Zgodovina tablic iPad – 1. del

Tehnik 28. avgust 2017
/PublishingImages/zgodovina-ipad-hero.jpg

Pri Tehniku smo se odločili, da se vrnemo v preteklost in vam pokažemo zgodovino Applovih tablic iPad. V tem in naslednjih nekaj člankih si bomo pogledali, katere tablice iPad nam je Apple do danes predstavil in kakšne so te tablice bile.

Tablice

iPadi so Applu prinesli goro denarja, poleg tega pa so tudi dodobra pretresli trg zabavne elektronike, saj so prav zaradi njih tablice med uporabniki postale zelo priljubljene. Marsikdo ne ve, da so te obstajale že precej pred iPadi, a vse do njih niso imele kakšnih večjih prodajnih uspehov.

iPad (1. generacija)

 

Apple je svojega prvega iPada predstavil januarja leta 2010. Uporabniki so ga sprejeli izjemno dobro, tako da pri Applu niso bili v dilemi, ali v prihodnje ponuditi še kakšno novo tablico. Čeprav, roko na srce, je bil prvi iPad dejansko samo nekakšna povečana različica mobitelov iPhone. No, uporabniki so bili nad njim klub vsemu izjemno navdušeni.

Na prvem iPadu so uporabniki lahko počeli skoraj vse, kar so lahko počeli na iPhonih. Gledali so lahko videe in slike, brskali po spletu, poslušali glasbo … Je bila pa uporabniška izkušnja pri prvem iPadu precej boljša kot pri iPhonih, saj je Applov tablični prvenec ponudil precej večji 9,7-palčni (24,6-centimetrski) IPS-zaslon, kot so ga iPhoni. 9,7-palčno diagonalo zaslona je Apple sicer pozneje uporabil tudi pri številnih drugih iPadih.

Za pogon aplikacij pri prvem iPadu je skrbel za leto 2010 precej zmogljiv čip A4. Mimogrede, prvi iPad je podpiral skoraj vse aplikacije, ki so bile za čas njegove predstavitve v App Storu. Prvi iPad je bil na voljo s 16/32/64 GB internega spomina, tako da je bilo prostora za shranjevanje aplikacij in drugih datotek dovolj, ter v različici z WiFi-jem ter v različici z WiFi-jem in 3G-jem. Programsko opremo pri prvem iPadu, kot tudi pri vseh naslednjih, je zastopal operacijski sistem iOS, ki ga Apple vgrajuje tudi v mobitele iPhone.

iPad 2

 

Dobro leto po predstavitvi prvega iPada je Apple predstavil iPad 2. Ta je ponudil nekaj uporabnih novosti, in sicer 33 odstotkov manjšo debelino, do 15 gramov manjšo težo, nov čip A5 ter dve kameri, eno na sprednji in eno na zadnji strani (prvi iPad ju nima). Kameri pri iPadu 2 seveda nista tako vrhunski, kot so tiste pri novejših mobilnih napravah, še vedno pa sta bili za čas njegove predstavitve solidni. Zadnja zna recimo snemati videe v ločljivosti 720p.

iPad (3. generacija)

 

Tretji iPad, ki je bil predstavljen marca leta 2012, je ponudil precej bolj napreden 9,7-palčni (24,6-centimetrski) zaslon kot prejšnja iPada, ki ga je Apple poimenoval kot Retina. Zaslon pri tretjem iPadu ponuja kar 4-krat več slikovnih točk (3,1 milijona) kot tisti pri iPadu 2. Tretji iPad je ponudil še nekaj drugih izboljšav, če ga primerjamo s predhodnikoma. Na primer nov čip A5X, izboljšano zadnjo kamero s 5 MP, ki zna snemati videe v ločljivosti 1080p, in podporo za omrežja 4G.

V naslednjem članku si bomo pogledali naslednje štiri iPade, ki jih je ponudil Apple.

Ostali članki zgodovine iPada:

Zgodovina tablic iPad – 2. del

Zgodovina tablic iPad – 3. del

Zgodovina tablic iPad – 4. del

Vira: www.apple.com, support.apple.com.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
28. avgust 2017
3619
28. avgust 2017
Zgodovina tablic iPad – 1. del
iOS