• /PublishingImages/Google_Drive-screenshots.jpg

  Pazi se Dropbox, prihaja Google Drive!

  23. september 2013 - Alja Isaković

  Priljubljene storitev Dropbox, ki omogoča shranjevanje in enostaven dostop do dokumentov v oblaku, verjetno ni potrebno posebej predstavljati. Od danes naprej bo podobno funkcionalnost in 5 GB brezplačnega prostora začel ponujati Google Drive, ki se seveda odlično počuti tudi na Android telefonih.

  Google Drive za Windows, Mac, Android in na spletu s 5 GB

  O obstoju Google Drive se je šušljalo že dlje časa, uradno najavo pa smo dočakali šele danes. Google Dokumenti sicer že nekaj časa podpirajo tudi možnost nalaganja poljubnih datotek, a vseeno enostavnost uporabe ni bila primerljiva s storitvijo Dropbox. Z novo storitvijo Drive je Google vsekakor predstavil spodobnega konkurenta Dropbox-u in še marsikaj več.

  Google Drive na različnih napravah

  Med najbolj zanimivimi funkcijami je nedvomno integracija z Google Dokumenti in drugimi Googlovimi storitvami, kot je denimo Google+, kmalu tudi Gmail. Uporabna zna biti tudi možnost iskanja po besedilu skeniranih dokumentov in slik; podobno funkcionalnost sicer že ponuja Evernote, storitev za shranjevanje beležk v oblaku. Google Drive naj bi omogočal odpiranje 30 različnih formatov datotek tudi v primeru, da nimamo nameščenih posebnih programov (npr. Adobe Illustrator in Photoshop). Podprto pa je seveda tudi deljenje datotek ali map z drugimi uporabniki, v povezavi z Dokumenti pa tudi skupno delo in shranjevanje različnih verzij dokumentov.

  Google Drive v Play Store

  Google Drive je ob izidu na voljo tudi v obliki Windows, Mac in Android aplikacije, s katerimi bo shranjevanje, deljenje in dostop do dokumentov še bolj priročno. V kratkem naj bi bila na voljo tudi iOS verzija aplikacije. Seveda pa lahko do storitve dostopamo tudi preko strani http://drive.google.com, vendar bo Google dostop do nove storitve postopoma omogočal Google uporabnikom (sama sem zaenkrat še na čakalnem seznamu :() . Med čakanjem na vklop dostopa si lahko za več informacij pogledaš spodnji predstavitveni video:

  Dropbox sicer pri podpiranju različnih platform ohranja manjšo prednost, saj poleg namiznih operacijskih sistemov Windows, Mac in Linux ponuja uradne aplikacije za Android, iOS ter BlackBerry naprave. Vendar za razliko od Google Drive Dropbox v osnovi ponuja le 2 GB brezplačnega prostora; le-tega lahko sicer z uspešnimi priporočili po 500 MB naenkrat povečamo do 16 GB.

  Google Drive torej že v izhodišču ponuja več brezplačnega prostora, 5 GB. Vse zagrete uporabnike Google Dokumentov pa bo razveselila tudi novica, da imamo tudi pri Dokumentih sedaj na voljo 5 GB prostora (do sedaj smo namreč imeli le 1 GB). V čast nove storitve Google Drive se bo nekoliko povečala tudi Gmail kvota in sicer iz 7,5 GB na 10 GB.

  Microsoft SkyDrive za Windows, Mac, Windows Phone, iOS in na spletu s 7 GB

  Google pa ni edini, ki želi Dropboxu prevzeti monopol nad našimi dokumenti v oblaku. V ponedeljek je tudi Microsoft najavil nove Windows in Mac aplikacije za storitev SkyDrive, ki je že nekaj časa na voljo za Windows Phone in za iOS naprave (za Android so zaenkrat na voljo le neuradne aplikacije). SkyDrive sicer ponuja kar 7 GB brezplačnega prostora, do pred kratkim celo 25 GB.

  Microsoft SkyDrive za Windows, Mac, Windows Phone, iOS

  Se pravi, Google zaenkrat še ignorira Applov iOS in Microsoftov Windows Phone, Microsoft pa na stranski tir potiska Googlov Android. Dropbox pa še ne kaže zanimanja za Windows Phone. Tisti, ki hkrati uporabljamo raznolik nabor naprav, lahko le upamo na to, da bo vse večja konkurenca vodilne igralce prisilila k podpori za vse večje operacijske sisteme.

  Dropbox brani svoje ozemlje z novimi funkcijami

  Mimogrede, verjetno ni naključje, da je prav v tem tednu tudi Dropbox najavil novo možnost super enostavnega deljenja povezav do datotek tudi s prijatelji, ki ne uporabljajo Dropbox-a. Enostavno deljenje je podprto tako na spletu kot v mobilnih in namiznih aplikacijah.

  Dropbox: enostavno deljenje povezav do datotek

  Dropbox ima vsekakor določeno prednost v tem, da je na trgu že kar nekaj časa in da ponuja dodelano in enostavno uporabniško izkušnjo. Kako hitro se mu bosta uspela približati Google in Microsoft? Se nam obeta boj za uporabnike po načelu kdo da več brezplačnega prostora? :)

  Na blogu Engadget si lahko že pogledaš podrobnejšo primerjavo, vsega, kar ponujajo Google Drive, Microsoft SkyDrive, Dropbox in Apple iCloud (slednji sicer ni čisto primerljiv). Sama sicer zaenkrat ostajam kar na dobrem, starem Dropbox-u. Kaj pa ti? Te je prepričal Google Drive ali morda celo Microsoftov SkyDrive?


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
344
24. september 2013
Pazi se Dropbox, prihaja Google Drive!
Aplikacije
Android