• /PublishingImages/helius-smart-pills-tablet-patch.jpg

  Pametne tablete prihodnosti se bodo pogovarjale z našimi mobiteli

  24. september 2013 - Alja Isaković

  Svetovna zdravstvena organizacija ugotavlja, da nas ima kar 50 % težave s pravilnim jemanjem predpisanih zdravil. Za kronične bolnike je lahko to izjemno nevarno, neustrezno predpisovanje zdravil pa poleg zdravstvenih tveganj povzroča tudi velike stroške. Futuristična rešitev za te težave se skriva v tabletah, opremljenih z majhnimi senzorji, ki pametnim telefonom samodejno sporočijo čas in dozo zaužitja.

  V aplikacijskih trgovinah najdemo vse več aplikacij za sledenje jemanja zdravil, kar potrjuje težave s pozabljivostjo. Pillboxie (iPhone), MedHelper (Android, iOS), My PillBox (Android), iPharmacy (Android, iOS) ter za ženske specializirane aplikacije kot sta npr. Lady Pill Reminder (Android) in myPill (iPhone) so le vrh ledene gore. A tudi pri tovrstnih aplikacijah obstaja možnost človeške napake, sploh pri jemanju več zdravil hkrati. Pred časom se je tako pojavila aplikacija MedSnap ID, ki s pomočjo fotografij pomaga pri identifikaciji zdravil.

  Aplikacija MedSnap za prepoznavanje zdravil

  A kalifornijsko podjetje Proteus Digital Health razvija še bolj zanesljivo rešitev, imenovano Helius. Pametne tablete, ki s pomočjo obliža na koži komunicirajo z mobitelom ter natančno beležijo čas, količino in vrsto zaužitega zdravila, ko le-ta pride do želodca. Aplikacija lahko o tem preko sporočila obvesti celo zdravnika ali bližnje sorodnike, možno bi bilo tudi samodejno tvitanje. Sliši se kot znanstvena fantastika, pa vendar je tehnologija elegantno preprosta.

  Čarovnija se skriva v izjemno majhnih senzorjih, ki so sestavljeni iz dveh, za človeško telo celo potrebnih, mineralov: magnezij in baker, na zrnu peska. Za potrebno energijo poskrbi kar kislina v želodcu. Ko tableta s takim senzorjem pride v želodec, se senzor lahko identificira majhnemu obližu, ki ga pacient nosi na koži. Obliž poleg tega beleži tudi vitalne znake, aktivnost in spanje. Vsi ti podatki se prenesejo v aplikacijo, ki je na voljo tudi na raznih mobilnih napravah, tako pacientu kot zdravstvenemu osebju in skrbnikom. Podrobno predstavitev tehnologije si lahko ogledaš v predstavitvenem videu.

  Še bolj nenavadno je to, da isto podjetje sodeluje tudi z Motorolu pri razvoju pametnih tablet za generiranje gesel. Tablete bi v tem primeru ob zaužitju ustvarile unikatno avtentikacijsko geslo za večjo varnost. Če se ti ob tem ježijo dlake po telesu, ti skoraj raje ne omenjam, da so v razvoju tudi mikroroboti, ki bodo kar znotraj telesa iskali znake bolezni.

  Pametni telefoni in razne nosljive tehnologije, ki se v zadnjem času pojavljajo, pravzaprav še niso nič v primerjavi s pametnimi tehnologijami prihodnosti, ki bodo v neposredni interakciji z našimi telesi. Seveda pa v primeru pametnih tablet hitro pridejo v igro še razni etični in zdravstveni pomisleki. Nam zaupaš, kakšno je tvoje mnenje o tovrstni tehnologiji?

  Vir: BBC

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
557
24. september 2013
Pametne tablete prihodnosti se bodo pogovarjale z našimi mobiteli
Aplikacije