• /PublishingImages/opera_mini_ipad-meni.jpg

  Opera Mini 6 za iPhone in iPad - hiter in zmogljiv spletni brskalnik

  23. september 2013 - Alja Isaković

  iOS uporabniki lahko od danes naprej v App Store brezplačno dobimo najnovejšo različico spletnega brskalnika Opera Mini 6, ki je sicer že od marca na voljo za Android naprave. Nova različica Opere Mini poleg iPhone-a končno podpira tudi iPad, na iOS naprave pa prinaša zmogljiv in hiter brskalnik, neomejeno število zavihkov, enostavno deljenje povezav in še marsikaj zanimivega.

  Dovolj zavihkov tudi za zahtevnejše uporabnike

  Opere Mini 6 je za razliko od privzetega Applovega brskalnika Safari veliko bolj podoben namiznim brskalnikom. Na začetni strani si lahko nastavimo 9 bližnjic do priljubljenih spletnih strani, meni aplikacije pa skriva še več orodij in različnih nastavitev.

  Opera Mini 6 iPad - meni

  Zahtevnejši uporabniki boste gotovo navdušeni nad tem, da lahko v navigacijski vrstici dodajamo poljubno število zavihkov. Safari je namreč v mobilni različici omejen na 8 ali 9 oken, pri novi Operi Mini pa zgornje meje še nisem našla. Med testiranjem na iPad-u 2 sem recimo brez težav preklapljala med več kot 20-imi zavihki; kaj več v praksi verjetno ne bomo niti potrebovali.

  Hitro nalaganje strani

  Opera Mini se pri odpiranju različnih strani dobro izkaže, po par sekundah se v celoti prikažejo tudi bolj zahtevne spletne strani. Navdušujoče hitro je tudi preklapljanje med zavihki in prehajanje med stranmi (naprej in nazaj) v oknu. Pri slednjem se vsekakor Safari lahko le skrije.

  Opera Mini 6 iPad - zavihki

  Hitro nalaganje Opera zagotavlja s posebno kompresijo podatkov na lastnih strežnikih, ki naj bi uporabnikom zagotavljala do 90 % manjšo količino prenesenih podatkov. Ali, drugače povedano, strani se zato nalagajo hitreje, cena podatkovnega prenosa pa je pri uporabi mobilnega omrežja nižja. Vsekakor pohvale vredno!

  Deljenje preko družabnih omrežij, sinhronizacija zaznamkov

  Med ostalimi uporabnimi funkcijami velja omeniti predvsem možnost enostavnega deljenja katerekoli strani preko Facebook-a, Twitter-ja ali storitve My Opera. Uporabna je tudi brezplačna storitev Opera Link, s pomočjo katere sinhroniziramo zaznamke med mobilno in namizno različico brskalnika Opera. Applov brskalnik Safari podobno storitev ponuja le naročnikom (zaenkrat še) plačljive storitve MobileMe.

  Opera Link banner

  V primerjavi s Safarijem pri Operi Mini pogrešam le nekaj malenkosti. Najbolj opazno je pomanjkanje priporočil iskalnih nizov pri uporabi iskalnika v orodni vrstici. Poleg tega povečevanje strani v Operi ne dela tako dobro kot dvojno tapkanje v Safariju, tako da je v Operi še najbolj uporabno kar stiskanje dveh prstov (angl. pinch).

  Povzetek

  Kljub temu Opera Mini 6 nedvomno ponuja zelo dobro, predvsem pa hitro alternativo privzetemu spletnemu brskalniku Safari. Brskalnik Opera bo verjetno navdušil predvsem zahtevnejše uporabnike, sploh tiste, ki radi uporabljate več zavihkov. Glede na to, da je brskalnik na voljo brezplačno v App Store, se ti ga vsekakor splača preskusiti.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
251
24. september 2013
Opera Mini 6 za iPhone in iPad - hiter in zmogljiv spletni brskalnik
Aplikacije
iOS