Zgodovina tablic iPad – 2. del

Tehnik 28. avgust 2017
/PublishingImages/zgodovina-ipad2-hero.jpg

Naš pregled zgodovine tablic iPad nadaljujemo. V prvem članku smo si pogledali prve tri, v tem pa si bomo pogledali naslednje štiri, in sicer iPad mini, iPad 4. generacije, iPad mini 2 in iPad Air.

iPad mini

 

Po prvih treh iPadih, ki imajo 9,7-palčni (24,6-centimetrski) zaslon, je Apple oktobra leta 2012 predstavil nekoliko manjši iPad mini s 7,9-palčnim (20,1-centimetrskim) zaslonom, ki je prepričal marsikaterega uporabnika. Njegova glavna odlika je bila, da je ponudil precej boljšo prenosljivost kot predhodniki. Imel pa je sicer tudi zelo solidno, a ne vrhunsko zmogljivost. Za poganjanje aplikacij in drugo obdelavo podatkov pri iPadu mini skrbi, tako kot pri drugem izdanem iPadu, čip A5. Prvi manjši iPad je ponudil tudi zelo solidni kameri (FaceTime HD spredaj in iSight s 5 MP na zadnjem delu) ter naprednejšo podporo za WiFi.

iPad 4. generacije

 

Apple je sočasno z iPadom mini predstavil tudi iPad 4. generacije. Ameriški tehnološki velikan ga je tako predstavil samo dobrih sedem mesecev po tem, ko je predstavil iPada 3. generacije. Zelo hitro.

Ponudil je kar nekaj izboljšav v primerjavi z iPadom 3. generacije, vseeno pa teh ni bilo ravno ogromno, na primer naprednejši čip A6X, hitrejši WiFi ter boljšo sprednjo kamero (FaceTime HD). Pri prikazu slike iPad 4. generacije ni ponudil kakšnih konkretnih novosti. Ima namreč, tako kot predhodnik, 9,7-palčni zaslon Retina. Zaslona, ki ju imata iPad 3. in 4. generacije, sta bila sicer za leto 2012 izjemno napredna v primerjavi s konkurenčnimi.

iPad mini z zaslonom Retina

 

Oktobra leta 2013 je Apple ponovno istočasno predstavil večji in manjši iPad. Manjši, poimenovan kot iPad mini z zaslonom Retina, je ponudil dve izjemno pomembni novosti, če ga primerjamo s prvim iPadom mini. Kot že ime nakazuje, je ena izmed njiju boljši zaslon. Zaslon pri drugem iPadu mini na 7,9-plačni (20,1-centimetrski) diagonali izrisuje kar 1.536 x 2.048 slikovnih točk oziroma 326 slikovnih točk na palec. Slika pri zaslonu, ki ga ima iPad mini z zaslonom Retina, je tako izjemno ostra. Tako ostre slike nima niti marsikateri novi tablični računalnik. Druga pomembna novost, ki jo je ponudil iPad mini z zaslonom Retina, pa je boljši 64-bitni čip A7, ki je bil leta 2013 kos prav vsem nalogam, ki so mu jih uporabniki zadali.

iPad Air

 

Drugi iPad, ki ga je Apple predstavil oktobra leta 2013, je bil iPad Air. 9,7-palčni iPad Air je prinesel dve uporabni novosti, če ga primerjamo s predhodnikom iPadom 4. generacije. Ena je zmogljivejši 64-bitni čip A7, ki ga ima tudi iPad mini z zaslonom Retina. Druga pa je precej boljša prenosljivost. iPad Air je namreč kar za 20 odstotkov tanjši in 28 odstotkov lažji kot iPad 4. generacije. Tehta na primer manj kot pol kilograma, kar je izredno malo. Dobra prenosljivost je vsekakor eden izmed pomembnejših faktorjev pri mobilnih napravah in iPad Air se je v tem pogledu izkazal.

Ostali članki zgodovine iPada:

Zgodovina tablic iPad – 1. del

Zgodovina tablic iPad – 3. del

Zgodovina tablic iPad – 4. del

Vira: www.apple.com, support.apple.com.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
28. avgust 2017
3617
28. avgust 2017
Zgodovina tablic iPad – 2. del
iOS