Znanost in tehnologija namesto štorklje

Alenka Selčan 19. januar 2018
/PublishingImages/fertility-2018-hero.jpg

Smo prvi ljudje tretjega tisočletja. Živimo v antropocenu, geološki dobi, ki smo jo zaradi svojega vpliva na okolje ustvarili sami. Okoljevarstveni problemi, klimatske spremembe, vojne, lakota, migracije so del našega načina biti. Več kot sedem milijard nas je in vse pogosteje se sprašujemo , ali je imeti otroke sploh etično. Dvomu v prid govori znamenito predavanje pokojnega ameriškega profesorja fizike dr. Alberta Bartletta, ki takole predstavi problem naraščajoče populacije:

 

Četudi Bartlettovim argumentom težko ugovarjamo in nas ob dokazih o škodi, ki jo kot človeštvo povzročamo planetu, prevzema groza, ne moremo preprosto zanikati svoje narave. Še vedno smo bitja, za katera je želja po potomstvu nekaj povsem naravnega in normalnega.

Že je tu nova zanka: ta želja ni vselej uresničljiva. V Evropi se število parov, ki iščejo zdravniško pomoč pri zanositvi, povečuje za približno od 8 do 9 odstotkov na leto (več o tem tule). Razlogov za naraščajočo neplodnost nam še ni uspelo razkriti, morda je tudi to le en od obrazov antropocena.

 

A ravno zato, ker smo ljudje tretjega tisočletja, nam tudi pri tem lahko pomagajo znanost, tehnologija in medicina. V Združenem kraljestvu se je na primer zgolj leta 2016 s pomočjo umetne oploditve rodilo kar 250 tisoč otrok. Vseeno pa postopek umetne oploditve ni preprost, niti vselej uspešen.

Da bi bilo parom, ki poskušajo zanositi, lažje, so na voljo izdelki, ki jim pri tem lahko pomagajo. Nekaj takšnih se je predstavilo tudi na letošnjem CES-u:

Early Sense Percept

 

Kdaj je pravi dan, je eno ključnih vprašanj za vse, ki načrtujejo potomstvo. Raznoraznih pripomočkov, ki pomagajo pri določitvi ovulacije, je mnogo, a le redkokateri se ponašajo z umetno inteligenco. Za odgovor zadostuje aplikacija in posebno tipalo, ki ga uporabnica namesti pod ležišče. Na osnovi srčnega utripa in sprememb ritma ter povečane telesne temperature bo senzor Early Sense razbral, kdaj je najprimernejši čas za oploditev.

Mira AI

 

Kot že ime pove, se tudi monitor Mira AI pri določitvi plodnih dni opira na umetno inteligenco, le da se naprava ne zanaša na telesno temperaturo, temveč uporablja bolj zanesljiv urinski test, ki zazna povišan luteinizirajoči hormon, kar nakazuje začetek ovulacije.

Viri: foreignpolicy.com youtube.com science20.com earlysense.com bellhelicopter.com player.vimeo.com.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
19. januar 2018
3829
19. januar 2018
Znanost in tehnologija namesto štorklje