• /PublishingImages/jukebox.jpg

  Pet praktičnih stvari, ki jih lahko počneš s kratkimi sporočili

  24. september 2013 - Sašo Šketa

  Do leta 2020 naj bi bilo po napovedih prvega moža Ericssona, na svetu 50 milijard povezanih naprav. Takšnemu številu bodo povečini pripomogle naprave, ki bodo komunicirale z drugimi napravami. Hladilnik z mobitelom, mobitel z nami in tako naprej. Svoj delež bo prispevala tudi rast prebivalstva - naše število naj bi se do takrat povzpelo na osem milijard.

  Kratka sporočila se morda komu zdijo zastarela tehnologija, uporabna samo za hitro dopisovanje, vendar je to daleč od resnice. Glavni aduti SMS-ov so občutek zasebnosti, vsestranska podprtost in preprosta uporaba. Prav zaradi tega imajo velik potencial za različne inovativne storitve.

  Poglejmo si nekaj zanimivih primerov uporabe SMS sporočil, ki presegajo zgolj komunikacijo med uporabniki.

  1. Dostop do javnih stranišč na Finskem

  Stranišče napis

  Bitka z vandalizmom na javnih straniščih je na Finskem dobila nove razsežnosti. Določena stranišča na avtocestnih postajališčih so že od leta 2008 zaklenjena, odpreti pa jih je mogoče s poslanim SMS sporočilom.

  Nerodna reč, v kolikor doma pozabiš mobitel. Sicer pa si s skoraj 145% stopnjo penetracije mobilnih uporabnikov, Finci lahko brez večjih pomislekov to tudi privoščijo.

  2. Javna razsvetljava na zahtevo

  Nočna razsvetljava

  Gosopdarska kriza nas je kot hladna prha opozorila na nesmotrno ravnanje z razpoložljivimi sredstvi. V poskusu varčevanja in okolju prijaznejšega ravnanja so nekatera manjša mesta v Nemčiji na manj obljudenih ulicah ponoči ugasnila luči javne razsvetljave.

  V kolikor si prebivalci zaželijo nočnega sprehoda po osvetljeni ulici, preprosto pošljejo kratko sporočilo in ulične svetilke se prižgejo za določen čas.

  3. Nadzor števcev za elektriko, plin

  Smart energy

  Stanovanjski objekti so še en primer, kjer se precej energije porabi po nepotrebnem. British Gas je eno izmed energetskih podjetij, ki želi uporabnike osvestiti o tem, koliko energije porabijo, še preden plačajo račun. Morda bi v stanovanju gorela kakšna luč manj, če bi vedeli koliko nas to stane.

  V okviru ponudbe pametne energije, svojim uporabnikom nudijo merilnike porabe električne energije in zemeljskega plina. Odjemalci lahko mesečno popisujejo porabljene količine in prek kratkega sporočila (ali iPhone aplikacije) o tem obvestijo svojega ponudnika, ta na podlagi tega izda račun.

  4. Glasbene želje

  Jukebox

  Eden izmen načinov kako lahko lastniki lokalov povečajo prihodke je glasba po želji gostov. Zakaj bi plačeval DJ-a, ko pa lahko za vrtenje glasbe poskrbijo gostje sami. Lep primer crowdsourcinga.

  Verjetno si že v kakšnem lokalu opazil, da ponujajo možnost oddajanja glasbenih želja s pomočjo kratkih sporočil. V kombinaciji dobre družbe in nekaj kozarcev vina se skoraj vsak želi izkazati s svojim odlilčnim posluhom za glasbo. Zelo zanimiva tovrstna rešitev je recimo The Virtual Jukebox.

  5. Plačevanje z Moneto

  Plačevanje z Moneto

  Vsi jo poznamo in ker je tako zelo praktična je preprosto ne morem spustiti s seznama. Kdor še slučajno ne ve, Moneta omogoča tudi plačevanje s pošiljanjem SMS sporočil.

  Ta način deluje tako, da pošljemo ključno besedo na številko v oglasu, s povratnim sporočilom prejmemo ukazni niz za potrditev nakupa, tega vnesemo in nakup je opravljen. Zelo praktično in uporabno.

  Poznate še kakšno?

  V kolikor se bodo napovedi Hansa Vestberga uresničile nas čaka na vsakem koraku povezana prihodnost. Mobilni operaterji si lahko od takšnega razvoja dogodkov obetajo precej. Petdeset milijard povezanih naprav je resnično ogromna številka in dober delež naprav bo verjetno še naprej komuniciralo s pomočjo dobrih starih SMS-ov.

  Podobnih primerov uporabe kratkih sporočil bi lahko naštel še precej. Od igranja iger na televiziji, do daljinskega upravljanja pametnih domov. Poznaš kakšen zanimiv primer uporabe kratkih sporočil?


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1189
24. september 2013
Pet praktičnih stvari, ki jih lahko počneš s kratkimi sporočili
Aplikacije