• /PublishingImages/pametne-pocitnice_aplikacije.jpg

  Pametne počitnice (1. del)

  23. september 2013 - Alenka Selčan

  Poletje je odločno tu in počitnice so znova ena od glavnih tem. Privoščili si jih bomo žepu primerno in za marsikoga bo dovolj že nekaj prostih dni v družbi svojih najdražjih. Nekatere bo zamikal dopust, drugačen od delovnega, s tehnologijo prežetega vsakdana. Si še predstavljate, kako je preživeti nekaj dni v popolni nedosegljivosti, nekaj dni brez neskončnega informiranja in zapeljivih vitic socialnega mreženja? Pa vendar, ker je življenje brez pametnih naprav človeku tretjega tisočletja skorajda nepredstavljivo, bomo namesto sanjarjenja o robinzonskih počitnicah raje pregledali nekaj aplikacij, ki so kot nalašč za lajšanje popotniškega koraka.

  Kam se podati v širni svet? Če vas mikajo eksotične in oddaljene destinacije, ste svojo poceni letalsko karto kupili že pred nekaj meseci na Skyscannerju ali podobni spletni strani. Marsikje so v predprodaji cenejši tudi prevozi z vlakom. Če vam usklajevanje različnih prevoznih sredstev predstavlja težave, naj vam pri tem pomaga TripIt, aplikacija, ki bo shranila vaše karte, rezervacije hotela ali najema avtomobila ter poskrbela, da na poti ne boste zamudili ničesar, kar vas zanima.

  Veliko lahko storimo, še preden se podamo na pot, in vse se začne s pakiranjem. Za nasvet o tem, kaj vzeti s sabo, ni vedno priporočljivo spraševati dobronamernih mam, ki bi še za tropske kraje spakirale pol zimske opreme. Izkušeni popotniki vam bodo preprosto rekli “manj je več” in ker vam zlato pravilo pregleda osnovne opreme “vozovnica-denar-potni list“ najbrž ne zadostuje, naj vam bo v pomoč aplikacija Stow. Seznam obvezne opreme lahko sestavite sami, na voljo pa so vam tudi že vnaprej pripravljeni seznami za pogostejše oblike potovanja.

  Vsem, ki poletne vročine ne boste preživljali ob valovih slovenskega morja, niti v hladu domačih planin ali rečic, priporočamo, da si pred začetkom potovanja ogledate, kako je za Mobitelove uporabnike poskrbljeno v tujini (http://www.mobitel.si/ceniki/info/ceniki-gostovanja.aspx). Da ne bi nehote prenašali podatkov v tujih omrežjih in si tako povzročili nepričakovane stroške, lahko prenos podatkov po želji vključite ali izključite. Če paketnega prenosa podatkov v tujini ne potrebujete, pošljite na 1918 SMS z vsebino TUJINA PODATKI NE, če pa si paketnega prenosa znova zaželite, na isto številko pošljite SMS z vsebino TUJINA PODATKI DA.

  Za kakovostno uporabo pametnih naprav tudi onkraj slovenskih meja se splača že doma opremiti z eno od aplikacij, ki obveščajo o najbližjih brezplačnih Wi-Fi točkah. Vse, ki jih delo ne zamika, ko so na počitnicah, bo za tovrstno iskanje očaral Worksnug, deloholiki pa naj se rajši pomagajo z Wi-Fi map, Free Wi-Fi finder, Wi-Fi locator in podobnimi iskalniki.

  Hitro boste našli kavarnico, kjer boste poleg brezplačnega brskanja za novimi informacijami o lokalni ponudbi in zanimivostih morda lahko celo napolnili baterijo vaše pametne naprave. Ker to pomeni, da boste polnjenje najbrž morali zaupati natakarju, boste v izjemno sončnih krajih zagotovo mirnejši, če vas bo spremljal kateri od zelenih in sploh ne pretirano dragih polnilcev na sončne celice. Z baterijo lahko varčujete tudi tako, da si namestite aplikacijo Inteligent screen mode, ki zatemni zaslon takoj, ko mobitel odložite na mizo in ga osvetli, ko ga znova primete v roke; ali pa preprosto naložite Easy battery saver.

  Preberi tudi drugi del Pametnih počitnic.

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
192
17. marec 2014
Pametne počitnice (1. del)
Aplikacije
Android, iOS