Želiš zaslužiti z Androidom? Razvij poslovno ali vremensko aplikacijo!

Jan Isakovič 24. september 2013
/PublishingImages/prihodki-kategorije.png

Podjetji za mobilno analitiko Ovum in Research2Guidance sta predstavili analize zadnjih podatkov s tržnice Android Market. Te kažejo, da se skupno število prenosov bliža 6-tim milijardam in bo kmalu prehitelo iOS; da je skupno število aplikacij že skoraj 300.000; in da so trenutno najbolj dobičkonosne vremenske in poslovne aplikacije.

Stalna rast števila prenosov in števila aplikacij na Android Marketu ni veliko presenečenje, saj se število Android telefonov v svetu hitro viša. So pa zato zelo zanimivi izsledki podjetja Research2Guidance o trendih na področju aplikacij in profitabilnosti različnih kategorij plačljivih aplikacij. Po njih znaša povprečni prihodek plačljive aplikacije od 300 USD do 21.000 USD glede na kategorijo, v kateri so. Celotno povprečje prihodkov na plačljivo Android aplikacijo pa znaša 2.500 USD. Po mnenju Research2Guidance lahko razvijalci s pravim izborom kategorije aplikacij, ki jih razvijajo, povečajo svoj potencialni dohodek do 9-krat.

Do te osupljive razlike pride zaradi zelo različnega števila aplikacij v posamezni kategoriji. Igre so najbolj priljubljena kategorija na Android Marketu s skoraj četrtino vseh prenosov, vendar pa je v tej kategoriji tudi izjemno število aplikacij. To pomeni, da je možnost, da je vaša aplikacija uspešnica, mnogo manjša, kot če bi aplikacijo naredili za eno izmed manjših kategorij. Aplikacije iz najmanj zastopane kategorije, Vreme, so zato lahko mnogo bolj dobičkonosne.

Po drugi strani pa je zaradi relativne preprostosti vremenskih aplikacij verjetno težko ustvariti veliko uspešnico na tem področju. Pri Research2Guidance zato razvijalcem svetujejo, da se pri inoviranju osredotočijo na poslovna orodja. Statistike kažejo, da uporabnikom ni težko odšteti evra ali dveh za aplikacijo, ki bo povečala njihovo produktivnost ali jim olajšala delo, konkurenca na tem področju pa je še vedno zelo majhna.

Število aplikacij na Android Marketu še naprej hitro raste. V avgustu je zraslo za 20.000 - Appleov App Store je, za primerjavo, v istem obdobju zrasel za 15.000 aplikacij. Seveda pa primerjava zgolj številk ne pove vsega že zaradi različnih postopkov selekcije in objave aplikacij na obeh trgovinah. Skupno se Android Market bliža 6-tim milijardam prenosov, vsak teden pa se število razvijalcev z objavljenimi aplikacijami poveča za 1500.

Za več informacij si lahko ogledaš brezplačno avgustovsko poročilo podjetja Research2Guidance.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
1031
24. september 2013
Želiš zaslužiti z Androidom? Razvij poslovno ali vremensko aplikacijo!
Android