Pred odhodom v šolo: z zabavo do znanja

Igor Harb in Tamara Harb 28. avgust 2020 Čas branja članka: 5 min
/PublishingImages/Z-zabavo-do-znanja-tharb-avg20-hero.jpg

Pred odhodom v šolo je treba ponovno zagnati male sive celice, najbolje kar z veliko zabave. Zato smo pripravili izbor zabavnih poučnih virov.

DaVinci Kids

Aplikacija DaVinci Kids ponuja množico izobraževalnih vsebin v slovenskem jeziku, ki otroke med drugim popeljejo v svet znanosti, matematike, umetnosti in športa. A brez skrbi, vse je začinjeno z obilo zabave. Matematika je bombastična, pomembna umetniška dela spoznavamo v kratkih zabavnih videih, ne manjka pa niti norih poskusov in smešnih potovanj v preteklost. Več o vsebinah si lahko preberete tukaj. Aplikacija je namenjena otrokom med šestim in dvanajstim letom, tako vse vsebine še niso primerne za najmlajše. A naj vas ne skrbi, med samostojnim brskanjem bodo morda naleteli na vsebino, ki je še ne razumejo, nikakor pa se jim ne bodo nenadoma predvajali oglasi, saj je aplikacija brez oglasov, prav tako ne bodo naleteli na neprimerne vsebine, kot se jim lahko zgodi na YouTubu.

V spletni trgovini Google Play in Apple Store je na voljo prenovljena mobilna aplikacija Da Vinci Kids z novimi igrami, ugankami in drugimi interaktivnimi vsebinami. Ko jo naložite, v njej določite uporabniško ime in geslo. Za dostop boste potrebovali še kodo, ki jo dobite ob naročilu programske opcije DaVinci Kids. To lahko preprosto uredite na Moj Telekom, ali pa pošljite SMS s ključno besedo DAVINCIKIDS na 1918. Kodo vpišete v aplikacijo in vsebine so takoj na voljo. Vse vsebine v aplikaciji so v slovenskem jeziku in brez oglasov.

Ob prvem vklopu programsko opcijo DaVinci Kids spremljate brezplačno v tekočem mesecu.

Podkast Radiovedni

Ko se nam ali mlajšim članov družine pojavi kakšen zakaj, bomo odgovor najverjetneje našli v podkastu Radiovedni. Če vas npr. zanima, kako se cepijo atomi, zakaj zardimo, ko nam je nerodno, kaj je sladoledni glavobol in zakaj je morje slano, boste odgovore našli v podkastu. Skratka, če ne veste več, kaj reči ob vprašanjih zakaj, preverite Radiovedne. Če odgovora ne najdete, jim ga lahko zastavite. Pri pripravi pomagajo različni strokovnjaki, od načina njihove razlage pa je tudi odvisno, koliko stari otroci odgovor razumejo.

V odjemalcu podkastov se naročite na Frekvenco X, v okviru tega najdete Radiovedne.

Dokumentarci v videotekah Voyo, HBO GO in DKino

Dokumentarci so odličen vir znanja, bodisi o naravi, človeku ali družbi. BBCjevi dokumentarci o naravi na primer slovijo po krasnih posnetkih in naraciji legendarnega Davida Attenborougha. V Voyo si trenutno lahko ogledate sloviti Modri planet, ki predstavi vse značilnosti življenja na morju. Za tiste željne informacij, povezanih s Slovenijo, priporočamo arhiv RTV Slovenije, kjer najdete množico dokumentarcev, med drugim alpinistične, o slovenskih kulturnikih in tudi odličen dokumentarni portret Karpopotnik. Dober nabor ponuja tudi DKino, z aktualnimi temami, kot je na primer izredno zanimiv vpogled v globalno stanovanjsko krizo v Pritisku ali dokumentarec o Stiegu Larssonu in njegovem raziskovalnem delu o fašističnih gibanjih na Švedskem, kjer je črpal ozadja za svojo svetovno uspešnico Dekle z zmajskim tatujem. Na HBO GO si med drugim lahko ogledate zgodovinski Nikoli se ne bodo postarali, v katerem nas režiser Peter Jackson s pomočjo prepleta arhivskih posnetkov in sodobne tehnologije postavi v središče vojne.

Oddaja Od popka do zobka

V zabavni poučni oddaji o delovanju telesa nas znanstvenik Oliver in njegova mlada pomočnika Lili in Maks s pomočjo poskusov, smešnih situacij in kratkih razlag, popeljejo po človeškem telesu od pet do glave. Oliver je navdušen nad znanostjo, zato v svojem laboratoriju dela poskuse, ki včasih vključujejo tudi pokušanje feferonov. Oddaja je namenjena predšolskim in osnovnošolskim otrokom, saj pridobijo znanje od svojih vrstnikov in skozi šaljive situacije.

Oddaja Od popka do zobka je na voljo v arhivu RTV SLO.

YouTube kanal Nika Škrleca

Za konec pa še kanal, kjer najdete kopico zanimivih in zabavnih stvari. Voditelj osnovnošolskega kviza Male sive celice, ki je med karanteno skupaj z Niko Rozman vodil Izodrom, ustvarja tudi za YouTube. Če vas zanima, kako sestaviti rubikovo kocko, žonglirati, se potapljati, ali pa kako si zapomniti imena, preklopite na njegov kanal.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
28. avgust 2020
5324
1. september 2020
Pred odhodom v šolo: z zabavo do znanja