• /PublishingImages/potovanja_poletje.jpg

  Pametne počitnice (2. del)

  23. september 2013 - Alenka Selčan

  Končno ste na trdo zasluženih počitnicah. Medtem ko se vaš jekleni konjiček, ki vas je s pomočjo GoogleMaps pripeljal na cilj, pregreva na soncu, se vi prepuščate blagodejnim učinkom toplega morja in sproščanju v senci borovcev. Možgani so na paši in prav je tako. A glej ga zlomka - vaša počitniška glava je pravkar pozabila, kje ste parkirali! Panika? Sploh ne. Ker ste se za svoj dopust dobro pripravili, ste na svoj pametni mobitel naložili Where’s my car? aplikacijo, s katero bi se odlično znašli tudi v španski vasi.

  Pravite, da ste poležavanje na morju zamenjali za aktivnejše počitnice? Če ste strastni ljubitelj glasbe in plesa, ste se najbrž odločili za obisk enega od nekajdnevnih festivalov z več tisočglavo množico. Potemtakem vas ne skrbi le lokacija vašega avtomobila – v hitro rastočem kampu je namreč cela umetnost najti svoj šotor, kaj šele prijatelje, ki so se medtem izgubili v plesni množici. A tudi za to je rešitev. Z AR-aplikacijo Festival Ready bo vaša festivalska izkušnja precej lažja, le mobitela ne izgubite, saj vas v tem primeru lahko reši le Where’s my droid? aplikacija. In, dragi ljubitelji glasbe, da boste spoznali čimveč nove glasbe, si pred obiskom festivala ne pozabite naložiti tudi legendarnega Shazam-a.

  Mogoče pravkar raziskujete skrite kotičke znamenitega velemesta. Googlovih očal najbrž še nimate, a vseeno lahko dopustite, da vam pomaga nadgrajena resničnost. Veliko metropol se ponaša z odličnim informacijskim sistemom in prav nič se ne zamudite, če preverite, kako je mesto videti v AR-načinu. Naj vas pot vodi v Barcelono, Rio de Janeiro ali kam drugam po svetu - zadostuje zgolj pogled prek pametne naprave z eno od AR-aplikacij (GeoTravel, GeoGoogle, Wikitude, Junaio ali Layar) in že vam je na voljo nov sloj informacij, za iskanje katerih bi po klasični poti porabili precej več časa. Hitro boste našli vse turistične obrate, od hostla do železniške postaje. Morda se boste zabavali tudi z bolj domiselnimi, kot je na primer StreetMuseum, ki sprehajalcem londonskih ulic omogoča, da opazujejo, kako je bilo mesto videti v preteklosti.

  Zdaj, ko ste prepotovali pol sveta in se vaš mobitel šibi od naloženih fotografij novo stkanih vtisov in nepozabnih trenutkov, je čas, da se spomnite na vse tiste, ki so še vedno doma, ujeti v svoj vsakdan. Pa ne le tako, da na svoj Facebook objavite deset albumov vašega potovanja. Mar se v času, ko svetu vladajo Instagram, Vine in socialno mreženje, nihče več ne spomni, kako lepo je bilo nekoč prejeti razglednico? Preveč staromodno? Preveč predinternetno? Se strinjam. Pa vendar bi rada videla, da se v nabiralniku – torej tisti režeči se škatli ob vhodu, v katero poštar meče zgolj lačne položnice z mojim imenom – občasno znajde tudi kaj drugega. Nekaj prijaznega. Nekaj osebnega. Da, dragi prijatelji, želim si prejeti razglednico! In ko se naslednjič spogleduješ s kamero svojega mobitela na tistem rajskem otočku, festivalu ali zakotni ulici velemesta - spomni se name in mi s Printic pošlji čisto pravo, natisnjeno fotografijo svojega širokega nasmeha, ki med zobmi poleg sreče počitniške duše razkriva tudi ostanke pravkar zaužite lokalne specialitete.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
193
17. marec 2014
Pametne počitnice (2. del)
Aplikacije
Android, iOS