• /PublishingImages/Android1.jpg

  Odpiralni časi - predstavitev aplikacije

  24. september 2013 - Jan Omahen

  Aplikacij za mobitele je iz dneva v dan več, razveseljuje pa me dejstvo, da na trgu sodelujejo slovenski razvijalci. Največja prednost za uporabnike je ta, da je več aplikacij v domačem jeziku in so tudi vsebinsko prilagojene za uporabo v Sloveniji. V zadnjih letih je bilo največ aplikacij za iPhone, s prihodom operacijskega sistema Android, pa se je začelo premikati tudi na tem področju.

  Ena izmed najbolj priljubljenih slovenskih aplikacij je Odpiralni časi. V obliki aplikacije je na voljo lastnikom Android, Windows Mobile in iPhone mobitelov, za vse ostale pa je tu spletna različica.

  V osnovi gre za iskalnik po odpiralnih časih, pri uporabi pa hitro ugotoviš, da storitev ponudi veliko več. Spodaj je predstavljena iPhone verzija, ki pa ni dosti drugačna od tiste za Android ali Windows Mobile.

  Naj ti predstavim uporabo aplikacije, ki je nadvse preprosta. Aplikacijo zaženeš, izbereš destinacijo in pritisneš iskanje. Aplikacija omogoča dva načina iskanja. Prva možnost išče po točno določenih zadetkih, npr. bankomat, bencinski servis in podobno, napredno iskanje pa išče ključne besede. V nekaj trenutkih aplikacija s pomočjo GPS-a prepozna tvojo lokacijo in ti ponudi najbližje zadetke. Dodatne možnosti bom pokazal na konkretnem primeru. Naj se preselim na teren.

  Nahajam se v ljubljanskem BTC. Ker tokrat točno vem, kaj iščem, uporabim zavihek Napredno. V iskalno polje vpišem ključno besedo Mobitel in pritisnem iskanje. Mobitelov center je tule za vogalom, kdo bi si mislil.

  V zavihku Osnovni imam možnost, da v MC pokličem s pritiskom tipke Klic ali pa se z izbiro opcije Pot preselim v aplikacijo Google Maps, kjer dobim podrobna navodila za pot do MC-ja. Če se spustim nižje, se izpiše delovni čas. V zavihkih so na voljo še slike in komentarji, kar pride prav, ko iščeš restavracijo ali gostilno. Mnenja gostov so zagotovo pomemben dejavnik pri takšnih izbirah.

  V nekaj minutah sem v Mobitelovem centru. Plačam položnico in ker še nisem jedel, v Odpiralnih časih poiščem najbližjo ponudbo hrane. Ko pojem, izberem novo destinacijo. To lahko ponavljam, dokler se ne izprazni baterija. Za avanturiste po duši manjka gumb Naključno, ki bi nas napotil na katero izmed tisočih lokacij v Sloveniji ali okolici. Bi znalo bit zanimivo.

  Če tvoj mobitel nima GPS-a ali pa uporabljaš drug OS, nič hudega! Zate so razvijalci pripravili drugo možnost. Z mobitelom obišči spletno stran http://odpiralnicasi.com in samodejno boš preusmerjen na mobilni iskalnik, v katerega vpišeš svojo trenutno lokacijo ter poiščeš željeno destinacijo.

  Razvijalci ne počivajo in storitev ves čas nadgrajujejo ter dodajajo dodane možnosti. Ena izmed zadnjih in najbolj zanimivih je dodana t.i. augmented reality oziroma nadgrajena resničnost, zgoraj prikazano na Androidni različici. Omogoča, da skozi oči vgrajenega fotoaparata vidimo okolico z dodanimi podatki iz aplikacije.

  Zagotavljam ti, da bo aplikacija ostala na tvojem mobitelu in jo boš redno uporabljal. Če poznaš nov lokal ali opaziš, da kakšna lokacija v aplikaciji manjka, jo lahko na spletni strani Odpiralni časi dodaš in tudi sam pripomoreš k boljši uporabi.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1045
24. september 2013
Odpiralni časi - predstavitev aplikacije
Aplikacije