Z mobiteli in tablicami vse hitreje prenašamo vse več mobilnih podatkov

Alja Isaković 23. september 2013
/PublishingImages/cisco-2012-monthly-data-levels-user.jpg

Cisco je ta teden predstavil podrobno analizo uporabe mobilnega interneta po svetu, ki kažejo tako na rast števila mobilnih naprav kot količine mobilnega prometa, predvsem na račun pametnih telefonov in tablic. In če je bilo še lani 300 MB mobilnega prenosa dovolj za povprečnega uporabnika pametnega telefona, bomo v letu 2017 potrebovali kar 2,7 GB na mesec. Še dobro, da se vztrajno povečujejo tudi hitrosti prenosa in možnosti za uporabo Wi-Fi omrežij.

Vse večje število naprav in prenesenih podatkov

V lanskem letu je mobilni prenos podatkov na svetovni ravni zrasel za 70 %. Na koncu leta 2011 smo na mesec prenašali 520 petabajtov podatkov, konec lanskega leta pa že 885 petabajtov vsak mesec. En petabajt je milijon gigabajtov ali tisoč terabajtov. Leta 2017 pa naj bi po svetu vsak mesec prenesli kar 10 eksabajtov podatkov. En eksabajt je tisoč petabajtov ali z drugimi besedami že skoraj nepredstavljivo ogromno! Cisco predvideva, da bo v obdobju naslednjih petih let mobilni prenos podatkov za trikrat večji od fiksnega prenosa podatkov.

Mobilni premet bo v prihodnjih letih strmo rasel predvsem na račun pametnih telefonov (vir: Cisco)

Za vse večji mobilni promet je jasno odgovorno vse večje število mobilnih naprav. Že letos naj bi število naprav, ki se povezujejo preko mobilnega omrežja, preseglo svetovno populacijo. Do leta 2017 naj bi imeli že več kot 10 milijard mobilnih naprav oziramo povezav. Skupno bo število mobilnih uporabnikov iz trenutnih 4,3 milijard do leta 2017 naraslo na 5,2 milijard.

Povečuje se mesečni mobilni promet na napravo

V povprečju se je občutno povečala tudi količina porabljenih podatkov na vsakega uporabnika. Leta 2011 smo uporabniki pametnih telefonov v povprečju porabili 189 MB podatkov na mesec, lani pa je številka zrasla na 342 MB na mesec. Leta 2017 naj bi povprečna uporaba zrasla na kar 2,7 GB na mesec. Tudi sama pri sebi opažam, da se mi poraba mobilnih podatkov počasi, a vztrajno povečuje. Še par let nazaj mi je bilo dovolj okoli 200 MB podatkov na mesec, sedaj pa pod manj kot 500 MB ne grem več. Še dobro, da imam Paket 2013!

Delitev uporabnikov glede na mesečni promet mobilnih podatkov (vir: Cisco)

Poraba mobilnega interneta se sicer povečuje tudi pri uporabnikih manj pametnih telefonov. Leta 2011 je povprečen uporabnik klasičnega mobitela ustvaril 5 MB mobilnega prometa na mesec, lani pa 6,8 MB. In če imamo v Evropi in v ZDA vsaj že tretjino ali ponekod celo polovico pametnih mobitelov v omrežju, je na svetovni ravni kar 82 % mobilnih naprav še manj pametnih. A kljub temu pametni telefoni prepričljivo vodijo po porabi mobilnih podatkov, saj predstavljajo kar 92 % svetovnega prenosa mobilnih podatkov.

Zaradi vse večje požrešnosti pametnih mobilnih naprav, se vse pogosteje poslužujemo Wi-Fi povezav. V decembru lani smo tako v povprečju ustvarili 13,9 MB prometa na dan v mobilnem omrežju, 55,4 MB na dan pa v Wi-Fi omrežjih. Kot kaže, nam bodo iniciative kot je WiFreeLjubljana še kako prišle prav pri obvladovanju mobilnega prenosa podatkov.

Dnevna poraba podatkov v mobilnih in Wi-Fi omrežjih (vir: Cisco)

Mobilne povezave postajajo hitrejše

Vse večji prenosi podatkov so seveda povezani tudi z vse hitrejšimi mobilnimi povezavami. V letu 2011 je bila povprečna mobilna povezava za vse naprave 245 kbps, v lanskem letu pa se je skoraj podvojila na 526 kbps. Hitrejši dostop do mobilnega interneta imajo pametni telefoni, ki so v letu 2012 v povprečju dosegali hitrosti 2.064 kbps, zopet hitreje od leta prej, ko je povprečna hitrost znašala 1.211 kbps. Še hitrejše so tablice, ki so iz 2.030 kbps v letu 2011 prišle na povprečno mobilno hitrost 3.683 kbps.

Pametni telefoni in tablice so seveda bolj razširjeni v državah, ki imajo pravilno hitrejša mobilna omrežja (3G ali celo 4G). Za naš konec sveta, Srednjo in Vzhodno Evropo, je bila lani povprečna hitrost 551 kbps (upoštevane so vse naprave). Do leta 2017 pa naj bi prišli na povprečno hitrost 4.760 kbps. Povprečno hitrost 1 Mbps naj bi na svetovni ravni presegli že naslednje leto.

Android presega iPhone, tablice pa mobitele

Zanimiv je tudi podatek, da Android naprave po porabi mobilnih podatkov presegajo iPhone. Vse hitreje raste tudi apetit tabličnih računalnikov po mobilnem prenosu podatkov. Lani je število tablic, ki imajo možnost povezave na mobilno omrežje, naraslo na 36 milijonov. Vsaka tablica je ustvarila 2,4x več mobilnega prometa kot povprečni pametni telefon. Povprečna tablica je namreč lani ustvarila 820 MB prometa na mesec, povprečni pametni telefon pa, kot že omenjeno, 342 MB na mesec.

Poraba mobilnih podatkov na mesec glede na operacijski sistem (vir: Cisco)

Za največji delež mobilnega prometa je tako na pametnih telefonih kot na tablicah kriv prenos videa (gledamo tebe, YouTube!) in komunikacijska orodja (npr. Skype). Na pametnih telefonih imajo, zanimivo, nekoliko večji delež, v primerjavi s tablicami, aplikacije za družabna omrežja. Ali, drugače povedano, na tablicah več gledamo YouTube, na pametnih telefonih pa pogosteje uporabljamo Facebook.

Poraba mobilnih podatkov glede na vrsto aplikacije na pametnih telefonih in tablicah (vir: Cisco)

Kako se pa ti uvrščaš med povprečje uporabe mobilnih podatkov?

Vir: Yahoo! Finance, Cisco

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
463
24. september 2013
Z mobiteli in tablicami vse hitreje prenašamo vse več mobilnih podatkov