Z aplikacijo Pixlr Express od dolgočasnih do umetniških slik

Tehnik 20. maj 2014
/PublishingImages/pixlr-express-hero.jpg

Operacijski sistem Android v osnovi ne omogoča občutnega spreminjanja oziroma urejanja slik. Ta manko lahko nadomestimo s katero izmed mobilnih aplikacij. Te se sicer ne morejo primerjati s profesionalnimi orodji na osebnih računalnikih tipa Photoshop, kljub temu pa nam lahko ponudijo kar nekaj funkcionalnosti, s katerimi lahko nekoliko manj zanimive slike precej olepšamo. V spletnih trgovini Google Play se kar gnete tovrstnih aplikacij, a le redka se lahko primerja s Pixlr Express, ki si jo bomo ogledali v tem članku. Preizkušena je bila različica za Android, na voljo pa je tudi različica za iOS.

Osnovni zaslon aplikacije Pixlr Express nam poleg gumba z nastavitvami ponuja še štiri gumbe, in sicer »Camera«, »Photos«, »Collage« in »Fresh«. Preko gumba »Camera« lahko ustvarjamo nove slike. Ko naredimo novo, nas aplikacija preusmeri v prostor za urejanje, do katerega lahko pridemo tudi preko gumba »Photos«. Za urejanje je na voljo šest funkcionalnosti. V »Adjustment« najdemo številne osnovne možnosti urejanja, kot na primer spreminjanje ostrine in kontrasta, izrezovanje ter odstranitev neželenega učinka rdečih oči. »Effect« nam ponuja različne filtre, ki sliko odenejo v druge barve. Z »Overlay« lahko sliko prekrijemo z zanimivimi vzorci, kot na primer s pikami, metulji in črtami. Tu pa so še »Borders«, ki ponuja različne okvirje, »Type« za vnašanje teksta in »Stickers« za lepljenje raznih nalepk.

 

Zelo zanimiva je funkcija »Collage«, ki nam omogoča izdelavo kolažev. Pri tem Pixlr Express ponuja različne možnosti njegovega izgleda. Preko »Layout« določamo, na kakšen način naj bodo slike sestavljene. Te imamo lahko postavljene eno nad drugo, eno ob drugo, pri čemer je tista na levi večja od ostalih, in še v mnogo kombinacij. »Background« ponuja spreminjanje barve ozadja pri kolažu, preko »Spacing« določamo razdaljo med slikami, z »Roundness« določamo zaobljenost robov, s »Proportions« pa določimo razmerje dolžine in širine kolaža. Zadnji osrednji gumb na osnovnem zaslonu aplikacije je »Fresh«. Ta nam v prostoru za urejanje odpre zadnjo sliko, ki smo jo naredili s kamero.

Aplikaciji Pixl Express nimamo kaj očitati, saj nam ponuja vse tisto, kar potrebujemo za hitro urejanje slik na naši mobilni napravi. Tudi uporabniški vmesnik je uporabniku prijazno oblikovan, tako da ne tavamo sem in tja in iščemo določeno funkcionalnost. Če boste kdaj iskali aplikacijo za urejanje slik, naj bo to ena izmed prvih, ki jo boste preizkusili! Obstaja velika verjetnost, da vas ne bo razočarala.

 

Podjetje Autodesk, ki stoji za aplikacijo Pixlr Express, je sicer pripravilo še dve sorodni programski orodji. Za mobilna operacijska sistema Android in iOS je na voljo aplikacija Pixlr o-matic, ki je morda še nekoliko bolj enostavna za uporabo kot Pixlr Express. Ponuja nam predvsem filtre in ostale grafične efekte za hitro spremembo izgleda slik. Če bi radi slike urejali preko spleta in so vam funkcionalnosti, ki jih premoreta Pixlr Expres in Pixlr o-matic, premalo, pa lahko preizkusite orodje Pixlr Editor. Do njega lahko popolnoma brezplačno dostopate preko spletne strani https://pixlr.com/editor/.

Aplikacija Pixlr Express je na voljo na Google Play.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
20. maj 2014
2043
8. september 2014
Z aplikacijo Pixlr Express od dolgočasnih do umetniških slik
Android