• /PublishingImages/typeInbraille-ios.jpg

  Pisanje sporočil na telefonih na dotik za slepe in slabovidne

  23. september 2013 - Alja Isaković

  Pametni telefoni z zasloni na dotik so vse bolj priljubljeni, vendar pa za slepe in slabovidne uporabnike predstavljajo precejšen izziv. Slepi namreč pogosto stvari "vidijo" s pomočjo prstov - a kaj, ko so zasloni le ravne steklene površine. Glasovno usmerjanje je vsekakor ena izmed rešitev za te težave, pojavljati pa so se začele tudi aplikacije, ki omogočajo hitrejše pisanje z Braillovo pisavo.

  Pametni telefoni vse bolj prijazni tudi slepim in slabovidnim

  Sodobni pametni telefoni sicer ponujajo vrsto možnosti za interakcijo s telefonom za ljudi s posebnimi potrebami. iOS na iNapravah ponuja cel kup orodij za uporabnike s težavami z vidom, od bralnika zaslona VoiceOver, ki tudi pri tipkanju na virtualni tipkovnici pomaga z branjem črk in besed do seveda Siri, ki nam preko glasovnih ukazov pomaga pri iskanju informacij in komuniciranju z drugimi. Android 4.0 prav tako prinaša nov način uporabe, t.i. "explore-by-touch", ki omogoča uporabo telefona brez gledanja na zaslon.

  Seveda pa imajo tovrstne rešitve cel kup omejitev, od jezikovnih (Siri denimo še ne govori slovensko) do čisto praktičnih, kot je neprijetnost glasovnega upravljanja in narekovanja v javnih ali glasnih prostorih. V mnogih situacijah je zato tipkanje bolj elegantna rešitev, a hkrati za slepe precejšen podvig brez uporabe dodatnih fizičnih tipkovnic. Če pomisliš, imamo tudi tisti brez težav z vidom včasih težave, da na virtualnih tipkovnicah zadenemo pravo črko!

  Virtualne tipkovnice za Braillovo pisavo

  Težavnost tipkanja za slepe poskuša v zadnjem času reševati kar nekaj aplikacij. Aplikacije uporabljajo malenkostno različne pristope, vsem pa je skupno, da temeljijo na Braillovi abecedi:

  Touch Screen Braille Writer je aplikacija za vnos besedila z Braillovo abecedo in navigacijo po zaslonih za dotik, ki so jo razvili na univerzi Stanford. Zaenkrat je sicer še v fazi prototipa, zanima pa je predvsem zato, ker omogoča, da se navidezni gumbi prilagodijo položaju prstov uporabnika na zaslonu na dotik. Aplikacija je primerna predvsem za večje zaslone, ki jih najdemo na tablicah, žal pa še ni znano, kdaj bo na voljo uporabnikom.

  BrailleType je aplikacija, ki ponuja Braillovo tipkovnico za Android telefone. Pri tej aplikaciji ima uporabnik na zaslonu šest točk oz. področij za vnos črk Braillove abecede. Tudi ta aplikacija je še v razvoju, tako da še ni na voljo na Android Marketu.

  TypeInBraille je iOS aplikacija za vnos besedila z Braillovo pisavo, ki je že na voljo v App Store za 3,99 €. Vneseno besedilo lahko nato kopiramo ali delimo z drugimi aplikacijami. Omejitev aplikacije je le v tem, da Braillove tipkovnice ne moremo uporabiti v poljubni aplikaciji, saj iOS ne dopušča dodajanje poljubnih sistemskih tipkovnic (Android aplikacije teh težav ne bodo imele).

  Aplikacija TypeInBraille [iOS]

  Braille Touch, aplikacija, ki so jo razvili na Georgia Tech, se od ostalih predstavljenih aplikacij razlikuje po tem, da imamo pri pisanju telefon obrnjen stran od sebe in se s prsti po robu zaslona dotikamo šestih točk za vnos Braillovih črk. Aplikacija naj bi bila kmalu brezplačno na voljo v Android različici.

  Swipe Type je še en zanimiv koncept vnosa Braillove pisave, ki se pri vnosu črk zanaša na vlečenje po zaslonu. Prednost aplikacije je tudi v tem, da je prilagojena vnosu črk s palcem ene roke. Tudi ta aplikacija je sicer še v zgodnji fazi razvoja.

  [vimeo width=600 height=361]http://vimeo.com/34282976[/vimeo]

  Kot lahko vidiš, so Braillove virtualne tipkovnice večinoma še v razvoju, a vsekakor se bodo tudi tovrstne aplikacije kmalu pojavile na naših pametnih telefonih. Pri tem velja le opomba, da se uporaba tovrstnih tipkovnic ne priporoča za slepo pisanje SMS-sporočil ob vožnji avta, a morda pa komu le pridejo prav za skrivno SMS-anje pod mizo ;-)


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
322
24. september 2013
Pisanje sporočil na telefonih na dotik za slepe in slabovidne
Aplikacije