Zeleno, ki te ljubim zeleno - aplikacije za bujen vrt

Alenka Selčan 20. marec 2014
/PublishingImages/vrtickanje-hero.jpg

Sveti Valentin je že zdavnaj odklenil vrata od korenin in najbolj zagreti si že manejo roke ob misli na slastne domače vrtnine. Pogovori o pomenu ekološke in lokalne pridelave ali permakulturnih načelih so vse pogostejši. Še v umetniških in »geekovskih« krogih vznikajo projekti, ki se ukvarjajo z gverilskim vrtnarjenjem ali celo s samooskrbo na vesoljski ladji. Urbano vrtnarjenje preobraža nekdanje mestne četrti obupa v cvetoče vrtove. Vse več je takih, ki si želijo pridelati vsaj svoja zelišča, če že ne solate, pa četudi so do nedavnega vrtnarili le na Farmvillu.

Če je med to vrtnarsko renesanso tudi vas zamikalo, da bi k življenju obudili kak paradižnik ali korenček, a o tem nimate pojma, si zadevo lahko olajšate – z aplikacijami, seveda.

Posadi.si

Posadi.si je povsem nova slovenska aplikacija, ki si jo bo v poskusnem obdobju lahko naložilo štiristo uporabnikov Androidov. Ravna se po biodinamičnem setvenem koledarju Marije Thun in upošteva tudi vremensko napoved. Vrtnarskim vodilom gospe Thun že več kot petdeset let sledijo tisti, ki verjamejo, da nebesna telesa lahko spodbujajo rast vrtnin. Nič ne de, če sami ne zaupate tovrstni astrologiji. Osnovni načrt vrtnarskih opravil vam bo prišel prav, pa če verjamete v lunin vpliv ali ne.

 

Poleg ugodnih dni za setev aplikacija opominja, kdaj bi bilo pametno kupiti semena ali sadike. Uporabnikom ponuja pomembne informacije o posameznih vrtninah, pa tudi o pripravi zemlje in drugih vrtnih opravilih. Tu lahko preberemo o tem, kako rastlino vzgojimo in negujemo od semena do plodov, izvemo pa še, kateri so dobri sosedje zanjo, kateri škodljivci jo radi obiščejo in tako dalje. Če med šopkom koristnih vrtnarskih nasvetov ne najdete ustreznega, se lahko z aplikacijo priključite forumu, kjer vam bodo poleg drugih uporabnikov svetovali tudi strokovnjaki Javne službe kmetijskega svetovanja pri Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije.

Avtorji aplikacije vrtičkarjem obljubljajo še priročnik za postavitev vrtne sheme, dnevnik, v katerega bodo uporabniki v besedi in sliki beležili svoj pridelek, v prihodnje pa naj bi aplikacijo razširili tudi na sorodne teme, kot so nutristika, sadjarstvo in živinoreja.

Čeprav je za s pametno tehnologijo oborožene prihodnje vrtnarje zelo pomembno, da aplikacija upošteva vremenske pogoje in lastnosti domače grude, vseeno poglejmo še nekaj drugih aplikacij za vrtnarske trike.

Garden Squared

 

Eno od permakulturnih načel je izogibanje monokulturnim gredicam. Če na gredici vzgajamo različne vrtnine, ki se med seboj ujemajo, bo pridelek obilnejši, rastline bodo bolj odporne in tudi dela bomo imeli manj. Aplikacija Garden Squared naj bi olajšala načrtovanje multikulturnih gredic in pomagala voditi dnevnik rasti.

Garden Compass

 

Uporabniki iOS-naprav lahko z aplikacijo Garden Compass spoznavajo nepoznane bilke ali poiščejo rešitev za bolezen, ki je napadla njihovo vrtnino. Rastlino bodo le fotografirali in počakali, da se nanjo odzovejo ostali uporabniki, pa tudi strokovnjaki.

Landscaper's Companion

 

Lastniki iPada bodo rastline lahko prepoznavali s tem zajetnim katalogom, ki deluje tudi brez internetne povezave.

Gardenate

 

Še en zajeten priročnik z opisom rastlin, dnevnikom in koledarjem. Na voljo tudi uporabnikom Androidov.

Landscape Calculators

 

Landscape Calculator vam bo v pomoč pri preračunavanju količin zemlje, opek in drugih gradbenih materialov za oblikovanje vašega vrta, ribnika ali travnika.

eČebelar

 

Za konec se vrnimo še k eni od slovenskih aplikacij. Vrt je lepši, ko ga obiščejo čebele. O tem, da bi čebelam lahko ponudili dom tudi v urbanih predelih, razmišlja celo Philips. Če tudi vas pesti, da so te pridne delavke, ki nam na zdrav način sladijo življenje, zaradi naših posegov v okolje dostikrat ogrožene, se boste morda odločili za manjši čebelnjak. Seveda tudi za čebelarstvo obstaja luštna lokalna aplikacija, ki vas bo poučila o marsičem, za podrobnejše informacije pa boste morali postati član Čebelarske zveze Slovenije.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
20. marec 2014
1992
8. september 2014
Zeleno, ki te ljubim zeleno - aplikacije za bujen vrt
Android, iOS