglejmo uporabo, nato pa še tehnično plat.

 

Yummly.com

Uvodna stran yummly.com je razdeljena na tri dele: največji je zbirka trenutno priljubljenih receptov, ki so pogosto povezani z raznimi prazniki, v zadnjem času na primer Patrikovo. Na vrhu strani je Yummlyjeva orodna vrstica, ki nam takoj ponudi, da si ustvarimo račun oz. se prijavimo. To je mogoče s Facebookom ali Googlom. Ko to naredimo, si lahko ustvarjamo svoje zbirke receptov in – kar je eno od izvirnih poslanstev Yummlyja – navedemo morebitne posebne diete, ki se jih držimo (npr. vegan, celiakija, alergije), kakor tudi hrano in sestavine, ki jih ne maramo (eden od avtorjev je namreč hotel najti recepte brez majoneze in gorčice), da nam Yummly nato samodejno skrije recepte, ki ne ustrezajo tem kriterijem. Med orodno vrstico in priljubljenimi recepti (na sredini zaslona) je veliko iskalno okno za iskanje receptov.

 

Ko kliknemo na recept, se odpre stran s sestavinami (z možnostjo nastavitve na metrične enote in prilagoditve števila porcij), hranilnimi vrednostmi, okusi in oznakami. Yummly pobere sestavine iz receptov na posameznih spletnih straneh, nato pa iz teh podatkov izlušči oz. izračuna hranilne vrednosti in okuse. Recept lahko označimo z "yumom", neke vrste Yummlyjevim "všeščkom", s čimer ga tudi dodamo med svoje priljubljene recepte, med orodno vrstico in fotografijo jedi pa najdemo še gumbe za vsa družabna omrežja. V stolpcu na desni je prikazanih še pet sorodnih receptov. Ni pa navodil za pripravo. Za te moramo obiskati izvirno spletno stran, tako da kliknemo gumb "Read full directions on …" in ime spletne strani z receptom. Ko se odpre spletna stran, opazimo, da dejansko nismo zapustili Yummlyja, saj je njihov naslov še zmeraj v naslovni vrstici brskalnika, takoj pod njo je še zmeraj Yummlyjeva orodna vrstica z iskalnikom in osnovnimi podatki o jedi. Pod njo najdemo nespremenjeno stran strani, kjer je ta recept objavljen, s celotnim besedilom, fotografijami in morebitnim videom.

Aplikacija

Mobilna aplikacija za iPhone je precej bolj osredotočena na personalizacijo, zato je priporočljivo čim prej "poyumati" čim več različne hrane, ki vam je všeč. Ko aplikacijo odpremo, nam na prvi strani namreč ponudi sorodno hrano, tako da se lahko hitro znajdete med samim pecivom in curryji, brez ene poštene pašte. Prav tako omogoča iskanje po receptih in vse, kar ponuja spletna stran, poleg tega pa je tudi priročen nakupovalni seznam.

 

Pri spisku sestavin posameznega recepta lahko vsako preprosto dodamo v nakupovalni seznam. Pri uporabi z iPhonom je odpiranje in povečevanje spletnih strani z recepti včasih nekoliko moteče, a je na iPadu ta rešitev bistveno bolj priročna. Vsekakor pa obe različici aplikacije navdušita ne zgolj s svojo uporabnostjo in funkcionalnostjo, temveč tudi z dovršenim in zelo estetskim oblikovanjem, ki Yummly uvršča ob bok Applovim lastnim aplikacijam za iOS 7.

Google receptov

Yummlyjev cilj je postati nekakšen Google receptov. V ozadju strani in aplikacije so zmogljivi algoritmi, ki prepoznavajo prehrambene izdelke in zmorejo uporabniku ponuditi strukturirano informacijo iz razpršenih virov, konkretno iz strani z recepti pobrati sestavine, jih prepoznati, nato pa glede na podatke v svojih podatkovnih zbirkah pripraviti seznam hranilnih vrednosti in okusov ter recept prikazati samo tistim uporabnikom, ki si ga dejansko želijo. Internet namreč nudi preobilje informacij in prihodnost je v storitvah, ki bodo zmogle te informacije zapakirati na uporabniku prijazen in predvsem uporaben način. Yummly pa je že korak dlje. Poleg vpadljivega oglaševanja se preživljajo s trženjem svojega programskega vmesnika (API-ja), ki omogoča drugim ponudnikom integracijo Yummlyjevih receptov v strani ali aplikacije, denimo nakupovalne sezname, dietne programe, navodila za alergike ipd., kar postaja vse pomembnejši in zanesljiv vir prihodkov podjetja.

 

Dodatki

Yummly ponuja možnost preračunavanja med imperialnimi in metričnimi merami zgolj na spletni strani, medtem ko bo pri aplikacijah potrebno poseči po kakšni dodatni aplikaciji za pretvorbo enot, na primer Convert Units, za pomoč pri razumevanje angleščine kuharskih receptov pa priporočamo spletno stran slovarji.najdi.si, ki je prirejena tudi za uporabo na mobilnih napravah. Za bolj eksotične besede, ki jih morda ne najdete v slovarjih, priporočamo iskanje ob pomoči latinskega izraza, če gre za rastlino ali žival, oziroma prek slik, ob pomoči Googlovega iskanja slik in Wikipedije.

Če vam tudi Yummly ne ponudi prave inspiracije za kosilo, pa vklopite TV, na programskem mestu 300 na SiOL TV je program 24 Kitchen, kjer uspešni kuharji ves dan pripravljajo odlične jedi, odlične kuharske oddaje kot so Rajske jedi (Eden Eats) in Ulične jedi (The Food Truck) pa najdete tudi na programu Travel Channel na programskem mestu 115.

Vira fotografij: yummly.com, istockphoto.com

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
1. april 2014
2003
8. september 2014
Yummly: kralj receptov
iOS