Zakaj za mobitele plačujemo vse več denarja

Matej Ribič 12. september 2018
/PublishingImages/cene-mobitelov-hero.jpg

Leto 2017 je bilo naporno za naše denarnice, saj so mobiteli v obliki novega Galaxy Nota 8 in iPhona X presegli ceno tisoč evrov , nasploh pa so se njihove cene povišale. Novi Note 9 in ostali paradni konji, ki so nam na voljo letos, pa ne kažejo znakov pocenitev v prihodnosti – prej obratno. Glede na to, da imajo cenejši mobiteli enako funkcionalnost kot mnogo dražji modeli, se pogosto vprašamo, zakaj smo za mobitel pripravljeni odšteti vse več denarja.

Elon Musk je nekaj dni nazaj na YouTube med intervjujem v oddaji Joe Rogan Experience izjavil:

»Your phone is already an extension of you. You're already a cyborg. Most people don't realize you're already a cyborg. It's just that the data rate ... it's slow, very slow. It's like a tiny straw of information flow between your biological self and your digital self.«

Povzeto na kratko in prevedeno v slovenščino je mobitel neke vrste podaljšek oziroma most med našim obstojem v biološkem in digitalnem svetu. Če samo na hitro pomislimo, ima Elon Musk prav, saj je mobitel poleg denarnice in ključev vedno v naših žepih. Že zjutraj nas zbudi z budilko, nam med zajtrkom prikaže jutranje novice, nas usmerja na poti v službo, sprejema in nam prikazuje obvestila naših najdražjih, pogosto pa preživi z nami tudi prosti čas. Z mobitelom v žepu preživimo čas vse od jutra do večera, in ravno zato so ti čedalje pomembnejši. Računalnike, tablice in televizije posledično uporabljamo vse manj in se vse bolj zanašamo na mobitele, ki postajajo vse zmogljivejši.

 

Ker imamo mobitel konstantno v rokah, si želimo, da bi bil narejen iz na otip boljših materialov, kot sta aluminij in steklo. Pomembna nam je tudi kamera, na katero se zanašamo, da bo ujela in delila naše najboljše trenutke s svetom na družabnih medijih. Pri vsem tem si želimo odzivno izkušnjo in tudi odličen zaslon, ki si ga naše oči zaslužijo glede na čas, ki ga preživimo z gledanjem vanj. To so le nekateri izmed razlogov, zakaj nam za mobitel ni težko odšteti vse več denarja. Mobitel je postal pomemben sopotnik v življenju mnogih, vez med nami in mobitelom pa se bo v prihodnosti le še bolj okrepila.

Koliko pa ste vi pripravljeni odšteti za novega?

Viri: oneplus.com, youtube.com, samsung.com.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
12. september 2018
4196
12. september 2018
Zakaj za mobitele plačujemo vse več denarja
Android, iOS