Zdravstveni pregled s Smartphone physical

Alenka Selčan 27. november 2013
/PublishingImages/mobisante_hero.jpg

Tudi tisti, ki vam znanstvena fantastika ni ravno najbolj pri srcu, ste najbrž že slišali za trikorder, tehnološki biser, brez katerega se junaki Zvezdnih stez ne odpravijo nikamor, saj s to multifunkcijsko napravo zajemajo podatke o svoji okolici, preverjajo stanje atmosfere na novih eksoplanetih, znameniti dr. McCoy pa z njo odčitava in analizira telesno stanje svojih pacientov.

Vse kaže, da se ta fantastična naprava, o kateri so že pred več kot pol stoletja sanjali le tisti z največ domišljije, postopoma uteleša v pametnih mobitelih in v vse številnejših pripomočkih ter aplikacijah za medicinske namene.

 

The Smartphone physical je eden od pomembnejših projektov novodobne medicine prakse, ki s pomočjo pametne mobilne tehnologije stopa v smeri hitre in preproste, a kakovostne diagnoze. Na svoji spletni strani http://www.smartphonephysical.com/ predstavljajo nabor raznovrstne medicinske opreme za pametno zdravniško torbo 21. stoletja, v kateri se namesto klasičnih medicinskih diagnostičnih pripomočkov nahajajo le taki, ki delujejo prek pametnih mobitelov ali tablic, in ki zajemajo ter shranjujejo podatke o stanju pacienta s temu namenjenimi aplikacijami.

Idejni oče projekta Shiv Gaglani verjame, da je s pripomočki, predstavljenimi na njihovi spletni strani, mogoče opraviti cenovno dostopen, a hkrati kakovosten zdravniški pregled.

 

Na spletni strani Smartphone phyiscal najdemo pametne pripomočke, s katerimi lahko merimo krvni pritisk, razberemo stanje srca, pljuč, oči, ušes, telesne mase in drugih pomembnih odrazov zdravstvenega stanja pacienta. Tu lahko kupimo celo ultrazvok in kup drugih medicinskih pripomočkov, ki bodo odslej dostopni tudi širšemu krogu, saj s tako tehnologijo zaradi preprostega načina uporabe in hitre analize zajetih podatkov pacienti svoje zdravstveno stanje lahko odčitavajo sami.

Ker se odčitani podatki s pomočjo aplikacij sproti analizirajo in hranijo v kartoteki, ki še nikoli ni bila tako priročna, lahko dostopna in natančna, ima zdravnik ob naslednjem srečanju ali pogovoru s pacientom na voljo precej več podatkov, kot jih je imel pred uporabo pametnih mobitelov.

Čeprav smo šele na začetku vstopa pametne tehnologije v svet medicine, postaja jasno, da je to odlična rešitev zlasti za tiste zdravnike, ki delujejo v bolj odročnih in revnejših območjih. Nemara se bo glede na dolge čakalne vrste v slovenskih čakalnicah za pametno tehnologijo pri svojem delu odločil tudi kateri od slovenskih zdravnikov.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
27. november 2013
1915
27. november 2013
Zdravstveni pregled s Smartphone physical
iOS, Android