• /PublishingImages/ios5_imessage.jpg

  Novosti iz Appla: iOS 5 in iCloud

  24. september 2013 - Tehnik

  Na letni konferenci za razvijalce WWDC, kjer je Apple zadnjih nekaj let predstavljal nove različice iPhona, so se letos odločili osredotočiti zgolj na programsko opremo. Korenite prenove bo deležen Applov operacijski sistem za računalnike Mac OS X, ki se bo odslej imenoval Lion, pri čemer je večina novih elementov uvoženih iz iOS. Še večje pozornosti je bil deležen iOS 5, nova različica operacijskega sistema za iPhone, iPad in iPod touch. Pa čeprav so jo po predstavitvi novosti "pokvarili" s podatkom, da bo na voljo šele jeseni.

  Odpravljene pomanjkljivosti

  Obvestila

  Ena najbolj nadležnih funkcionalnosti i-naprav so obvestila (eng. notifications). Dokler so delovanje odprte aplikacije ustavili zgolj SMS-i/MMS-i in alarmi koledarja, je bilo še znosno. Ko je ta možnost postala dosegljiva Facebooku in vsem ostalim aplikacijam, so obvestila hitro postala povsem neuporabna. In pri prenovi obvestil za iOS 5 so pri Applu zagrizli v kislo jabolko (heh) ter bolj ali manj prekopirali rešitev na Androidu. Zavesa, ki jo za prikaz vseh obvestil (in celo borzne kotacije) povlečeš iz zgornjega roba, je elegantna in preprosta. Med uporabo drugih aplikacij se nova obvestila pojavijo zgolj v zgornjem robu zaslona, a jih je mogoče preprosto preklicati, brez večjih motenj (no, razen ob igrah, kjer je vsaka motnja praviloma večja). Prikaz obvestil bo preglednejši tudi ob zaklenjenem zaslonu.

  Brez računalnika

  Dejstvo, da je nov iPhone/iPad/iPod touch pred začetkom uporabe potrebno povezati z računalnikom in sinhronizirati z iTunes, je skorajda nesramno, saj onemogoča uporabo tako zabavne naprave pred prihodom domov iz trgovine. No, z iOS 5 bo tega konec. i-naprave bodo delovale takoj, ko jih vzameš iz škatle, na njih bo mogoče narediti vse za kar je bil doslej potreben računalnik (npr. ustvarjanje novega koledarja), sinhronizacija pa bo brezžična.

  Pošta

  E-poštni program Mail je uporaben, a precej osnoven. V iOS 5 bo končno omogočal označevanje pomembnih sporočil z zastavico ter prikaz in ustvarjanje bogatega besedila. Vizualne izboljšave bodo opazne predvsem na iPadu.

  Kamera

  Podobno kot Mail je tudi aplikacija Camera uporabna, ampak nič posebnega. Seveda tudi v iOS 5 ne bo primerljiva z DSLR-ji, bo pa vsaj odpravila potrebo po dotikanju zaslona za fotografiranje ali snemanje videa, saj boš to lahko storil/a tudi z gumbom za glasnost. Kamero bo mogoče nemudoma zagnati tudi iz zaklenjenega zaslona, tako da boš zabavne dogodke lahko hitreje ujel/a v objektiv. Poleg tega je Apple v aplikacijo končno vključil tudi nekatere naprednejše možnosti že dolgo znane uporabnikom mobitelov Nokia in Sony Ericsson: odstranjevanje rdečih oči in osnovno urejanje posnetih fotografij.

  Nove funkcionalnosti

  Izboljšan Safari

  Uporabniki brskalnika Safari na Macih in PC-jih poznajo uporabno možnost Reader, ki prikaže "čisto" besedilo in fotografije spletne strani, brez oglasov in v enem kosu, brez potrebe po klikanju na naslednjo stran. Ta funkcija bo sedaj na voljo tudi v iOS, z vključeno možnostjo "preberi kasneje", ki bo delovala podobno kot zaznamki in usklajevala te informacije tudi brezžično med napravami.

  Twitter

  Mikroblogerska storitev Twitter bo povsem integrirana v iOS 5, v vse osnovne aplikacije, na čelu s fotografijami in kamero, programski vmesnik pa bo na voljo tudi vsem ostalim razvijalcem, ki želijo Twitter preko iOS integrirati v svoje aplikacije .

  iMessage

  Če je pri obvestilih Apple sledil Androidovemu vzoru, pa je iMessage kopija Blackberryjeve rešitve za sporočanje BBM. Ta pri nas sicer ni povsem prevzela trga, so se pa zanjo precej zagreli Američani. Gre za precej osnovno rešitev za sporočanje, ki je nekakšen hibrid takojšnjega sporočanja, SMS-a in MMS-a. iMessage bo deloval zgolj na napravah z iOS 5, kar pa je omejitev, ki lahko še najboljši storitvi precej oklesti uporabnost.

  Slovar in trafika

  Podobno kot Mac OS X bo tudi iOS imel na voljo vgrajen slovar, do katerega bo omogočen precej preprost dostop iz katere koli aplikacije. Ali bo v morebitni slovenski različici iOS 5 na voljo SSKJ, kakopak ni znano. Prav tako še ni znano ali bodo slovenski časopisi in revije na voljo v Applovi novi aplikaciji Newsstand (trafika), ki bo v bistvu iBooks za revije, a s samodejnim osveževanjem novih vsebin.

  Povsem novo: iCloud

  Applova storitev v oblaku, poimenovana iCloud, bo v celoti na voljo v jeseni, skupaj z iOS 5. A nekatere zanimive podrobnosti so predstavili že danes. Prijava v iCloud bo mogoča z Apple ID (istim kot za App Store/iTunes), nato pa bo storitev samodejno usklajevala koledarje, pošto, stike, kupljene aplikacije in glasbo med vsemi iOS napravami istega uporabnika, kakor tudi z računalnikom. V oblak boš lahko prenesel/a tudi svoje fotografije za sinhronizacijo z ostalimi napravami.  Vsakdo bo imel na voljo 5 GB prostora za svoje datoteke in dnevne varnostne kopije, glasba, aplikacije in fotografije pa se ne bodo štele v to kvoto. In vse to bo brezplačno na voljo jeseni.

  iTunes Match

  Še bolj zanimiva storitev, ki pa na sončni strani Alp najverjetneje še ne bo ravno hitro zaživela, je iTunes Match. Storitev ne bo brezplačna, stala bo 25 dolarjev na leto, a bo ponudila kar precej. Vsem uporabnikom iOS 5 in iCloud bodo na voljo pesmi, ki so jih kupili v iTunes, brezplačno iz oblaka, kadar koli, na kateri koli združljivi napravi. Z iTunes Match pa bodo iz oblaka na voljo tudi vse ostale pesmi iz uporabnikove lastne knjižnice, ki jih Apple ponuja v iTunes Storu. In to v 256 kb/s v zapisu AAC, kar je precej visoka kakovost.

  Več podrobnosti o iOS 5 in storitvi iCloud sledi, ko bosta na voljo, video iz predstavitve na WWDC pa si lahko ogledaš tukaj.

  Fotografije: Apple


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1542
24. september 2013
Novosti iz Appla: iOS 5 in iCloud
Aplikacije
iOS