• Okolju prijazna mobilna telefonija

  24. september 2013 - Tehnik

  Vse več mobitelov je izdelanih iz reciklirane plastike, za polnjenje uporabljajo solarne celice, vedno več operaterjev pa poskrbi za okolju prijazno odstranitev odsluženih mobitelov in baterij. V nadaljevanju predstavljamo nekaj novosti v ponudbi okolju prijaznih mobitelov, Nokiin Eko senzor in še kaj ...

  Tudi Nokia razvija koncepte, ki bodo v prihodnosti pomagali zmanjšati vpliv na okolje. Ena izmed takšnih naprav je Eko senzor. Sestavljen je iz dveh delov: mobitela in senzorja, ki zaznava ter analizira spremembe v okolju, vremenske razmere, analizira pa tudi nekatere podatke o telesnem stanju posameznika (npr. srčni utrip). Senzor bomo lahko nosili na zapestju, napravo pa prilagodili svojim potrebam. V Nokii želijo ustvariti napravo, ki bo čimbolj neodvisna od neobnovljivih virov energije, omogočala čim manjšo porabo energije in se polnila predvsem z uporabo solarnih celic, ki bodo nameščene na senzor.

  Sony Ericsson je v okviru s svojega programa Green Heart že predstavil nekaj okolju prijaznih mobitelov. Pri oblikovanju in proizvodnji teh mobitelov ne uporabljajo okolju škodljivih snovi, navodila za uporabo niso več priložena, ampak so shranjena kar na mobitelu, zasloni so energetsko varčni, pri izdelavi pa se uporablja reciklirana plastika. Le nekaj dni nazaj  so napovedali še dva takšna mobitela: Sony Ericsson Hazel in Sony Ericsson Elm.

  Tudi v Mobitelu smo v ponudbo letos vključili prvi mobitel s solarnimi celicami - Samsung E1107. Mobitel je preprost za uporabo, preprosto pa je tudi polnjenje baterije, saj je Samsung E1107 prvi mobitel na našem trgu, ki se polni s pomočjo sončne energije. Za to poskrbijo solarne celice na hrbtu mobitela.

  Kmalu pa bo v naši ponudbi tudi prvi mobitel z zaslonom na dotik, ki ga lahko polniš s pomočjo solarnih celic - Samsung Blue Earth. Okolju prijazen mobitel je izdelan iz recikliranih plastičnih steklenic. Varčen je tudi polnilnik, pozabili pa niso niti na okolju prijazno pakiranje, tako je embalaža narejena iz recikliranega papirja. Uporabniški vmesnik omogoča prehod v Eko način, s pomočjo katerega prihraniš energijo ali izračunaš svoj CO2 odtis (če polinkamo na izračun, bo kul) z zgolj enim klikom.

  Ekološko usmerjenih aplikacij(lahko samo Eko) za mobitele je veliko, vendar pa so večinoma prirejene za ameriški trg. Aplikacije so namenjene merjenju CO2 odtisa, računanju prihranka ob smotrni rabi energije, iskanju okolju prijaznih izdelkov, itd. No, kdo bo prvi v Sloveniji razvil eko-aplikacijo sicer ne vemo, ampak upajmo, da se bo kmalu kdo odločil za ta podvig.

  Bodi Eko!

  Uporabniki mobilnih telefonov po vsem svetu vsako leto odvržejo ogromno količino mobilnih telefonov in baterij, žal pa niso vsi odstranjeni na okolju prijazen način. Če se boš lotil/a zimskega čiščenja, pobrskaj po predalih, mogoče se v njih skriva še kakšen odslužen mobitel ali baterija. Prinesi ga v Mobitelov center in nam pomagaj poskrbeti za njihovo okolju prijazno odstranitev. V zahvalo ti podarimo še EKO-majčko.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1253
24. september 2013
Okolju prijazna mobilna telefonija
Novice