Zgodovina tablic iPad – 4. del

Tehnik 28. avgust 2017
/PublishingImages/zgodovina-ipad4-hero.jpg

Našo serijo člankov, ki govori o zgodovini tablic iPad, zaključujemo. V tem članku si bomo pogledali še zadnje štiri iPade, ki jih je Apple ponudil.

9,7-palčni iPad Pro

 

Marca leta 2016 je Apple predstavil novo tablico, in sicer 9,7-palčni iPad Pro. Ta je bil v marsičem naprednejši od »predhodnika« iPada Air 2 (tudi ta je imel 9,7-palčni zaslon).

A9,7-palčni iPad Pro je ponudil naprednejši zaslon Retina s podporo za tehnologijo True Tone, kot ga je iPad Air 2. V primerjavi s slednjim je ponudil tudi občutno naprednejši 64-bitni čip A9X, ki tablici zagotavlja precejšnjo moč. 9,7-palčni iPad Pro je imel tudi novo kamero iSight z 12 MP, ki lahko snema tako imenovane žive slike (Live Photos) in videe v ločljivosti 4K, ter zmogljivo kamero Facetime HD s 5 MP. Zanimivo v zvezi z 9,7-palčnim iPadom Pro je tudi to, da se na tej tablici lahko uporablja Applovo posebno pisalo in tipkovnico. Tako tipkovnica kot pisalo se prodajata ločeno.

iPad (2017)

 

Letos marca je Apple predstavil novi 9,7-palčni iPad. Nekoliko presenetljivo ta ni prinesel kakšnih izjemnih novosti. Dejansko je zelo podoben iPadu Air 2, ima pa v primerjavi z njim nekoliko zmogljivejši procesor A9. Pohvalno pri novem 9,7-palčnem iPadu pa je to, da je na voljo za občutno nižjo ceno, kot je bil iPad Air 2 na začetku prodaje.

10,5-palčni iPad Pro

 

Apple je letos, natančneje junija, predstavil še dva nova iPada, 10,5-palčnega iPada Pro in 12,9-palčnega iPada Pro (2. generacija). Gre za najnovejši in hkrati tudi najbolj zmogljivi tablici z logotipom jabolka.

10,5-palčni iPad Pro ponuja izjemno strojno moč. Vgrajen ima zelo napreden čip A10X, ki je precej zmogljivejših od tistih, ki jih imajo prejšnji iPadi. Poleg tega ima 10,5-palčni iPad Pro tudi naprednejši zaslon kot predhodniki. Ta ima 10,5-palčno (26,7-centimetrsko) diagonalo in tehnologijo ProMotion, zaradi katere je gibanje vsebin na zaslonu zelo gladko. Ima tudi precej majhne robove okrog zaslona, kar pripomore k atraktivnosti, ter zelo napredni kameri z 12 in 7 MP. Dejansko ima tablica enaki kameri, kot ju ima iPhone 7. To pomeni, da zna izdelovati še kako kakovostne slike in videe.

12,9-palčni iPad Pro (2. generacija)

 

Drugi junija predstavljeni iPad, 12,9-palčni iPad Pro (2. generacija), je zelo podoben 10,5-palčnemu iPadu Pro, saj ima enak čip A10X, enaki kameri ... Se pa tablici razlikujeta po tem, da ima 12,9-palčni iPad Pro (2. generacija), kot ste verjetno že razbrali iz imena, občutno večji zaslon. Zaslona sta sicer enake kakovosti, a različno velika.

S tema dvema iPadoma Pro tudi zaključujemo naš pregled zgodovine iPadov. Kot ste lahko v štirih člankih spoznali, je Apple do danes predstavil že kar nekaj iPadov, in zagotovo bo v prihodnje še kakšnega. Ni pa za pričakovati, da bi kakšnega novega predstavil že letos, saj je v letošnjem letu namreč predstavil že tri iPade, in bilo bi zares presenetljivo, če bi še kakšnega.

Ostali članki zgodovine iPada:

Zgodovina tablic iPad – 1. del

Zgodovina tablic iPad – 2. del

Zgodovina tablic iPad – 3. del

Vira: www.apple.com, support.apple.com.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
28. avgust 2017
3620
28. avgust 2017
Zgodovina tablic iPad – 4. del
iOS