• /PublishingImages/WP7-marketplace.jpg

  Novosti na Windows Phone Marketplace za razvijalce

  24. september 2013 - Jan Isakovič

  Windows Phone Marketplace vključuje že prek 9.000 aplikacij, Microsoft pa upa, da bodo spremembe založniške politike z vzpostavitvijo regijskih založnikov to število zelo povečale. Te zanima, kakšne so možnosti za objavo WP7 aplikacij pri nas?

  Windows Phone Marketplace v številkah

  Microsoft je posredoval najnovejše statistike svoje aplikacijske tržnice, ki kažejo, da je uporabnikom Windows Phone 7 trenutno dostopnih prek 9.000 aplikacij in iger. V razvijalski program je vključenih prek 32.000 razvijalcev, povprečno pa vsak dan na tržnico vstopi prek 100 novih aplikacij.

  Windows Phone 7 Marketplace

  Program Global Publisher

  Ena najbolj pogostih kritik razvijalcev je bila razmeroma težka objava aplikacij za razvijalce z določenih področij. Microsoft je zato predstavil program Global Publisher, ki vzpostavlja mrežo založnikov aplikacij. Prek njih bodo lahko svoje aplikacije na Windows Phone Marketplace objavljali razvijalci z vsega sveta.

  Založniki bodo aplikacije objavili na aplikacijski tržnici v imenu razvijalcev glede na lastne cenovne in založniške usmeritve. Prvi predstavnik založnikov je podjetje Prototype Interactive, ki je predstavilo regijski založniški portal Yalla Apps, namenjen Bližnjemu vzhodu in Afriki (MEA). Microsoft obljublja, da se jim bo v kratkem pridružili tudi založniki za druge regije.

  Razvoj za slovenske razvijalce

  Kakšne so pa možnosti za objavo aplikacij pri nas? Slovenskim razvijalcem za Windows Phone 7 pomaga lokalna podružnica Microsofta. Ta zagotavlja brezplačni odklep telefona in registracijo razvojne naprave (nujno, če želimo na telefonu preizkušati aplikacije). Hkrati omogočajo tudi brezplačno objavo zastonjskih aplikacij na Windows Phone Marketplace. Več o tem izveš na forumu za razvijalce.

  Objava plačljivih aplikacij na Windows Phone Marketplace je v času do splošne dostopnosti AppHub portala za razvijalce v Sloveniji možna v sodelovanju s partnerji, ki v imenu razvijalca objavijo aplikacijo na Marketplace-u. Eno takih podjetij je APPA Mundi, ki omogoča objavo aplikacij v zameno za provizijo (15% do 5%, odvisno od števila prodanih kopij).

  Zaenkrat je torej tudi pri nas potrebno do objave plačljivih aplikacij uporabiti posrednike. Seveda pa vsi upamo, da bomo kmalu uvrščeni tudi na seznam uradno podprtih držav.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1028
24. september 2013
Novosti na Windows Phone Marketplace za razvijalce
Novice
Windows Phone 7