Z mobitelom Huawei P30 Pro boste lahko pogledali, če se kdo sprehaja po Luni

Andrej Pirnat 27. marec 2019 Čas branja članka: 6 min
/PublishingImages/huawei-revil-pirnat-mar19-hero.jpg

Po Samsungu, ki je pred dobrim mesecem dni predstavil svoje nove paradne mobitele iz družine Galaxy S10, je zdaj na veliki oder stopil še kitajski tehnološki velikan Huawei. Ta je namreč včeraj v mestu ljubezni, Parizu, svetovni javnosti grandiozno predstavil svoja najnovejša premijska mobitela Huawei P30 in Huawei P30 Pro, poleg tega pa tudi nov model športne pametne ure Huawei Watch GT, brezžične slušalke Huawei FreeLace, zmogljivo polnilno baterijo in pametna sončna očala, ki so jih zasnovali skupaj s podjetjem Gentle Monster.

V ospredju dogodka sta bila seveda oba nova mobitela. In to upravičeno. Če gre soditi po njunih karakteristikah na papirju, bomo v roke dobili resnično zmogljivi pošasti. Zlasti na področju mobilne fotografije, kjer je Huawei že nekaj let pri samem vrhu. Izvršni direktor ene od Huaweijevih treh glavnih poslovnih enot (Consumer Business Group) Richard Yu na predstavitvenem odru ponovno ni mogel skriti navdušenja nad dosežkom Huaweijeve razvojne ekipe. V približno uri in pol dolgem nastopu je ponosno naštel toliko tehničnih specifikacij, kot bi jih lahko le malokdo. In verjetno bi jih lahko našteval še celo noč. Kar prekipeval je od navdušenja.

Na papirju bi težko našli boljšega

Na koncu seveda specifikacije na papirju ne povejo celotne zgodbe. Veliko pomembneje je, kako se mobitel obnese v praksi. Toda, če gre soditi po zadnjih Huaweijevih premijskih mobitelih, nas to pri novih modelih ne bi smelo skrbeti.

 

Tako P30 kot P30 Pro se v osnovi zgledujeta po Matu 20 Pro, ki ga je Huawei predstavil sredi lanske jeseni. Ne sicer toliko pri dizajnu, vsekakor pa po tehničnih lastnostih. V navezi z dvojno nevronsko procesno enoto, ki deluje na osnovi umetne inteligence, oba mobitela namreč poganja trenutno najbolj zmogljiv Huaweijev procesor Kirin 980. Gre za zelo napreden procesor, ki zna opravilom samodejno dodeljevati potrebno količino sistemskih virov, torej procesne moči, delovnega pomnilnika in podobno. Če zapletene matematične procese, ki potekajo v ozadju, nekoliko posplošimo, to pomeni, da aktivnim aplikacijam zagotavlja vedno optimalno delovanje. Takšen način delovanja pa poskrbi tudi za manjšo porabo energije, kar seveda pomeni boljšo avtonomijo baterije.

Baterija vas ne bo pustila na cedilu

In podobno, kot se je s svojo baterijo izkazal že Mate 20 Pro (in pred njim že tudi P20 Pro), gre enako pričakovati od obeh novih članov Huaweijeve družine. P30 Pro je opremljen z baterijo kapacitete 4200 miliamper ur, P30 pa z baterijo kapacitete 3650 miliamper ur. Ob takšnih številkah in dejstvu, da Huaweijeva programska oprema zelo dobro obvlada tehnike varčevanja energije baterije, gre pričakovati, da bosta mobitela brez polnilca zdržala več kot le en dan.

Če ju bo vaša intenzivna uporaba izpraznila prej, pa ju boste lahko tudi zelo hitro napolnili. Pri Huaweiju namreč trdijo, da boste za 70-odstotno napolnjenost baterije potrebovali le pol ure. Poleg tega pa oba mobitela podpirata tudi brezžično polnjenje in celo tako imenovano povratno brezžično polnjenje. Slednje pomeni, da lahko kot polnilno baterijo uporabite kar mobitel. Enostavno v meniju vključite možnost polnjenja drugih naprav in nanj položite drug mobitel. Seveda mora tudi ta podpirati brezžično polnjenje prek standarda Qi. Čeprav gre za funkcionalnost, ki ima v realnosti vprašljivo dejansko uporabnost, je vseeno zanimiv dodatek. Če ne drugega, boste morda lahko kdaj na kakšnem sprehodu po divjini za nekaj odstotkov napolnili baterijo prijatelju, tako da bo lahko opravil nujen klic.

Huawei se trudi premikati meje mobilne fotografije

Glavni del opreme obeh mobitelov pa seveda predstavlja kamera. Huawei iz leta v leto oziroma, še natančneje, od mobitela do mobitela dviga nivo mobilne fotografije. Zlasti P30 predstavlja še večji korak naprej v primerjavi s tekmeci. Z oceno 112 se je namreč zavihtel na prvo mesto lestvice znamenitega pariškega fotolaboratorija DxOMark, ki nekako velja za eno glavnih referenc in zlato merilo na tem področju. Seveda mobitel P30 Pro ta dosežek ni uspel kar tako.

 

Sistem štirih kamer kar poka po šivih od vseh naprednih tehnologij, ki so jih vanj vkomponirali. Vsebuje glavni objektiv z inovativnim tipalom SuperSpectrum in ločljivostjo 40 milijonov slikovnih pik, ultra širokokotni objektiv s tipalom z ločljivostjo 20 milijonov slikovnih pik, teleobjektiv ločljivosti 8 milijonov slikovnih pik in posebno globinsko tipalo ToF (Time of Flight), ki še bolj natančno definira globino polja in zna simulirati večnivojsko zameglitev ozadja. S tem naj bi se portretne fotografije, narejene z mobitelom, še bolj približale tistim, ki jih naredijo profesionalni fotoaparati.

Besedo ali dve velja nameniti tudi tipalu SuperSpectrum, ki vsebuje filter s popolnoma novo zasnovo. Ta ne deluje na tradicionalnem barvnem modelu RGGB (red, green, green, blue oziroma rdeča, zelena, zelena, modra), temveč so zeleno barvo zamenjali z rumeno (model RYYB). Na ta način so pri Huaweiju dosegli kar 40 odstotkov večjo občutljivost na svetlobo (ISO 409.600), to pa v kombinaciji s široko zaslonko (f/1.6) in optično stabilizacijo slike prinaša še boljšo nočno fotografijo. Če gre soditi po včerajšnji predstavitvi, bo mogoče z novimi Huaweiji fotografirati praktično v popolni temi.

Prav tako pa P30 Pro prinaša naslednji nivo povečave. Zaradi periskopske konstrukcije leč podpira kar 5-kratno optično, 10-kratno hibridno in 50-kratno digitalno povečavo. Kot so ponazorili na predstavitvi, bo mogoče s slednjo »doseči« celo Luno.

 

Model P30 ima nekoliko manj napredno kamero, a ne prav dosti. Ta nima globinskega tipala ToF, omogoča maksimalno 3-kratno optično povečavo, ima nekoliko manjšo zaslonko (f/1.8) in nižjo ločljivost tipala ultra širokokotnega objektiva. Sicer pa ima prav tako tipalo SuperSpectrum, ki naj bi pri fotografijah pomagalo najti luč v temi.

Oba mobitela imata sicer enako sprednjo kamero s tipalom ločljivosti 32 milijonov slikovnih pik.

Oba sta dovolj velika za igranje iger in ogled videov

Najbolj opazna razlika med obema modeloma pa je velikost. P30 ima zaslon z diagonalo 15,5 centimetra oziroma 6,1 palca, P30 Pro pa z diagonalo 16,4 centimetra oziroma 6,47 palca. Oba zaslona sta zasnovana na tehnologiji OLED, če gre verjeti nekaterim zapisom na spletu, pa naj bi jih tokrat dobavil Samsung. Bomo preverili, ko mobitela prejmemo v roke.

Še bolj dovršena pametna športna ura, atraktivne brezžične slušalke in frajerska sončna očala

Kot že rečeno v uvodu, pa je Huawei včeraj predstavil tudi novo različico pametne športne ure Watch GT in nove brezžične slušalke. Najprej k uri. Lanski model je bil do zdaj prodan v že več kot milijon izvodih, novi model pa se bo trudil graditi na tem uspehu. Na voljo bosta dve različici – športna Active in klasična Elegant. Prva bo imela ohišje premera 46 mm, druga pa bo z 42 mm nekoliko manjša. Obe različici pa naj bi tako kot prvi model odlikovala izjemna dvotedenska avtonomija baterije, prav tako pa bosta obe opremljeni s številnimi naprednimi merilniki in športnimi programi.

Huawei serija P30 pri Telekomu Slovenije

Oba mobitela sta že na voljo pri Telekomu Slovenije, a sta "vroča roba" in zaloga hitro pohaja:

 

Aktivne uporabnike bi znale zanimati tudi nove brezžične slušalke FreeLace. Te imajo zelo atraktiven videz, po besedah Huaweija pa tudi zelo dobro avtonomijo, kakovosten zvok in enostavno povezljivost. O njihovi razpoložljivosti na naših tleh za zdaj sicer še ni podatka.

Za konec pa še k pametnim sončnim očalom. Huawei jih je izdelal v sodelovanju z južnokorejsko prestižno znamko Gentle Monster, ki v Aziji uživa veliko priljubljenost. Kaj dosti sicer o novih očalih, ki naj bi na trgovske police izbranih trgov (verjetno med njimi ni Slovenije) prišle sredi poletja, ni znano. Znano je le, da ne bodo imele nobene kamere, se bo pa mogoče prek njih javiti na klic in glasovno dostopati do pametnega asistenta. Prav tako pa jih bo treba polniti bodisi brezžično bodisi prek kabla USB-C.

Če vas zanima, kako je potekal včerajšnji pariški dogodek, si ga lahko v celoti ogledate na povezavi:

 

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
27. marec 2019
4533
27. marec 2019
Z mobitelom Huawei P30 Pro boste lahko pogledali, če se kdo sprehaja po Luni
Android