Zgodovina tablic iPad – 3. del

Tehnik 28. avgust 2017
/PublishingImages/zgodovina-ipad3-hero.jpg

V prvih dveh člankih smo si pogledali prvih sedem iPadov, ki jih je Apple ponudil. Tokrat si bomo pogledali naslednje štiri, med drugim tudi 12,9-palčni iPad Pro (1. generacija), ki je bil ob času predstavitve zelo poseben, saj je bil neprimerno večji od prejšnjih iPadov.

iPad Air 2

 

Apple je oktobra leta 2014 hkrati predstavil dva nova iPada - iPad Air 2 in iPad mini 3. iPad Air 2 je ponudil kar nekaj novosti, če ga primerjamo s predhodnikom iPadom Air, med drugim nov izboljšan zaslon Retina, nov 64-bitni čip A8X, novi iSight in FaceTime HD-kameri, hitrejši WiFi ter bralnik prstnih odtisov. Omeniti pa velja tudi to, da je bil iPad Air 2 s 6,1 milimetri debeline tudi najtanjši iPad, ki ga je Apple do leta 2014 predstavil. Pa ne samo to. Za čas predstavitve je bil tudi najtanjša tablica na svetu. Danes velika večina pametnih mobitelov ni tako tankih, kot je bil iPad Air 2.

iPad mini 3

 

iPad mini 3 je bil, kot smo omenili, drugi iPad, ki ga je Apple predstavil oktobra leta 2014. Ni ponudil ravno veliko novosti, če ga primerjamo z eno leto starim predhodnikom iPadom mini 2 oziroma iPadom mini z zaslonom Retina, kot je Apple ob predstavitvi predhodniku tudi dejal. Edina omembe vredna novost, ki jo je iPad mini 3 prinesel, je bil bralnik prstnih odtisov. Ta bralnik so uporabniki lahko oziroma ga lahko še vedno uporabljajo za odklepanje naprave, lahko pa tudi za plačevanje takšnih in drugačnih stvari prek tablice. iPad mini 3 je sicer, tako kot predhodnik, ponudil tudi zaslon Retina ter čip A7, ki ga je, roko na srce, ob času predstavitve iPada mini 3 že načenjal zob časa.

12,9-palčni iPad Pro (1. generacija)

 

Septembra leta 2015 je Apple predstavil v uvodu omenjeni 12,9-palčni iPad Pro (1. generacija), ki je ponudil kar 12,9-palčni (32,8-centimetrski) zaslon s 5,6 milijona slikovnimi točkami. Tako velikega zaslona ni imel še noben iPad do leta 2015.

12,9-palčni iPad Pro (1. generacija) pa ni ponudil samo izjemno velikega zaslona, temveč tudi precej bolj zmogljiv čip kot prejšnji iPadi – 64-bitni A9X. Ta čip se je več kot zadovoljivo boril s takšnimi in drugačnimi nalogami, ki jih je dobil. Apple je za 12,9-palčni iPad Pro (1. generacija) izdelal tudi posebno pisalo v slogu tistih, ki jih videvamo pri mobitelih Galaxy Note, ter tipkovnico, ki se jo na tablico priključi. Žal je bilo to pisalo in tipkovnico treba kupiti ločeno.

Gigantski 12,9-palčni iPad Pro (1. generacija) je bil zaradi svoje zmogljivosti, velikosti zaslona ter omenjenih dveh dodatkov zelo primerna izbira za poslovne uporabnike.

iPad mini 4

 

Septembra leta 2015 je Apple najavil tudi prihod iPada mini 4. Ta že četrti iPad mini v serijo iPad ni prinesel kakšnih revolucionarnih novosti. Dejansko je podobno zmogljiv, kot je iPad Air 2, le da je občutno manjši. Je pa vseeno prinesel kar nekaj napredka, če ga primerjamo z iPadom mini 3, na primer večjo procesorsko moč, boljšo zadnjo kamero in več RAM-pomnilnika.

Ostali članki zgodovine iPada:

Zgodovina tablic iPad – 1. del

Zgodovina tablic iPad – 2. del

Zgodovina tablic iPad – 4. del

Vira: www.apple.com, support.apple.com.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
28. avgust 2017
3618
28. avgust 2017
Zgodovina tablic iPad – 3. del
iOS