• /PublishingImages/froyo1.jpg

  Novosti zmrznjenega jogurta, drugič

  24. september 2013 - Tehnik

  Novosti zmrznjenega jogurta

  Pred dobrimi štirimi dnevi je velik del Googlove konference I/O 2010 v San Franciscu pripadal predstavitvi nove različice njihovega mobilnega operacijskega sistema Androida. Kot vse različice so tudi 2.2 nadeli ime sladice - zmrznjen jogurt, oziroma Froyo.

  Ta v zadnjem času  pridobiva na popularnosti, morda predvsem zato, ker med uporabniki pametnih mobitelov velja mnenje, da naj bi ta različica široko "preskočila" iPhonov OS. Ne samo debutantska prisotnost Flasha, veliko je še ostalih dolgo pričakovanih "malenkosti"; katere pa te točno so, si preberite v naslednjih točkah:

  • Morda za koga presenečanje, ampak največji poudarek Froya je na njegovi hitrosti. Hitrejše preklapljanje med odprtimi aplikacijami, hitrejše nalaganje posnete vsebine, "najhitrejši" brskalnik na trgu (vsaj brez Flasha, a o tem kasneje) — so novice, ki nikogar ne pustijo ravnodušnega. Hitrosti pač nikoli ni dovolj.

  Flash v vsej svoji veličini prvič prihaja na vse nove Androide, kar je lepo (in s čimer se lahko lastniki Nokij N900 že nekaj časa bahajo), še lepše pa je, da imajo uporabniki na izbiro, ali si ga na svojem mobitelu zares želijo. Flash pride kot dodatna aplikacija, ki si jo ročno naložimo prek App Marketa in jo prav tako lahko tudi ročno in po svoji želji nadgrajujemo. Tako nam ni treba čakati na celotno nadgradnjo OS, pa še odstranimo jo lahko, če je ne potrebujemo. Kar ni nujno nenavadna odločitev, saj brskanje po straneh s Flashem, kot lahko vidite na spodnjem videu, ni ravno najbolj tekoče.

  • Povsem preprosto bo odslej mogoče vključiti t.i. hotspot, preko katerega se bo lahko "priklopilo" tudi do 8 naprav. Vključno z možnostjo nastavitve gesla, vrste zaščite omrežja in ostalimi osnovnimi nastavitvami, tako kot smo jih vajeni na vsakem usmerjevalniku.

  • Aplikacije zunanjih razvijalcev bo odslej možno namestiti tudi na "zunanji" pomnilnik oz. na kartice SD. Upravljanje z njimi bo tudi poenostavljeno, saj jih bo mogoče premikati, samodejno ali ročno nadgrajevati, obvestila o morebitnih napakah bodo prejeli njihovi razvijalci, varnostne kopije bo mogoče shraniti na računalnik ali na "oblak", tako bo tudi mogoče izvesti nakup & prenos. Na primer: kupite si določeno aplikacijo v App Marketu na vašem osebnem računalniku (preko vašega računa, seveda), aplikacija pa se vam avtomatično namesti na vaš ali na kateri drug mobitel.

  • Na podoben način bo mogoče tudi pošiljanje funkcij, povezav, sporočil in celo glasbe! Samo klik v domačem brskalniku in podatki se vam bodo avtomatično prenesli na Androida. Tudi za glasbo na vašem računalniku bo poskrbljeno, kajti mogoče bo tudi neposredno predvajanje glasbe, in kolikor se je videlo na predstavitvi, bo vse delalo zelo tekoče!

  • Kozmetične spremembe bodo minimalne; domači zasloni bodo dobili stalno orodno vrstico za dostop do menija, klicanja in brskalnika, odklepanje zaslona bo sedaj mogoče zaščititi tudi z geslom, napovedana pa je tudi možnost uvajalne pomoči za vse nove uporabnike na Androidu.

  • Tu so še malenkosti, ki jih večina od vas morda niti ni pogrešala, pa so vseeno dobrodošle: snemanje z ročno vključeno LED diodo , izbira kakovosti videov & slik za nalaganje na YouTube ali pošiljanje via MMS, prav tako bo pregled posnetkov v galeriji olajšan z 3D načinom, prostoročno klicanje & pošiljanje kontaktov prek Bluetootha, … itd.

  Vsekakor velja opomniti, da bo Froyo skozi čas dobival pomembne nadgradnje, kajti določene zgoraj omenjene pridobitve (kot je nalaganje & predvajanje glasbe in aplikacij preko oblaka) bodo omogočene šele čez čas, Adobov Flash pa bo ob izidu kljub vsemu še vedno v beti (tako da ima lahko Adobe dober izgovor za netekoče brskanje v zgornjem videu).

  Za tiste, ki  se sprašujete, kateri mobiteli bodo imeli možnost nadgraditve na najnovejši OS Froyo, je Google odgovoril, da izključno tisti, ki so izšli na trg v tekočem letu. Vsi ostali so, na žalost, tehnično preslabo podkovani.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1344
24. september 2013
Novosti zmrznjenega jogurta, drugič
Novice
Android