• /PublishingImages/dialog-notification.jpg

  Vrste opozoril v Androidu [M:Android]

  23. september 2013 - Alja Isaković

  Opozorila na telefonuV aplikacijah se pogosto pojavi potreba po tem, da uporabnike obvestimo o pomembnih dogodkih ali jim preko obvestil ponudimo možnost izbire. Poglejmo si, kakšne načine obveščanja uporabnikov podpira operacijski sistem Android.

  Kot lahko preberemo v uradnem vodiču za razvijalce, Android podpira tri osnovne metode za opozarjanje uporabnikov:

  Obvestila "toast"

  Obvestila "toast" so kratka sporočila iz ozadja, ki se pojavijo nad oknom. Na zaslonu se prikažejo za kratek čas in ne sprejemajo interakcije. Primer: obvestilo o nastavljenem alarmu..

  Obvestilo

  Obvestila v vrstici stanja

  Obvestila v vrstici stanja so pomembne opombe iz ozadja, ki zahtevajo odziv uporabnika. Uporabnik je o novem obvestilu obveščen z ikono v sistemski vrstici stanja. Pri pregledu obvestil je uporabniko na voljo razširjeno obvestilo, ki vsebuje ikono in besedilo. Ob kliku na obvestilo se ponavadi sproži določena akcija. Vključuje lahko tudi opozorilo z zvokom, vibracijo in prižiganjem LED lučk. Primer: opozorilo o prejetem sporočilu SMS.

  Obvestila v vrstici stanja - Android

  Pogovorna okna

  Pogovorna okna (dialogs) so opozorila, ki se navezujejo na trenutno aktivnost v aplikaciji.

  Pogovorna okna - Android

  Na voljo imamo 4 osnovne vrste pogovornih oken:

  • Obvestilo (AlertDialog) - okno z do tremi gumbi in/ali seznamom izbirnih elementov with checkboxes or radio buttons. Zaradi fleksibilnosti najpogosteje uporabljana vrsta pogovornih oken.
  • Prikaz napredka (ProgressDialog) - okno, ki prikazuje napredek z vrčetim kolesom ali vrstico napredka. Uporabno pri prikazovanju poteka prenosa, nalaganja ipd. Ker je nadgradnja vrste AlertDialog, podpira tudi gumbe.
  • Izbira datuma (DatePickerDialog) - okno, ki omogoča izbiro datuma.
  • Izbira časa (TimePickerDialog) - okno, ki omogoča izbiro časa.

  V primeru, da nam štiri osnovne vrste ne ponudijo tega, kar želimo, lahko objekt Dialog prilagodimo po meri in določimo čisto svojo postavitev.

  Primerjava opozoril

  [table id=5 /]

  V uradnem Android vodiču za razvijalce najdemo še podrobnejša navodila in napotke za uporabo različnih obvestil.

  Ogledali smo si vrste obvestil in opozoril v Androidu - kako pa najdemo kombinacijo obvestil v aplikaciji, ki bo za uporabnike najbolj primerna? Odgovore na to najdete v članku S povratnimi informacijami do zadovoljnih uporabnikov.

  Dodatne povezave:


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
211
24. september 2013
Vrste opozoril v Androidu [M:Android]
Novice
Android