• /PublishingImages/brezplacne_aplikacije_5let.jpg

  Peto leto App-likacij

  23. september 2013 - Alenka Selčan

  Da, 10. julija je minilo že peto leto, odkar je Apple odprl svoj App Store - malo trgovinico znotraj iTunes 7.7, ki se je ob otvoritvi ponašala s 500 aplikacijami za popestritev iPhona s tedanjim operacijskim sistemom OS 2.0. Začetnih 120 brezplačnih aplikacij je hitro poskočilo na 3.000, kar je pripomoglo k bliskovitemu uspehu App Stora, ki se je po prvem vikendu lahko pohvalil z desetimi milijoni, septembra 2009 pa že kar s stotimi milijoni prenešenih aplikacij.

  5 let AppStore

  Prva zvezda App Stora je bila tedaj Segina igrica Super Monkey Ball, ki je s 300.000 prenosi kraljevala na samem vrhu priljubljenih aplikacij. Danes je lestvica desetih najbolj priljubljenih brezplačnih iPhone aplikacij zelo predvidljiva. Prvi je Facebook, sledijo pa mu Pandora Radio, Instagram, YouTube, Skype, Words With Friends (brezplačna različica), The Weather Channel, Twitter, Temple Run in Google Search.

  Na vrhu zmagovalnih stopničk plačljivih aplikacij za iPhone so kakopak Jezni ptiči, ki se na lestvici prvih desetih pojavijo še s spin-offi Angry Birds Season na petem in Angry Birds Space na desetem mestu. Na drugem mestu je Fruit Ninja, sledita Doodle Jump in Cut the Rope, na lestvici priljubljenih pa so še WhatsApp Messenger, Camera+, plačljiva različica Words with Friends in Tiny Wings.

  Leta 2010 je Apple tržišču predstavil prvi iPad in z njim odprl novo platformo za aplikacije, ki zahtevajo nekoliko več maneverskega prostora, kot ga je nudil iPhone. Navkljub temu se prvih deset najbolj prodajanih iPad aplikacij ne razlikuje bistveno od tistih za iPhone. Na prvem mestu iPad aplikacij je tokrat aplikacija Pages, za razliko od ostalih Top 10 pa Jeznim ptičem tu delajo družbo še Where’s my Water, Garage band, Cut the Rope in Keynote. Tudi lestvica najbolj priljubljenih brezplačnih iPad aplikacij ni kaj dosti drugačna od tiste za iPhone, le da med vročimi desetimi tu najdemo še Netflix, Kindle in Calculator for iPad Free.

  Danes se App Store ponaša s kar 575.000.000 računi v 155 državah po svetu. Za svoj peti rojstni dan so svojim uporabnikom podarili lepo darilce. Lastniki naprav iPhone, iPad in iPod Touch lahko vse do naslednjega tedna brezplačno naložijo po pet sicer plačljivih igric in aplikacij.

  Brezplačne igre BADLAND, Infinity Blade II, Superbrothers: Sword & Sorcery EP, Tiny Wings, Where's My WaterBrezplačne aplikacije Barefoot World Atlas, Day One (Journal / Diary), How to Cook Everything, Over, Traktor DJ for iPhone

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
194
17. marec 2014
Peto leto App-likacij
Aplikacije
iOS