• /PublishingImages/balsamiq-mockup-phone-app.jpg

  Orodja za načrtovanje uporabniškega vmesnika [M:Android]

  23. september 2013 - Alja Isaković

  Pri načrtovanju aplikacij je ponavadi koristno, da vnaprej izrišemo željen uporabniški vmesnik. Tako dobimo boljšo predstavo o videzu aplikacije in lažje določimo potencialne težave. Poglejmo si, katera orodja lahko uporabimo za načrtovanje uporabniškega vmesnika Android aplikacij.

  Svinčnik in papir

  Na začetku sta ponavadi najboljše orodje kar dobra stara svinčnik in papir, ki omogočata hiter izris idej. Pri tem si lahko pomagamo s papirnato predlogo. Predloga, ki jo lahko natisnemo tudi na A4 liste, ponuja ogrodja za različne Android telefone in mrežo, ki olajša risanje komponent.

  UI Stencils - Android Stencil Kit

  Vir: http://www.uistencils.com/

  Za bolj natančno risanje pa lahko na strani UI Stencils za 24,95 $ dobimo Android šablono z osnovnimi ikonami. Brezplačno pa si lahko tudi natisnemo osnovno predlogo.

  Spletne in namizne aplikacije

  Seveda pa obstajajo tudi bolj sodobna orodja, ki nam pomagajo pri načrtovanju, tudi če nimamo risarskih spretnosti.

  MockFlow - sodelovanje, risanje, prototipiMockFlow je zmogljiva spletna aplikacija za načrtovanje uporabniškega vmesnika, ki ponuja tudi predlogo za Android aplikacije. MockFlow je enostaven za uporabo, namesto spletne aplikacije lahko uporabimo tudi namizno različico, ki s pomočjo Adobe AIR deluje na vseh operacijskih sistemih in omogoča delo v nepovezanem (offline) načinu in sinhronizacijo.

  MockFlow Android Mockup

  Program MockFlow

  Med zanivimi funkcijami najdemo tudi:

  • sodelovanje z drugimi uporabniki,
  • prostoročno risanje po predlogi (whiteboard način) in
  • ustvarjanje kazala aplikacije ter povezovanja strani v delujoči prototip.

  V brezplačni različici smo omejeni na en projekt, 4 strani in 2 urejevalca, za 59 $ na leto pa se znebimo vseh omejitev in dobimo dostop do dodatnih funkcij.

  DroidDraw - GUI programiranje za napredne uporabnike

  Za napredne uporabnike je zanimiva (in brezplačna) alternativa DroidDraw, ki je na voljo preko spleta ali kot namizna aplikacija za vse operacijske sisteme. DroidDraw nam omogoča, da preko načrtovanja uporabniškega vmesnika v Javi programiramo aplikacije za Android.

  DroidDraw UI

  Program DroidDraw

  Balsamiq - zanimiv in preprost stil

  Če iščeš kaj bolj preprostega, velja preiskusiti tudi program Balsamiq Mockups, ki sicer ne ponuja posebnih predlog za Android aplikacije, vendar je zaradi preprostega stila dokaj univerzalno uporaben. Balsamiq je v Adobe AIR različici na voljo kot namizna aplikacija, brezplačno pa jo lahko preiskušamo 7 dni. Za 79 $ lahko nato kupimo licenco za neomejeno uporabo.

  Balsamiq Phone App Mockup

  Program Balsamiq

  Eclipse GUI vtičnik

  Če pri razvoju Android aplikacij uporabljaš Eclipse, lahko preizkusiš tudi vtičnik Wireframe Sketcher s posebno Android šablono.

  Predloge za Photoshop in ostale programe

  Če ti Photoshop ne dela težav, lahko za načrtovanje Android aplikacij uporabiš eno izmed sledečih predlog:

  Android 2.2 GUI by thiago silva

  Predloga za Photoshop

  Predloge za Android aplikacije najdeš tudi za programe:

  Katero orodje izbrati?

  Možnosti je torej kar nekaj. Od klasičnega risanja na papir do zmogljivih programov, s pomočjo katerih lahko pripravimo celo delujoče prototipe. Končna izbira orodja je odvisna od kompleksnosti aplikacije in poznavanja različnih orodij. Vsekakor pa je tudi pri mobilnih aplikacijah koristno, da vnaprej pripravimo načrt za uporabniški vmesnik, saj bomo z dobrim načrtovanjem prihranili čas in trud pri končni izdelavi.

  Risanje

  Katero orodje oz. način pa se tebi zdi najbolj uporaben za načrtovanje uporabniškega vmesnika?

  Dodatne povezave:

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
218
24. september 2013
Orodja za načrtovanje uporabniškega vmesnika [M:Android]
Novice
Android