Za svobodnejše otroštvo in mirnejše starše

Alenka Selčan 11. oktober 2013
/PublishingImages/flip-watch-hero.jpg

Se tudi vam zdi, da je vse manj resničnih zgodb o navihanih otrocih, ki se kar sami podajo iz šole in prinesejo domov dogodivščino? Ne le ljubeča narava, tudi dolžnost zapoveduje staršem, da poskrbijo za varnost svojih potomcev. A vendarle so vselej prisotni starši dokaj nov družben pojav, ki ga večina njih ni doživela niti v lastnem otroštvu. Le še v pravljici sme deklica sama odnesti dobrote babici tja na drugo stran gozdička, saj je takšen podvig danes vprašljiv že za marsikatero srednješolko. Novo tisočletje prinaša podaljševanje otroštva in nove navade, k sreči pa tudi tehnologijo, ki preveč zaščitniške starše lahko razbremeni za skrb ali dve, otrokom pa vrne vsaj kanček nedolžne svobode.

Tako se za otroško varnost in hkrati neodvisnost že od začetka letošnjega leta zavzema Alert.Us, ameriška aplikacija za Androide, iPhone ali Blackberry, ki starše obvešča o GPS-lokaciji svojih otrok, ti pa v primeru težav kaj hitro lahko opozorijo starše ali vnaprej stkano mrežo zaupnikov, saj se nemara kateri od njih tisti hip nahaja bližje mestu morebitne nesreče. Aplikacija je podobna svojim predhodnicam, kot sta na primer Hubble ali Life360, ki prav tako lajšata komunikacijo med družinskimi člani in jih povezujeta v socialno mreženje onkraj Facebooka, le da se Alert.Us ponaša še s prednostno značilnostjo. Ta predvideva, da si najstniki (roko na srce – ne le oni) včasih želijo biti nedosegljivi in se v ta namen pretvarjajo, da se je potrošila baterija na njihovem mobitelu. Čeprav se Alert.Us trudi ugajati predvsem mladostnikom, bodo ti imeli odslej izgovor manj, saj aplikacija omogoča staršem vpogled na stanje baterije najstnikovega mobitela.

Za tiste, malo mlajše, je tu FiLIP - neke vrste otroška (ne preveč pametna) zapestna ura, primerna predvsem za tiste otroke, ki jim starši še ne zaupajo mobitela, saj bi ga malčki kaj hitro lahko izgubili. Ideja za simpatično in preprosto nosljivo zapestnico v živahnih barvah in z dvema gumbkoma, ki omogoča omejeno telefoniranje in starše obvešča o lokaciji otroka, se je porodila Stenu Kirkbaku, ko je ta za pol ure izgubil svojega triletnika Filipa. Po pogovoru z več starši je ugotovil, da bi taka napravica koristila mnogim. Tudi mali izgubljeni otroci bodo z njo lahko poklicali svoje starše, ti pa bodo takoj izvedeli, kje se nahaja njihov malček, saj FiLIP poleg GPS, triangulacije in Wi-Fi lokatorjev posname tudi zvoke okrog malega izgubljenčka in ga tako pomaga hitreje najti.

 

V tem mesecu poskuša svojo srečo z zelo podobnim izdelkom tudi tajvanski start-up Beluvv, ki trgu zaskrbljenih staršev ponuja zapestnico Guardian. Ta »angel varuh« uporablja bluetooth tehnologijo z nizko porabo energije in je zato manjši, lažji in manj potrošen od GPS-naprav, ki služijo podobnemu namenu. Kot zagotavljajo proizvajalci, lahko baterija na sledilniku zdrži od štirih mesecev do enega leta, kar je resnična prednost glede na potrošne GPS-naprave, katerih baterija zdrži le kakšen dan.

 


Nemara se bodo s katerim od številnih pametnih sistemov za diskreten nadzor nad otroci spoprijateljili tudi slovenski starši, priporočilo pa naj gre predvsem tistim mamam, ki v strahu za svojega malčka stojijo z njim v roki celo v vrsti na gugalnico.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
11. oktober 2013
1890
22. oktober 2013
Za svobodnejše otroštvo in mirnejše starše
Android, iOS, Windows Phone 8