Zgodovina Android slaščic v sliki

Alja Isakovič 24. september 2013
/PublishingImages/android-dessert-menu.jpg

Mobilni operacijski sistem Android je znan po tem, da ima vsako večjo različico označeno z imenom slaščice. Nova infografika v enem predstavlja vse slastne okuse, ki smo jih do sedaj spoznali. Abecedna izbira slaščic se je začela pri različico 1.5 Cupcake, do danes pa smo prišli do različic 4.1 in 4.2 Jelly Bean. Naslednjo, Android 5.0 Key Lime Pie, naj bi po zadnjih govoricah spoznali v oktobru.

Avtor: Manu Cornet

Kot zanimivost: ta mesec je Jelly Bean, najnovejša različica Androida, z združenimi 4.1 in 4.2 močmi končno prehitela že skoraj tri leta staro različico 2.3 Gingerbread. Slednjo sicer po uradnih Googlovih podatkih uporablja še kar tretjina (34 %) aktivnih Android naprav. Eno leto staro različico 4.1 Jelly Bean uporablja malenkost manj naprav (32 %), novembra lani predstavljeno nadgradnjo 4.2 Jelly Bean pa le slabih 6 % naprav. 23 % naprav pa je obtičala nekje na sredi, pri Androidu 4.0 Ice Cream Snadwich.

Deleži različic operacijskega sistema Android, 7. julij 2013 (vir: Google)

Zagotavljanje najnovejših nadgradenj za naprave torej še naprej ostaja šibka točka proizvajalcev Android naprav, ki radi Android opremijo z lastnim uporabniškim vmesnikom in aplikacijami. Pri tem predvsem mobiteli srednjega in nižjega cenovnega razreda pogosto ostanejo brez nadgradenj in obtičijo pri svojem izvirnem Android okusu. A kljub temu so Android naprave vse bolj priljubljene. Vsak dan po celem svetu uporabniki aktiviramo 1,5 milijona novih Android naprav, ponekod v Evropi pa ima Android že preko 70 % tržni delež.

Za osvežitev spomina, si lahko sedaj v spodnji infografiki podrobneje ogledaš zgodovino Android slaščic in glavnih novosti, ki so jih zaznamovale.

Nam zaupaš, s katero slaščico se sladka tvoj Android mobitel?

Viri: IntoMobile, Google

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
546
24. september 2013
Zgodovina Android slaščic v sliki
Android