Življenje je gibanje, zato hočem akcijsko kamero!

Marjan Kodelja 10. oktober 2018
/PublishingImages/crosscall-Trakker-X4-hero.jpg

Mobiteli francoskega podjetja Crosscall so posebneži. Narejeni, da so skoraj neuničljivi, se zaradi robustnega debelejšega, črnega in »čudno« oblikovanega ohišja na daleč ločijo od vseh drugih. Namenjeni avanturistom in čudakom, ki so raje zunaj kot notri, in posvojeni s strani mojstrov vseh poklicev, so dobili akcijsko kamero. Ker naj bi bilo preprosteje, če vragolije posnamemo, obdelamo in delimo z eno samo napravo.

Trekker X4 je sicer tipičen srednjekategornik, saj so se vanj odločili vgraditi Qualcummov sistem s čipom SnapDragon 660. Osem jeder zadostuje za gladko delovanja mobitela, čeprav moramo priznati, da so imeli primerki na predstavitvi še kar nekaj hroščev, ki jih bodo do uradnega pričetka prodaje 25. oktobra polovili. Če pozabimo na trdoživo ohišje in veliko neobčutljivost, pa tudi zaslon, običajno prednjo in zadnjo kamero (ta je dvanajst milijonska), pomnilnik in še kaj, sodijo med solidne, a brez presežkov. Na primer glede ločljivosti ali števila zadnjih kamer. Ko bo mobitel na voljo za živ preizkus v naravi, bomo videli, ali bomo enako dejali tudi za baterijo (4400 mAh) in dodatek, ki ga nismo pričakovali. Poleg zadnje kamere ima namreč še eno, in sicer akcijsko kamero z velikimi lečami. Če ne razumete, bomo povedali drugače. V mobitel so vgradili »goproja«.Ne ravno izdelek tega izdelovalca, vendar je beseda »gopro« med nekaterimi postala sinonim za kamere, s katerimi snemajo vragolije v naravi.

 

Kaj takega bodo drugi izdelovalci le s težavo ponovili, ker so njihovi izdelki skoraj za polovico tanjši. Tipalo kamere je Sonyjevo, pri oblikovanju leč pa jim je pomagalo podjetje Immervision. Če ima povprečna kamera vidni kot 88, akcijske pa med 140 in 150, ima Trekkerjeva kar 170 stopinj. Ko držite mobitel z zaslonom, ki je obrnjen k vam, konice prstov pa le za milimeter (ali še manj) segajo prek robov mobitela, jih kamera že vidi. Še dobro, da je mobitel debelejši od običajnih. Ker naj bi uporabniki tako želeli, je lahko slika kamere na zaslonu prikazana v krogu, s tem namreč manj moti zakrivljenost slike na robovih zaradi tako širokega vidnega kota. Če ga ne potrebujete, potem ga lahko tudi izključite, vsekakor pa aplikacija posnetek obdela – po domače povedano: odpravi robno zakrivljenost in naredi video v običajnem pravokotnem kadru. Videoposnetke lahko snemamo tudi v razločljivosti 4K, vendar je priporočljiv polni HD, kajti potem kamera na sekundo posname več sličic (pri 4K 60 na sekundo).

Pika na »i« kombinacije mobitela in akcijske kamere pa je njihova aplikacija. Čeprav lahko snemamo tudi s fotografsko aplikacijo, ki je del sistema, največ iz akcijske kamere iztisnemo, če uporabimo aplikacijo X-Cam. Pa ne le za snemanje, z njo lahko namreč posnetke uredimo, popravimo in jih delimo s prijatelji. Prek običajnih poti, ki smo jih v sistemu Android že vajeni. Na ta način je Crosscall združil obe napravi, ki ju marsikdo tudi res uporablja, v eno samo, kar – če nič drugega – pomeni, da bodo navdušenci nad preživljanjem časa v naravi, pa tudi profesionalni avanturisti, s sabo nosili po novem le eno. Če bo temu tako, pa bodo pokazali kupci, ki se bodo ali pa se ne bodo odločili za trekker.

 

Da pa jim bo lažje, nanizajmo še nekaj podrobnosti. Mobitel ima več tipal kot povprečni pametni mobitel, med drugim tudi tipali vlage in izpostavljenosti UV-žarkom. Čeprav se je poletje že izteklo, zadnje pride prav, ko ležimo pod vedrim nebom, sonce neusmiljeno pripeka, mi pa se sprašujemo, ali bi mobitel uporabili. Posebnost Crosscallovih mobitelov so tudi inovativni priključki za dodatke v obliki več koncentričnih krogov iz bakra, ki je na hrbtišču pod objektivom kamere. Dodatki, ki se na mobitel pritrdijo z magnetom, so različni. Od palice za snemanje in traka okoli roke do baterije ter prstnega »pasu«. Slednji omogoča, da si mobitel namestimo na prsi in ga »prevrnemo«, da kamera gleda v smer gibanja. Tako lahko posnamemo marsikaj, na primer tek ali kolesarski spust čez drn in strm. V pomoč pride stabilizacijska funkcija, ki poskrbi, da je med snemanjem navidezni horizont vedno točen, ne gleda na orientacijo in premikanje mobitela med snemanjem.

Kot smo dejali, bo mobitel na voljo konec oktobra po priporočljivi ceni 700 €. Ker cene nekaterih presegajo tisočaka, se to ne sliši tako veliko za napravo, ki se verjetno ne bo razbila, če pade z višine dveh metrov, možno pa jo je uporabljati tudi pod vodno gladino. Da le ne gremo globlje od dveh metrov in nismo v vodi, ki je lahko tudi slana, dlje od ene ure.

 


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
10. oktober 2018
4235
10. oktober 2018
Življenje je gibanje, zato hočem akcijsko kamero!
Android