Zamenjajmo gumb Bixby z nečim uporabnim

Matej Ribič 12. november 2018
/PublishingImages/bixby-nov-gumb-nov18-hero.jpg

Če imamo Samsungov S8 oziroma Note 8 ali novejši mobitel, se nam je po vsej verjetnosti zgodilo, da smo nenamerno sprožili asistenta Bixby. Ta je prejel ogromno kritik, pa ne samo zato, ker je bistveno manj sposoben od Googlovega, temveč ker ima na omenjenih mobitelih lasten gumb. Ta se večkrat nenamerno sproži, mnogi pa ga želijo onemogočiti oziroma spremeniti njegovo funkcijo v nekaj uporabnejšega. Ne razumite narobe, asistenta Bixby ne sovražim, vendar, kot večina drugih uporabnikov, ne vidim razloga, zakaj bi ga kdorkoli uporabljal namesto “pametnejšega” Googlovega, ki je prav tako na naših androidnih mobitelih.

 

Gre za več kot leto dni staro težavo, ki jo je Samsung s pomočjo programskih posodobitev sicer nekoliko omilil. Tako lahko večino nenamernih klikov na občutljivi stranski gumb preprečimo tako, da v nastavitvah za proženje asistenta Bixby izberemo dvojni namesto enojnega pritiska. Imeti dodatne gumbe na mobitelu poleg tipk za odklep in prilagajanje glasnosti je super, vendar le, če si lahko sami izberemo, kaj ti naredijo ob pritisku nanje. Samsung tudi v nastavitvah ne ponuja nikakršnih možnosti, zato se uporabniki za rešitve pogosto obrnejo na trgovino Google Play. Tam najdemo kar nekaj aplikacij, med njimi tudi bxActions, ki sem jo preizkusil tudi sam.

 

Aplikacija bxActions je brezplačna in omogoča uporabniku kar nekaj zanimivih možnosti – poleg tega, da lahko gumb Bixby v celoti onemogočimo. Aplikacija tudi prepreči nenamerne zagone aplikacij, medtem ko je mobitel v vašem žepu, kar je vsekakor dobrodošlo. Namen te aplikacije pa je spremeniti gumb Bixby oziroma dati uporabniku možnost prilagajanja. Tako lahko gumb ob pritisku prikliče Googlovega asistenta namesto asistentov Bixby in Google Now. Gumb lahko tako uporabimo tudi za priklic obvestil, nastavitev ali pa celo zajem posnetka zaslona. Aplikacija lahko zažene tudi poljubno aplikacijo. Osebno Bixbyja ne uporabljam, vsekakor pa uporabljam aplikacijo Sporočila. Ne glede na to, kje na mobitelu se nahajam, so sporočila tako le gumb stran. Se vsak dan vozite in se za navigacijo zanašate na zemljevide? Potem spremenite gumb, da ta zažene Zemljevid. Gledate veliko posnetkov na YouTubu? Preprosto spremenimo funkcijo stranskega gumba, da nam ta čim bolj olajša vsakdan.

 

Kupec, ki se je odločil za nakup mobitela z operacijskim sistemom Android, se je zanj po vsej verjetnosti odločil zato, ker ta uporabniku ponuja več možnosti prilagajanja kot na primer Applov iOS. Uporabnik mobitela Android bo po vsej verjetnosti spremenil ozadje, razporeditev ikon, v nekaterih primerih tudi celoten videz programske opreme. Glede na to, da je operacijski sistem zelo prilagodljiv, pa bi morala biti temu primerno prilagodljiva tudi strojna oprema. Zaenkrat je edina rešitev, da se zanašamo na dodatne aplikacije, obstaja pa možnost, da bo Samsung z asistentom Bixby v prihodnosti manj vsiljiv in nam bo omogočil omenjene funkcije prek programske posodobitve.

Aplikacijo Bix Button Remapper – bxActions lahko brezplačno prenesete na tej povezavi. Na voljo so vam vse osnovne funkcije, če pa želite odkleniti vse dodatne možnosti, boste aplikacijo morali nadgraditi na bxActions Pro in zanjo odšteti 2,99 EUR.

Vira: samsung.com, play.google.com.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
12. november 2018
4291
12. november 2018
Zamenjajmo gumb Bixby z nečim uporabnim
Android