• /PublishingImages/pametno_nakupovanje.jpg

  Pametno nakupovanje

  23. september 2013 - Alenka Selčan

  Dragi potrošniki, bi tudi vi radi vedeli več o produktih, ki jih kupujete, a nimate ne časa ne volje za informiranje in neskončno brskanje po spletnih straneh? Kar nekaj vode je že preteklo, odkar sem se ravno zaradi možnosti tovrstnih aplikacij navdušila nad pametnimi mobiteli. Naj gre za primerjavo cen s preprostim odčitavanjem črtne kode izdelka pred nakupom, sestavo in vrednost hrane, ki jo nameravam zaužiti, ali za etične pogoje dela, v katerih je nastala obleka, ki si jo želim kupiti – vse to se je izrisovalo v navideznem oblačku nad mano, ko sem kupovala svoj prvi android v upanju, da bom kaj kmalu postala ozaveščen in preudaren potrošnik.

  Pametno nakupovanje

  Že štiri leta je minilo, odkar so prepoznavanje objektov in produktov predstavili s konceptom tehnologije Sixth Sense . Kmalu zatem so se pojavile prve tovrstne aplikacije tudi za glavne operacijske sisteme pametnih mobitelov. Tudi od Google Glass pričakujemo, da bodo z aplikacijami nadgrajene resničnosti pripomogla k bolj ozaveščenem nakupovanju. Si predstavljate, da med nakupom le s pogledom ošvrknete črtno kodo na embalaži samooklicanih zdravih žitaric in že se vam izpiše njihova dejanska sestava, ki jo spremlja še informacija, če so bile vzgojene ekološko ali če nemara vsebujejo gensko spremenjeno koruzo?

  Vse to je mogoče že nekaj časa – s pametnim mobitelom, v pravi državi, je za pametno nakupovanje res prednost. “Odčitaj, preveri in izberi boljše”, je moto mnogih aplikacij. Potencialni kupec, ki z aplikacijo RedLaser odčita črtno kodo, poleg informacij o produktu hitro zve, če je taista reč na voljo ceneje v bližnjih ali spletnih trgovinah. Podobno ponuja že šesta različica Shopsavvy - mobilna denarnica, ki ne le predlaga najnižjo ceno, temveč omogoča takojšnji mobilni nakup izbranega najcenejšega izdelka. Že dve leti med nakupovanjem z aplikacijo Fooducate Američani lahko preverjajo hranilno vrednost in kakovost hrane, ki je ocenjena na skali od A do D. Svojo slavo je v teh dneh zagotovo doživela aplikacija Buycott. Letošnji 25. maj je namreč poleg v brisačo ovitih ljubiteljev Štoparskega vodnika po Galaksiji zaznamoval tudi svetovni, a medijsko prezrt protest proti Monsantu, mogočni koorporaciji, ki slovi predvsem po svojih gensko spremenjenih živilih in po proizvodnji pesticidov. Aplikacije so se razveselili zlasti aktivisti in zaskrbljeni potrošniki, ki želijo pred nakupom preveriti izvor hrane in ugotoviti, če vsebuje gensko spremenjene organizme ali katero od “ducata nevarnih”, človeku škodljivih, karcenogenih substanc.

  Socialno ozaveščenim kupcem, ki se zavzemajo za pošteno trgovino in še bolj poštene delovne pogoje, bo prav prišla aplikacija free2work, ki opozori, če je bil izdelek ustvarjen z novodobnim sužnjelastniškim odnosom ali z izkoriščanjem otroške delovne sile.

  Seveda obstajajo aplikacije za pametne nakupe tudi na tej strani oceana, a le malo je takih, ki so na voljo z informacijami o lokalnih izdelkih in v lokalnem jeziku. Slovenski kupec bo torej moral biti precej bolj zavzet za ozaveščeno nakupovanje in verjetno bo minilo še nekaj časa, preden bo lahko pred nakupom res kakovostno preveril svoj nakupovalni voziček. A ker se vztrajnost praviloma splača, upam, da bodo tovrstne aplikacije rasle in zajemale vse več produktov, vključno s slovenskimi.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
188
17. marec 2014
Pametno nakupovanje
Aplikacije