• /PublishingImages/SlideIT-bannerFB.jpg

  Pametnejše, lepše in hitrejše Android tipkovnice

  23. september 2013 - Alja Isaković

  Kljub temu, da naši telefoni postajajo vse pametnejši, zasloni na dotik pa vse večji, je tipkanje po njih še vedno pogosto prepočasno in nerodno. A na srečo lahko svoje Androidne sopotnike obogatimo z vrsto aplikacij, ki poskušajo tipkanje olajšati s pametjo, prilagodljivostjo in nenavadnimi oblikami.

  Če ti sistemska Android tipkovnica ne ustreza, je na srečo na Android Marketu Google Play na voljo vse več alternativ. Med najbolj znanimi izzivalci je gotovo Swype s t.i. "vlepkanjem" (kombinacijo vlečenja in tipkanja po zaslonu), a podporo za vlepkanje dandanes najdemo že v kopici drugih aplikacij, kot je npr. TouchPal. Zato si tokrat poglejmo še nekaj drugih pristopov k hitrejšemu / lažjemu / prijetnejšemu tipkanju!

  Pametne tipkovnice pišejo namesto tebe

  SwiftKey X Keyboard

  SwiftKey X na prvi pogled zgleda kot čisto običajna QWERTZ tipkovnica. Njena super moč se skriva v pametnem predvidevanju besed, in to ne le trenutne besede na podlagi že natipkanih črk, ampak tudi najbolj verjetne naslednje besede (brez skrbi, aplikacija še ne zna brati misli). Namestitev je prijetno enostavna, pohvalno je tudi to, da lahko že takoj kot glavni jezik izberemo in namestimo slovenščino. Izbiramo lahko tudi med par različnimi temami, pregledujemo statistiko uporabe in aplikaciji omogočimo, da se uči iz našega stila pisanja na družabnih omrežjih ali SMS-anja.

  Aplikacija je nedvomno zasluženo pobrala nagrado za najbolj inovativno mobilno aplikacijo MWC 2012, podrobneje pa smo jo tik po izidu že predstavili na Tehniku. Brezplačno različico aplikacije lahko uporabljaš en mesec, polna različica pa stane 2,99 €. Na voljo je tudi posebna različica za Android tablice.

  Siine

  Siine je šele mesec stara aplikacija, ki ponuja elegantno QWERTZ tipkovnico z vrsto naprednih bližnjic. Na voljo je denimo zelo izvirno orodje za hiter in intuitiven vnos ure ter datumov in mala vojska bližnjic za vnos poljubnih fraz. Fraze lahko seveda enostavno urejamo in dodajamo, tudi s prenosom dodatnih zbirk (mene so takoj očarali mačji smeškoti :)). S pomočjo vseh teh bližnjic je sporočila skoraj mogoče pisati brez uporabe posameznih črk. Škoda je le, da zaenkrat aplikacija podpira le angleščino, kar žal pomeni tudi, da nimamo na voljo šumnikov. Upajmo, da se bodo vsaj šumniki uspeli prebiti v naslednjo nadgradnjo, sicer pa je Siine zaenkrat v trgovini Google Play na voljo popolnoma brezplačno.

  Tipkovnice po meri za vsak stil in zaslon

  SlideIT

  Če te pri tvoji obstoječi tipkovnici moti pomanjkanje barv, se ti vsekakor splača preizkusiti aplikacijo SlideIT, ki ponuja bogat nabor barvitih tem za vse stile in priložnosti (moža sem že razveselila z namestitvijo čigumi roza tipkovnice ;)). Poleg tega podpira tudi kopico jezikov, vključno s slovenščino, vlepkanje in raznovrstne nastavitve tipkovnice (velikost, razmak med tipkami ipd.). Tako kot SwiftKey, tudi SlideIT ponuja brezplačno različico s polno funkcionalnostjo za omejen čas (15 dni), polna različica pa je nekoliko dražja - 4,51 €.

  Aplikaicja SlideIT

  GO Keyboard

  Če potrebuješ le del funkcionalnosti SlideIT in za tipkovnico ne želiš posebej plačevati, je spodobna alternativa tudi aplikacija GO Keyboard, ki prav tako ponuja dostojen nabor dodatnih tem in jezikov (vključno s slovenščino), podporo za lastna ozadja na tipkovnici, podporo za vlepkanje in različne zvočne teme. S to brezplačno aplikacijo lahko tako brez težav na svoj Android namestiš npr. zvok in videz iPhone tipkovnice ali pa kaj povsem drugega.

  Aplikacija GO Keyboard

  Posebne tipkovnice za hitrostne mojstre

  MessagEase Keyboard

  Če pa iščeš nekaj povsem drugačnega, kar ti bo omogočilo predvsem hitro pisanje, je morda zanimiva izbira aplikacija MessagEase, ki temelji na devetih velikih tipkah za lažje enoročno pisanje. Zaradi velikih tipk je pisanje po tej tipkovnici zelo natančno, vendar je potrebno kar nekaj vaje, da se navadimo na pozicijo vseh črk; pri učenju si sicer lahko pomagamo tudi z igrico MessagEase Game. Tipkovnica je zaradi oblike bolj uporabna v pokončnem načinu, zaenkrat pa žal še ne ponuja podpore za slovenščino in naše ljube šumnike. A glede na to, da je na voljo brezplačno, se jo splača vsaj preizkusiti.

  8pen

  Čisto posebno izkušnjo ponuja tudi aplikacija 8pen, pri kateri s prstom krožimo okoli štirih sektorjev na zaslonu. Prijatelj, ki še ni prebral podrobne predstavitve na Tehniku, bo s to tipkovnico brez tvoje pomoči stežka naskrivaj poslal SMS na tvojem telefonu. Da bi uporabnikom olajšali spoznavanje s to nenavadno tipkovnico, so tudi pri 8pen nedavno izdali simpatično igrico, v kateri spoznavamo položaje črk in vadimo krožno izbiranje le-teh. Menda vaja dela mojstra, žal pa je bila tudi ta tipkovnica zasnovana za angleški jezik. Sama aplikacija v trgovini Google Play stane 0,99 €, a na srečo je vsaj igrica 8pen Wordcup brezplačna.

  Katero tipkovnico pa ti najraje uporabljaš na svojem Android telefonu?


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
335
24. september 2013
Pametnejše, lepše in hitrejše Android tipkovnice
Aplikacije
Android